| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - problemu z wrzuceniem biegów z luzu
Marco - |6 Gru 2007|, 2007 22:41 Temat postu: problemu z wrzuceniem biegów z luzu Witam,
za dlugo bylo dobrze... tarcze, klocki wymienione... cewka zaplonowa nowa... a tutaj cos chyba sie dzieje ze skrzynia > obym sie mylil Otoz od samego poczatku jak pamietam (czyli 1,5 roku) czasami sie zdarzalo ze przy wielokrotnym manewrowaniu na parkingu czasami jakis bieg 1 lub R nie wskoczyl... wystarczylo puscic i jeszcze raz wcisnac sprzeglo, lekko ruszyc dzwignia i bieg wchodzil... Dzialo sie to nie zawsze, bo ja wyjezdzam na raz to generalnie sie nic nie dzieje...
A tu dzisiaj wyjezdzam od kuzynki z domu, 1,2,3.. hamuje w Komornikach zeby wyleciec na Glogowska do Poznania, i co? Nie moge wrzucic jedynki, a nie wrzucalem zadnego wstecznego!! Ciezko wchodzi a nie chce robic na sile, czasami pomagalo wrzucenie 2 lub 3, zrobienie na luz i ponowne wrzucenie 1-dynki... Przepuscilem jedna zmiane swiatel bo nie moglem wrzucic biegu, dopiero pare prob dalo rezulataty... Do domu ruszanie z pod swiatel jak zwykle, wchodzilo w okej, jak to skrzynia biegow:)
parkowanie przed domem... znow to samo... mam wrazenie jakby zalezalo od tego jak szybko ten bieg wrzucam lub jak sie zazębią zębatki.. hmm...
Co to moze byc? prosze o pomoc! mam nadzieje, ze to nic groznego...
PS. Jak wyjezdzam od kuzynki to polecialem na mokrej blotnitej nawierzchni na malym drifcie ... ale to chyba nie ma jakiegos znaczenia wiekszego? Mostu specjalnie nie obciazylem bo bardzo slisko bylo, a moze on miec jakies znaczenie?
Aha.. jak parkowalem przed domem to w momenci kiedy zaden bieg nie chce wskoczyc, podczas proby jego wrzucenia jest lekki puk (dosc cichy, niski glos), taki ala jakby z jakies przekladni, itp. ze cos sie zazębia, nie wiem jak to okreslic...
Poczytalem troche w dziale, conieco mi sie nasunelo... ale to chyba bedzie jeszcze co innego Dziekuje za kazda porade!
Marek
[ Dodano: 2007-12-06, 22:42 ]
aha, jesli chodzi o funkcjonowanie skrzyni w trakcie jazdy, ruszanie ze swiatel, miasto, trasa. to jest absolutnie OKEJ. Zadnych odglosow, zrywow, piszczenia itp - o czym czytalem w dziale skrzynia biegow + przeniesienie napedu jak to niektorzy maja niefajnie ze skrzynia...
Dodam, ze przed 200 tys km auto mialo zmieniane sprzeglo w Niemczech po padlo. W tej chwli ma wykulane prawie 225 tys., wiec raptem 25 tys na nowym sprzegle...
Rafał A.(antek) - |6 Gru 2007|, 2007 22:43
sprzeglo sie konczy.
Marco - |6 Gru 2007|, 2007 22:44
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | sprzeglo sie konczy. |
a podciagniecie linki? Wiem, ze cos takiego cwiczylem kiedys w Polonezie, Palio... ale jak to jest w Scorpiakach? Domniemywam, ze podczas wcisniecia auto nie jest dobrze "rozsprzęglone" dlatego moga byc problemu z wrzucaniem biegu? potem juz jest okej i idzie dobrze, ...2,3,4,5....
Adam_2000 - |6 Gru 2007|, 2007 22:48
Tam nie ma linki... pewnie Ci się wysprzęglnik zapowietrzył, albo sie kończy
Marco - |6 Gru 2007|, 2007 22:50
| Adam_2000 napisał/a: | Tam nie ma linki... pewnie Ci się wysprzęglnik zapowietrzył, albo sie kończy |
moge to jakos sam sprawdzic? co powinien zrobic i jak sie to fachowo nazywa.. chcialbym odrazu sprawdzic cene w sklepie internetowym dzieki!
Rafał A.(antek) - |7 Gru 2007|, 2007 02:23
cena ok 1200 bez wysprzeglika, z +700zł
Sprawdzic, no odpowietrza sie od dolu wysprzeglik jak hamulce.
Marco - |7 Gru 2007|, 2007 08:43
| Rafał A.(antek) napisał/a: | cena ok 1200 bez wysprzeglika, z +700zł
Sprawdzic, no odpowietrza sie od dolu wysprzeglik jak hamulce. |
ale 1200 to cene za nowe sprzeglo mi podajesz. tak? Bo wysprzeglik wiem - 700. Hmm.. no ladnie, miejmy nadzieje ze wystarczy odpowietrzyc...
no nic widze, ze posty o wysprzegliku sie pojawialy, poszukam fotki i czas na sprawdzenie ktos napisal ze uzywka za 150zl, warto?? czy taka czesc lepiej noweczke?
Rafał A.(antek) - |7 Gru 2007|, 2007 10:11
jak dobry to warto (wysprzeglik) tarcze uzywana? docisk jak dobry to mozna, wysprzeglik masz dziure w skzyni taka kwadratowa w kielichu blisko laczenia z silnikiem, i w niej wystaje taka długa rurka z odpowietrznikiem jak w zacisku hamulcowym.
cena za nowa tarcze + docisk.
|
|