Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Głosniki.

szarikgad - |13 Lis 2007|, 2007 18:32
Temat postu: Głosniki.
Koledzy troche znalazłem już na forum o tym ale ja dalej niemogę się dowiedzieć jakie wkonu mi tam glosniki wejdą. tak jak mierzyłem te stare (orginalne) to z przodu w drzwiach mam 10 w tym dystansie, a z tyłu sa jakies dziwne niewymiarowe 6*9 sa durze o około 2 cm. co mi w to wejdzie bo chciałbym miec głosniki tak jak były orginalnie ??
Stefen - |13 Lis 2007|, 2007 18:40

z przodu spokojnie wciśniesz prawie każdą 13 tylko pamiętaj o głebokosci

[ Dodano: 2007-11-13, 18:41 ]
a tył to albo wyrzucisz te oryginalne z gwizdkami i kupisz tam jakieś fajne spore owalne ładne maskownice albo cos musisz w to dopasować

szarikgad - |13 Lis 2007|, 2007 18:54

No własnie niemoge nic dopasowac o tyłu.
Stefen - |13 Lis 2007|, 2007 18:56

ja na twoim miejscu bym to wywalił i kupił jakieś większe elipsy z ładnymi maskownicami
szarikgad - |13 Lis 2007|, 2007 19:10

ale co mi tam wejdzie to hyba musze wyciac te blach do kturych sie przykreca te głosniki ?
Stefen - |13 Lis 2007|, 2007 19:12

nom czegoś muszą się te głośniki trzymac
szarikgad - |13 Lis 2007|, 2007 19:15

Ale jak tego niewytne to mi tam nic wiekszego nie wejdzie
Perwollik - |13 Lis 2007|, 2007 19:51

Ja montowałem u siebie w 92 roczniku 135mm.... Dystanse z mdf zrobić, przykręcisz i gitara, dobrze drzwi wytłumić, wzmacniacz i gra.... :) , a z tyłu wywaliłem całkiem te plastikowe orginalne, faktycznie troszke musiałem powycinać kontówką i zrobiłem sobie drwniane płytki, obiłem ładnie i wsadziłem 160mm....
x5d - |16 Lis 2007|, 2007 14:48
Temat postu: ...
...ale co mi tam wejdzie to chyba muszę wyciąć te blach do których sie przykręca te głośniki ?

oj tam zaraz wycinać blachy. szukanie takich elips też pracochłonne. kup sklejkę taką z 1,5 cm, daj niech ci gdzieś dotną takie prostokąty żeby przykryły te dziury w półce, boki prostokątów niech będą pod kątem (patrząc z boku wyjdzie trapez) - ładnie to wygląda - pomaluj to jak chcesz, wytnij otwory na głośniki i z maskownicami lub bez przykręć do tego. będą leżeć swoim ciężarem. a żeby się nie suwały to od spodu wbij na rogach małe gwoździki, niech wystają z milimetr i obetnij łebki. amen.

Księgowy - |16 Lis 2007|, 2007 15:48
Temat postu: Re: ...
x5d napisał/a:
...ale co mi tam wejdzie to chyba muszę wyciąć te blach do których sie przykręca te głośniki ?

oj tam zaraz wycinać blachy. szukanie takich elips też pracochłonne. kup sklejkę taką z 1,5 cm, daj niech ci gdzieś dotną takie prostokąty żeby przykryły te dziury w półce, boki prostokątów niech będą pod kątem (patrząc z boku wyjdzie trapez) - ładnie to wygląda - pomaluj to jak chcesz, wytnij otwory na głośniki i z maskownicami lub bez przykręć do tego. będą leżeć swoim ciężarem. a żeby się nie suwały to od spodu wbij na rogach małe gwoździki, niech wystają z milimetr i obetnij łebki. amen.

a przy pierwszym ostrym hamowaniu lub nie daj boze stłuczce dostajesz w łeb takim głośnikiem.

cosin - |16 Lis 2007|, 2007 16:32

do tyłu wejda 5x7" niestety wybor w tych glosnikach jest raczej mizerny.
Mozna rowniez w oryginalnych maskownicach zamontowac przejsciowke z 5x7 na okrągłe 160/165mm, a w takich glosnikach juz mozna powybierac.

wlasnie zauwazylem, ze nie mowisz o wielorybie... wiec moja rada raczej sie nie przyda. Nie wiem jak wyglada sprawa tylnych glosnikow w NIEwielorybie :)

x5d - |16 Lis 2007|, 2007 18:21
Temat postu: ...
...a przy pierwszym ostrym hamowaniu lub nie daj boze stłuczce dostajesz w łeb takim głośnikiem.

toć to najprostszy sposób, a jak ktoś żyje stłuczkami to zawsze można ową deskę przykręcić jakimiś blachowkrętami

Zysio - |17 Lis 2007|, 2007 19:08

cosin napisał/a:
wlasnie zauwazylem, ze nie mowisz o wielorybie... wiec moja rada raczej sie nie przyda. Nie wiem jak wyglada sprawa tylnych glosnikow w NIEwielorybie

w mk2 tak samo ;) instalacja głośnikowa w sedanach mk2/mk3 idento jest

Luke - |17 Lis 2007|, 2007 19:37

Ja w swoim poprzednim (sedan 93') montowałem zwykłe 6"x9" tylko wyciąłem wcześniej, chyba z 2cm płyty wiórowej podkłady, wcześniej obiłem je materiałem takim jak obija się skrzynie basowe i przykręciłem od spodu. Bez żadnego wycinania blach pod spodem
Tylko musisz patrzeć na głębokości bo są różne, ja wziąłem te które nie maja obitego plastikiem magnesu. tj Alpine