Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - klima nie działa

Niesiu - |27 Lis 2007|, 2007 15:08
Temat postu: klima nie działa
witam.jestem nowy na forum.mam pytanie. nie działa mi klimatyzacja.mam klimatronic.lampka swieci ale nic sie nie włącza. czy to moze byc brak czynnika chłodzącego czy moze sprężarka.prosze o pomoc.
bigdaaddy - |27 Lis 2007|, 2007 15:21

Niesiu napisał/a:
nic sie nie włącza.
Co sie nie wlacza, co wedlug Ciebie powinno?
fiebik - |27 Lis 2007|, 2007 15:28

no i trzeba pamiętać, że klima nie włączy się jak jest poniżej 4st C.
Struna - |27 Lis 2007|, 2007 15:36

fiebik napisał/a:
no i trzeba pamiętać, że klima nie włączy się jak jest poniżej 4st C.
chyba nie bardzo to jest prawda.
Niesiu - |27 Lis 2007|, 2007 15:36

nic sie nie włącza.a chyba powinny spasc obroty czy coś.nic nie słychac. a nie dziala tez w dodatniej temperaturze.np.15 stopni
fiebik - |27 Lis 2007|, 2007 15:38

Struna napisał/a:
chyba nie bardzo to jest prawda.
tak stoi w instrukcji napisane.
Niesiu napisał/a:
nic sie nie włącza.a chyba powinny spasc obroty czy coś.nic nie słychac. a nie dziala tez w dodatniej temperaturze.np.15 stopni
obroty ci nie spadną. u mnie klima włącza się praktycznie niezauważalnie.
Struna - |27 Lis 2007|, 2007 15:40

fiebik napisał/a:
tak stoi w instrukcji napisane.
to zrób tak, włącz nawiew na szybę i zobacz czy nawet poniżej 4 st. klima odpali ( u mnie odpala ) więc albo manual kłamie albo ja mam coś nie tak ( choć nie sądzę )

Z drugiej strony ustaliliśmy już że sa różne softy do klimatronika i to tez może mieć jakieś znaczenie.

Niesiu - |27 Lis 2007|, 2007 15:44

no właśnie ale co to znaczy"zobacz czy odpala" Więc wiadomo ze dziala (jakos sie to objawia) czy nie.jest zimno i teraz nie stwierdze czy chłodzi.prosze o pomoc
bigdaaddy - |27 Lis 2007|, 2007 15:55

Skoro nie wiesz co to znaczy ze odpala, to skad wiesz ze nie dziala. :)
Objawia sie tak, ze robi sie zimniej w samochodzie jak jest cieplo na zewnatrz i szyba przednia bardzo szybko odparowuje. Mozna sprawdzic czy sprzeglo sprezarki zalapuje, chociaz to ze nie zalapie wcale nie oznacza ze klima nie dziala. Sprezarka nie chodzi caly czas, po drugie ponizej pewnej temperatury oraz jak jest malo czynnika to tez sie nie zalaczy.

Struna - |27 Lis 2007|, 2007 15:56

Niesiu napisał/a:
jest zimno i teraz nie stwierdze czy chłodzi.prosze o pomoc
stwierdzisz stwierdzisz, jak załóżmy ustawisz sobie ogrzewanie na 20 stopni to sobie leci ciepłe, jak włączysz w tym momencie klimę ( dioda AC sę zaświeci ) to jeśli klima działa to powinieneś poczuć, że wiejące powietrze robi się zimniejsze, zresztą zobacz pod maske i sprawdź czy sprzęgło sprężarki zapina czy nie - chyba najbardziej wymierny test
Niesiu - |27 Lis 2007|, 2007 16:00

dziekuje za wyjasnienie zasady dzialania klimatyzacji. :) a za drugą część postu dziekuje.moze wlasnie chodzi o sprezarke lub czynnik chłodzący
Stefan - |27 Lis 2007|, 2007 16:01

Witam! A nie lepiej polecic koledze reset klimy i nastepnie ustawienie obu nawiewow na "LO" ?Jezeli wowczas bedzie lecialo zimne powietrze z wlotow to sprawa bedzie jasna. :one: Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |27 Lis 2007|, 2007 16:02

równie dobrze może być walnięty presostat, ciśnienie będzie a klima też nie odpali bo presostat nie zadziała. Ale to wszystko można sobie zdiagnozować.
bingo - |27 Lis 2007|, 2007 21:36

Zacznijmy od początku
- po pierwsze, należy sprawdzić, czy jest ciśnienie w układzie, rozumiem, że nie masz sprzętu, więc możesz tylko sprawdzić, czy jest tam w ogóle jakieś ciśnienie. pod maską będzież miał taki mały kaptórek, odkręcasz go i masz zaworek, jak przy kole. Musisz wcisnąć go i powinno syknąć ciśneinie. Rób to bardzo delikatnie i powoli, a jak syknie, to od razu póść. W żadnym wypadku nie nachylaj się nad tym, bo możesz się poparzyć - czynnik się rozpręża i ma bardzo niską temperaturę. jak nic nie siknie, to nie masz gazu. Trzeba sprawdzić, gdzie jest wyciek i go usunąć ......
- jak masz komputer spalania, to po włączeniu klimy wzrośnie ci spalanie (jak klima działą)
- gdy działa klima, sprzęgło powinno być załączone, jak się załącza i wyłącza z dużączęstotliwością i dodatkowo nie odpala wentylator na skraplaczu, to masz za mało czynnika - należy sprawdzić dlaczego, bo nawet w nowym samochodzie czynnik nie powinien uciekać (tak tylko mówią w serwisach, bo im nie chce się szukać wycieku i nie mają najczęściej sprzętui do szukania nieszczelności). Najczęściej ucieka dławicą na sprężarce, ponieważ klimę powinno się uruchomić co najmniej raz na dwa tygodnie, nawet zimą. jak się nie włącza, to dławnica się odkształca pod ciężarem wału.
- co do załączenia klimy zimą, to czujnik lub czujniki temperatury (w zależności od wersji i oprogramowania) pilnują tylko, by parownik nie zamarzł, ale po włączeniu klimy sprężarka musi wystartować, choćby na chwilę (przy nawiewie na szybę - funkcja odparowania szyby).
- a jak będziesz w Poznaniu, to ci pomogę.......

Rafał A.(antek) - |27 Lis 2007|, 2007 23:20

zwykla klim aponizej 4st nie dziala, klimatronik chodzi non - stop
Struna - |27 Lis 2007|, 2007 23:27

bingo napisał/a:
W żadnym wypadku nie nachylaj się nad tym, bo możesz się poparzyć - czynnik się rozpręża i ma bardzo niską temperaturę.
hehehe :D dobre dobre :)
bingo napisał/a:
bo nawet w nowym samochodzie czynnik nie powinien uciekać
coś zawsze uchodzi, bardzo pomału ale zawsze coś.