| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Nadwozie - Gdzie usterka w wycieraczkach?
MacheckW - |25 Lis 2007|, 2007 12:18 Temat postu: Gdzie usterka w wycieraczkach? Witam
Może ktoś z szanownych kolegów podpowie gdzie i jak zdiagnozować denerwująca usterke.
Pewnego pieknego dnia przestały działać wycieraczki (oczywiście przednie) w trybie przerywanym. hmmm... dokładnie to działaja cały czas jak na 1 biegu ciągłych i niedają sie wyłączyć. Zatrzymują sie dopiero po wyłączeniu zapłonu. Odrazu w trybie ciągłym "nie widzą" pozycji na szybie i nie kończą biegu na podszybiu. Zatrzymują sie w tym samym momencie jak wyłączysz patyczkiem przy kierownicy nieważne czy sa w połowie szyby.
Wczoraj rozbebeszyłem podszybie i dostałem sie do silnika wycieraczek. Pozycjometr wygląda ja nówka, czyściutki te blaszki nie pourywane siedzą na scieżkach. Patyczek od wycieraczek przy kierownicy rozebrany i sprawdzony pod wzgledem mechanicznym: wszystko czysciutkie zero spalenizny, kabelki nie po przecierane i nie zaśniedziałe.
Niestety umiejętności elektrycznych u mnie brak wiec ograniczyłem sie do oględzin od strony mechanicznej, od której wygląda że wsio ok. A w elektryce nie zabardzo wiem gdzie co i jak sprawdzać. A raczej niestety w kabelkach gdzieś w głebi tkwi przyczyna.... chyba...
Byłbym wdzieczny o jakieś sugestie. Ewnetualnie moge wykonać jakieś testy elektryczne po opisaniu jak je robic Aż tak nie kumaty nie jestem
Z góry dzieki
Struna - |25 Lis 2007|, 2007 16:26
zobacz przekaźnik czasowy w skrzynce bezpieczników
MacheckW - |25 Lis 2007|, 2007 16:40
Dzieki za szybka podpowiedz
Ale zeby uscislic to tyle co wiem sa dwa przekazniki. Jeden do trybu ciaglego a drugi do trybu przerywanego.
Ten przekaznik od przerywanego wyciagnolem bo bym musial sie w trasie zatrzymywac zeby wylaczyc silnik i wycieraczki /jedyny sposob na wylaczenie "zawieszonego" przerywanego trybu / i mimo wszystko tryb ciagly dalej zatrzymuje sie gdzie chce i nie konczy na podszybiu.
mogly pasc obydwa przekazniki?? moze jest jakis trzeci wspolny o ktorym nie mam pojecia?? Czy moze jednak cos z "pozycjonometrem" przy silniku? Wszystkie objawy powstaly w jednym momencie wiec diabel powinien tkwic we wspolnej sprawie dotyczacej i trybu ciaglego i przerywanego.
Dzieki za zainteresowanie
Struna - |25 Lis 2007|, 2007 17:13
| MacheckW napisał/a: | | Jeden do trybu ciaglego a drugi do trybu przerywanego. | jeden przekaźnik obsługuje wszystko.
A nie przestawiły Ci się ramiona wycieraczek na osiach ?
MacheckW - |25 Lis 2007|, 2007 17:49
ok dzieki jutro pomecze ten przekaznik
ale co do przestawienia ramion wycieraczek to NAPEWNO nie
moze zle to opisalem ale w trybie ciaglym zatrzymuja sie w DOWOLNYM miejscu gdzie je zastanie moment wylaczenia patyczkiem przy kierownicy wiec musze "celowac" na podszybie gdy je wylaczam
dzieki
Mysza - |25 Lis 2007|, 2007 18:35
| MacheckW napisał/a: | | Zatrzymują sie w tym samym momencie jak wyłączysz patyczkiem przy kierownicy nieważne czy sa w połowie szyby |
Uszkodzony wyłącznik krańcowy w silniczku.
mmmk - |25 Lis 2007|, 2007 21:27
zamiast napisac,ze Twoj znajomy mial tak w innym fordzie to zes pojechal ja mialem i w mondeo... ech......
MacheckW - |27 Lis 2007|, 2007 20:35
Witam
Strzałem w dziesiątke popisał sie Struna !!
Kolego jesteś Guru przez DUŻE G
Powiem szczerze ze bylem dość sceptyczny co do Twojej diagnozy bo już kiedyś podmieniałem ten przekaźnik i kicha... bez zmian.
Ze wzgledu na panujące śniegi w kraku to planowałem dopiero wyporzyczać garaż w sobote żeby sprawdzić ten wyłącznik krańcowy w silniczku który inni koledzy podpowiadali jako winowajce usterki. Wiec na pierwszy ogień poszedł przekaźnik. Dla świętego spokoju załatwiłem sobie pewniacki przekaźnik i okazało się ze TO DZIAŁA !!
Nie chce Cie rozpijać Struna ale masz u mnie DUUUUŻŻEEE piwko.
Przy najbliższej okazji jak się spotkamy nieomieszkam sie wywiązć z obietnicy
Pozdrawiam wszystkich którzy probowali pomóc.
Przyczepności w naszą śnieżna pogode
Rafał A.(antek) - |27 Lis 2007|, 2007 23:14
podobny objaw daje skrzynka bezpiecznikow padajaca
|
|