Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - pilna pomoc

daro965 - |28 Lis 2007|, 2007 19:24
Temat postu: pilna pomoc
Witam!Proszę o poradę,bo już nie wiem co to.Zaczęło się od drżenia kierownicy i dudnienia
z okolic zawieszenia przy hamowaniu.Ktoś powiedział,że tarcze krzywe ,bo cięzki samochód itp.Był też luz na wachaczu ,wymieniłem tuleję gumową .Z ,,tarczami jeszcze nic nie robiłem.Po wymianie tej tulei jest jeszcze gorzej,trzęsie budą ,że strach hamować.
uszkodziło mi chyba czujnik abs,bo kontrolka się pali.Mechanik powiedział,że wachacz
po wymianie gumy jest sztywny,a wtedy wszystko latało z wachaczem.Czy to możliwe
że bicie tarczy uszkodziło czujnik abs.Jutro przetoczę tarcze.Czy ktoś miał podobny
problem,podpowiedzcie coś.

Igi - |28 Lis 2007|, 2007 19:31
Temat postu: Re: pilna pomoc
daro965 napisał/a:
Ktoś powiedział,że tarcze krzywe

Stawiam na krzywe tarcze. Miałem podobnie w skodzie fabii, przetoczenie pomogło. Tylko, że u mnie aż tak bardzo nie telepało kastą, trochę tylko kierownicą

waldasol - |29 Lis 2007|, 2007 14:56

daro965 napisał/a:
podpowiedzcie coś.

no to podpowiadam:
niekoniecznie tarcze krzywe - jeśli drży podczas jazdy to sprawdź opony lub całe koła na wyważarce;
jeżeli bije przy hamowaniu i podczas jazdy - sprawdź i / lub wymień końcówki drążka kierowniczego, w oczatym jeszcze na bicie ma wpływ stan łączników stabilizatora, no i oczywiście sprawdź sworznie wahacza!!
jak podniesiesz auto na lewarku i pociągniesz za koło góra - dół i będzie wyczuwalny luz to sworzeń wahacza na 100 %, jeżeli pociągniesz koło lewo - prawo i jest luz lub stuk - to końcówka drążka kierowniczego. jeśli jedziesz po poprzecznych nierównościach i stuka dość głośno - to łącznik stabilizatora
i to chyba na tyle :):

[ Dodano: 2007-11-29, 14:57 ]
aha, no i oczywiście stan łożysk!!!!!!

Struna - |29 Lis 2007|, 2007 15:32

waldasol napisał/a:
jeśli jedziesz po poprzecznych nierównościach i stuka dość głośno - to łącznik stabilizatora
również sworzeń wahacza tak stuka.
waldasol napisał/a:
jeżeli pociągniesz koło lewo - prawo i jest luz lub stuk - to końcówka drążka kierowniczego.
może być również tuleja wahacza ( zwłaszcza tylna )
Kevin Xy - |29 Lis 2007|, 2007 18:44

prosba o zmiane tematu na wlasciwy
daro965 - |29 Lis 2007|, 2007 19:38

No i problem rozwiązany.Przetoczenie tarcz i jest idealnie.