Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Chłodzenie

Wojtip - |9 Lut 2005|, 2005 00:39
Temat postu: Chłodzenie
Proszę państwa.
Mam problem z chłodzeniem w SCORPIO 2.0 OHC EFI. Jetst tak Kiedyś silnik nie łapał temperaturki wskazówka nie dochoziła nawet do połowy lato czy zima nie było różnicy wymieniłem termostat (był ten z zaworkiem) bo chyba za szybko właśnie miał od razu duży obieg. Założyłem termostat (kupiony nie w serwisie) I temperatura szła do ok 3/4 wskaźnika troszkę ale to troszeczkę opadała i było tak niby ok. Około roku ale teraz coś chyba jest nie tak bo wskazówka idzie tak samo szybko do góry ale wyżej nawet od 3/4 (jeszcze nie czerwone) no i zaczyna spadać na te przysłowiowe 3/4 ale już nie stoi w miejscu tylko tak sobie niebezpiecznie pływa między tymi dwoma punktami. Teraz nie wiem czy to termoztat a może korek od zbiorniczka (tak słyszałem) a może gdzieś się zapowietrza. Pozdrawiam i dziękuje z góry na odpowiedzi i porady

kuba - |9 Lut 2005|, 2005 08:43

po pierwsze to sprawdź czy nie ubywa płynu, i czy nie ma płynu w oleju , lub oleju w płynie. Jeśli tak to uszczelka pod głowicą padła. Później dopiero sprawdź termostat, i dokręć korek na wyrównawczym. W ohc dość częstą przypadłością jest że wskazówka dochodzi ledwo do połowy.
Może próba odpowietrzenia coś jescze zmieni.

Struna - |9 Lut 2005|, 2005 09:40

I sprawdź jeszcze kontakt kabelka z czujnikiem temp na silniku.
VIK - |9 Lut 2005|, 2005 18:20

no i termostat po roku "no name" zwłaszcza też może być "out"
Wojtip - |10 Lut 2005|, 2005 10:57

Nie płyn mam czyściutki uszczelkę wykluczam. Może się jakoś zapowietrza. A może ktoś mi opiszę w jaki sposób się go najlepiej odpowietrza (może coś źle robie) A przy jakiej temp. termostat orginalny się otwiera. No i ostatnia prośba może ktoś wie ilu stopniom odpowiadają litery w tym cudownym napisie NORMAL.
Pozdrawiam

Struna - |10 Lut 2005|, 2005 11:25

temperaturą w przekłądni na normal to się nie martw. A odpowietrzyć jak? To w zasadzie samoodpowietrzający się układ wystarczy zostawić odpalone auto z odkręconym korkiem na zbiorniku wyrównawczym i poczekać aż kilka razy wymieni wodę przez chłodnicę - tyle powinno wystarczyć.
VIK - |10 Lut 2005|, 2005 19:57

w OHC jest koło krócca z termostatem zaślepiona końcówka odpowietrznika, przy wymianie płynu i wlewaniu nowego trzeba ją odbezpieczyć, i lać dotąd, póki nowy płyn nie wycieknie bez pęcherzyków przez ów odpowietrznik, temperatura otwarcia oryg. termostatu?? chyba 92/88zamkn. ale są różne
Rafał A.(antek) - |10 Lut 2005|, 2005 20:30

oryginał do DOHC temperature otwarcia ma w granicach 98 stopni, zamkniecia 92 przy czym w układzie jest ciśnienie i płyn, przez co otwarcie jest powyzej 100 stopni. na termostacie jest bodaj 88-102 albo 92- 102 juz nie pamietam. podrobki otwieraja sie wczesniej i nie zawsze sie domykaja. Moim zdaniem warto kupic oryginał.

Aha termostat gotowalem w garnku z termometrem :) aa i opczywiscie jamowie o pełnym otwarciu,bo azczyna sie otwierac w nizszej temperaturrze.

marcys - |10 Lut 2005|, 2005 20:56

a jestes pewiem ze czujnik temperatury masz w porzadku? bo wiesz u mnie w ohacu w 3/4 skali to juz mam zagotowany płyn(wniosek: zaniża wskazania).... obadaj w ktorym momencie termostat puszcza na duzy obieg, czy auto jest zagrzane czy na letnim silniku, wlasciwie nie wiem jaki mam termostatt u siebie bo nie ruszalem tematu ale temrostat puszcza zdecydowanie duzy obieg na dobrze zagrzanym silniku i zadnych wahan nie ma.
w poprzednim aucie po zamontowania termostatu EPS tez mialem wahania. A sprawdzales wiskoze czy aby sie nie zblokowala? (tematu wiska nie znam dokladnie...bo nie mam :D )

Wojtip - |10 Lut 2005|, 2005 23:05

Jestem normalnie lekko zirytowany dzisiaj jeżdżąc po mieście zachowywał się normalnie tak jak kiedyś. Sam nie wiem Analizując nawet sprawę zapowietrzania to gdyby to miało miejsce i gdyby np. w chłodnicy była mała dziurka przez którą coś tam by leciało gdy jest ciśnienie oczywiście w układzie to szybciej przecież by płyn ze zbiornika wyleciał niż by się zapowietrzył. Coś chyba jest nie tak z tym pop..... termostatem chyba czas udać się jednak do serwisu. :cry:
Rafał A.(antek) - |11 Lut 2005|, 2005 04:45

no to jest szansa ze ci sie przycina lub niedomyka termostat poprostu.
Struna - |11 Lut 2005|, 2005 09:50

dokładnie - prawdopodobnie jakiś syf podszedł lub termostat zwalony i nie domyka dobrze.
Rafał A.(antek) - |11 Lut 2005|, 2005 11:15

żaden syf nawet. Jeśli ma jakis niemarkowy , to one tak same z siebie, topilem ze 3 takie w garnku az w koncu sie zdenerwowałem i kupiłem oryginal. One poprostu krzywo sie otwieraja i zamykaja, przez co potrafia sie zblokowac. Jeden mi sie tak zblokowal, ze przegrzałem silnik. Taka to osazczednosc - termostat kosztował 60 pre zlotych orygilan, ja chialem oszczedzic kupujac za 20 podrobe, a pozniej wydalem 1800 zn naprawe głowicy :(
Struna - |11 Lut 2005|, 2005 11:18

hmmm - no ja jak teraz wymieniałem to założyłem jakiś francuski - zresztą taki sam był w środku - i póki co pięknie trzyma temperaturkę. Zobaczę na jak długo - akurat nie miałem kasy a chciałem poprawić na zimę ogrzewanie - no i się udało :)
VIK - |11 Lut 2005|, 2005 11:21

WSZYSTKO!!
Wojtip - |12 Lut 2005|, 2005 09:19

Tak poszedłem do Serwisu zakupiłem i wymieniłem no i złapał temperaturke ciut, ciut, za połową ale praktycznie no prawie nie drgnął podczas jazdy. Zobaczymy po kilkdziesięciu kilometrach, ale chyba będzie ok. :P :lol:
Rafał A.(antek) - |12 Lut 2005|, 2005 23:37

no za połową to ładnie :) zobaczysz co bedzie dalej. Dobrze opowietrz ukłąd.
Wojtip - |13 Lut 2005|, 2005 00:59

A można jakoś sprawdzić czujnik temp. albo zegar temp silnika?