Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

LPG - GAZ - INSTALACJA DO V-KI

skorza - |9 Cze 2004|, 2004 10:25
Temat postu: INSTALACJA DO V-KI
INSTALACJA LPG DO V-KI

PANOWIE, PYTAM OCZYWISCIE TYCH KTÓRZY MAJĄ ROZSĄDNE ZRZUCIE PALIWA!
Jakie macie instalacje gazowe!
chodzi mi o to:
- 1 cz 2 silniki krokowe do ster. ilościa gazu!
- sygnał z 1 czy 2 sond lambda
- komp 1 czy 2
-opcja 1.czy za parownikiem macie silnik krok, a póżniej trójnik,
2.czy najpierw trójnik a póżniej na kazdą gałąź po jednym silniku krok,
3.czy najpierw trójnik, a póżniej na jeden silnik krok, a na drugiej register!

Proszę o pomoc, ponieważ nie chcę w nieskonczoność przerabiać tej instalki (chodzi ok, ale b.dużo pali)
uwaga! na opcji 1- były u mnie jakieś dziwne drgania w oklicach 1800obr/min
teraz mam opcje 2 - b.dużo pali
na opcji 3 - palił w miarę OK, ale gaziarz przerobił mi na 2(tak niby zgodnie ze sztuką)

Jak powinno być, jak jest u WAS???
dzięki

irek - |9 Cze 2004|, 2004 12:16

Witam

Ja mam Stefanelli bez kompa bo u mnie nie ma sond lambda tylko przepływomierze, a z tego co wiem to kompy montuje się tam gdzie są sondy.
Podsumowując mam instalkę bez kompa pali 12 litrów na setkę i nie ma z silnikiem ani z gazem najmniejszych problemów. Oczywiście zamontowane to jest na silnku 2,9 V12

Irek

kamax - |9 Cze 2004|, 2004 12:44

http://www.godula.pl/inde...9f4116f44350153

Nie wiem, czy to pomoże, bo raczej dotyczy V generacji. Ale w info może coś się znajdzie.

skorza - |9 Cze 2004|, 2004 13:20

Chodzi mi oczywiście o silnik widlasty!
...A NIE O PIĄTĄ GEN. INST. LPG

Struna - |9 Cze 2004|, 2004 13:27

Obejrzę dokładnie jak to jest u mnie, może nawet fotki walnę i opiszę.
Zbyszek 2,9 - |11 Cze 2004|, 2004 21:20

Witaj Skorza. Może trzeba sprawdzić membranę w reduktorze. Nie ważne, że mało może przejechane na gazie, ale gaz gazowi nierówny. Moja wytrzymała ok 45.000 km. PS. Byłeś przecież u mnie, przejechałeś się moim 2,9 12V. Mój pali tak.
Bardzo grzecznie w trasie do 120 - 10l
w trasie normalnie(hehe) do 160 - 13-14l
misto grzecznie 16l. Pozdrawiam. Zbyszek 2,9 z Kobyłki. A tak swoją drogą byłem ostatnio z dwoma chłopakami: Leo i Kevin w Łodzi. Trasa Legionowo - Warszawa - Łódź (trochę po mieście) i z powrotem. Średnio wyszło 13,8 lpg/100 km.

Slawek - |28 Maj 2005|, 2005 09:12

Pytanie do Irka, jakie masz miksery? (chodzi mi o średnice) , masz klapy antywybuchowe?
irek - |28 Maj 2005|, 2005 15:37

Cześc

Jezu zastrzeliłeś mnie tym pytaniem, jesli o średnicę chodzi to nie wiem ale coś koło 3-4 cm - nie wiem muszę rozebrać i zmieżyć. Klapki antystrzałowe mam oczywiście , całość zamontowana tuż za filtrem a przed przepływomierzami.

Pozdrawiam

tomi503 - |29 Maj 2005|, 2005 09:34

Zazwyczaj podłancza się jeden silnik krokowy i za nim trujnik.
Podłanczamy jedną sonde lambda i jeden komputer.
Niestety nie jest to takie proste do wyregulowania bo zazwyczaj jest tak jak piszesz że albo chodzi i durzo pali albo odwrotnie. Trzeba sie troche pospręrzać i będzie to chodziło bez problemu.

Najlepiej jednak chodzi to na zwykłej śróbie mocy uzyskuje sie najlepsze wyniki.

Co do przepisów to jeśli auto jest wyposarzone w sterownik (czyli wszystkie auta na wtrysku) powinien być załorzony sterownik instalacji gazowej.

Slawek - |31 Maj 2005|, 2005 19:21

Irek, dzięki :) Ja mam identyczny silnik jak Ty, też bez sond lamda, moja instalka wygląda tak:
reduktor - Lovato
miksery - 32 mm średnicy
a zużycie paliwa na trasie 11,5 - 12 l przy spokojnej jezdzie 90-110 km/h
a w mieście było baaaaaaardzo dużo, ok 25 litrów we Wrocławiu, ale ostatnio sporo regulowałem i teraz powinno być o wiele lepiej, napiszę jak już zrobię test :)
Irek, te 12 l gazu to w mieście, w trasie czy przy jezdzie mieszanej?? i jeszcze jedno, na węzu LPG masz jeden czy 2 registry??

irek - |1 Cze 2005|, 2005 08:13

Hejka

Nie okłamując stwierdzam, że u mnie średnia czyli nawet miasto to 12 L LPG trasa 120 - 130 to zejdę do 10,5 l (o tym też pisałem w tamtym roku) ostatnio jak jechałem do Dęblina w jedną stronę 420 km a jechałem z różnymi prędkościami i 130 i 160 a czasami 180 i spalanko wyszło 11,5. Także naprawdę mam super a kiedys też mi dużo palił ale jedna wizyta u elektronika wyregulowanie silnika i benzynki a dopiero gaz. Od tamtego roku jeżdzę na reduktorze OMVL - jest super.

PS. Mam dwa registry

Pozdrawiam

Struna - |1 Cze 2005|, 2005 09:07

hmmm - extremalnie mało jak na V6 pali - a wogóle to ma to jakies przyspieszenie ? czy dochodzi pomału do tych 180 ?
irek - |1 Cze 2005|, 2005 09:16

Hej

Ma przyśpiechę a 180 to spokojnie na 4 osiagam, np na 2 biegu bezproblemowo szybko idzie do 100 km, Zresztą nie raz już o tym dyskutowaliśmy. Chodzi ok

Struna - |1 Cze 2005|, 2005 09:19

no to spalanie godne podziwu - wręcz ewenement - wzorcowa instalka.
irek - |1 Cze 2005|, 2005 10:18

Zgadzam się z Tobą Struna mój elektronik jak diagnozował mój silnik to tez był w szoku, gdyż np: ciśnienie sprężania rok temu miał po 12 ATM na celinder a samochodzik jakby nie patrzeć z 88 roku i swoje też ma przejechane
Struna - |1 Cze 2005|, 2005 10:20

WOW - no pięknie - pogratulować autka - a Ty go chcesz sprzedać :)
irek - |1 Cze 2005|, 2005 11:15

Chwilowo nie sprzedaję i coraz bardziej się zastanawiam nad tym aby go sobie zostawić, bo w końcu jest bardzo zadbany. Ale kusi mnie wieloryb i coś będe musiał sprzedać bo na podwórku mam jeszcze Sierre ale bez żadnego wypasu.

A tak wogle to od kiedy nasze autka staną się zabytkowymi ??? po jakim okresie czasu ??

Wie ktoś ??

Struna - |1 Cze 2005|, 2005 11:25

zdaje się 25 lat musi mieć auto żeby być zabytkowe.
Pershing - |1 Cze 2005|, 2005 11:27

.... i dany model musi byc nieprodukowany od ilus tam (chyba 10) lat.
irek - |1 Cze 2005|, 2005 11:53

No to jakby tak zostawić i oczywiście pielęgnować to po 30 latach nasze furku mogą stać się jeszcze bardzo cenne :)
Slawek - |1 Cze 2005|, 2005 22:57

Ja też mam w swoim skorpiaku bardzo dobry silnik, po 12,5 ATM na cylinder, ale nie pali tak mało :/ na trasie zwykle 11,8 l/100 km, ale we Wrocku to już 20 l to minimum :/ Przypuszczam że u Ciebie gazownik jakiś myk zrobił i tak dobrze Ci to zgrał :) albo ten mikser taki dobry :) ja mam Lovato.

Irek, regulowali Ci przepływomierze po założeniu instalki LPG?

irek - |2 Cze 2005|, 2005 08:02

Hej

Po założeniu gazu nie ma prawa nikt ruszać przepływomierza, dlatego moja teoria i bedę się upierać, że najpierw trzeba doprowadzić benzynę do stanu idealnego i tam wtedy miałem regulację na przepływomierzu. Ale przy gazie zostaje regulacja tylko na samej instalce.

Pozdrawiam

Slawek - |10 Cze 2005|, 2005 21:47

Witam po przerwie :)

Irek, mówisz że przepływomierze można regulować, tylko gdzie? Ja ostatno oglądałem je z każdej strony i nie znalazłem żadnej możliwości regulacji :/ ale skoro mówisz że regulował przepływomierze to robił to przed założeniem mikserów czy już z założonymi mikserami? (jak założysz miksery to zmienia się przpływ powietrza itd)
Pozdrawiam :)

Slawek - |10 Cze 2005|, 2005 22:26

jeszcze raz do Irka :)
Pisałeś że masz po registrze na jedną przepustnicę, czy te registry tak samo są skręcone, czy któryś z nich jest skręcony bardziej? sorki, że taki dociekliwy jestem :)

irek - |11 Cze 2005|, 2005 16:51

Hej

Więc odpowiadam :) przepływomierze reguluje się od spodu na imbus, oczywiście z sondą w tłumiku z drugiej strony. Przeplywomierze zostały wyregulowane jak byl niby wyregulowany dobrze gaz. Oczywiście po regulacji silnika na samej benzynie to na gazie już nie chciał chodzić więc teraz znowu serwis gazu i regulują instalację. Efekt końcowy dobrze jeździ na benzynce oraz na gazie.

Pozdrawiam

Slawek - |27 Cze 2005|, 2005 21:31

Czyli rozumiem, że wyregulowac przeplywomierze po zalozeniu mikserów, a nie przed. Podreguluje u jakiegos diagnosty, zobaczymy co bedzie.
Pozdrawiam :)

bynio204 - |3 Lip 2005|, 2005 21:07

witam zajmuje sie montazem instalacji gazowych jezdze v-ka od 10 lat model bez przeplywomierzy,i powiem ze meczylem go ze trzy lata wciaz duzo palil , mialem zalozonych tyle roznych trickow ze glowa boli (po komputerze na strone i inne) i wreszcie wymyslilem!!! pali miasto 12l trasa schodzi nawet do 9 l!!
teraz sposob :)
v-ka dwie przepustnice i jeszcze roznica w ich dlugosci powoduje roznice cisnien na stronach silnika , efekt ustawiamy gaz a on lewa strona bogata prawa uboga i co tu myslic? wiec wpadlem na pomysl i zrezygnowalem z dwoch mikserow i zastosowalem jeden(jak w dalszej czesci)zbudowalem (uspawalem)metalowa puszke(blacha 1,5mm)o wymiarach 200mm na 100mm na 180mmz jednej strony dwa wloty na uciete w polowie rury doprowadzajace powietrze do silnika juz bez mikserow:) z drugiej strony jedno wejscie powietrza tam zostal zamontowany mikser i bezposrednio na nim filtr stozek(oczywiscie trzeba sie pozbyc obudowy oryginalnego filtra powietrza):) efekt zuzycie jak wyzej i idealna praca na wolnych obrotach zero drgania!! zrezygnowalem tez z elektronik na rzecz registra ale jak kto woli i to tyle
edit
po wnikliwym przestudiowaniu wszystkich postow dowiedzialm sie ze nie wymyslilem nic nowego:) moj uklad jest podobny do blosa, jest to jednak zbiorniczek pelen gazu (mala bombka)zapomnialem dodac ze zamontowalem w nim 2 klapy antywybuchowe fi 50,mam zamontowany mikser srednicy 80mm z wybita zwezka co daje ok 50mm wlotu do ukladu
uwazam ze puszka zamiast zwyklego trojnika powoduje wyrownanie cisnie na obie gardziele i dobre wymieszanie gazu z powietrzem, reduktor brc 140kw
a tak nawiasem taki scorpiomaniak jak ja i dopiero teraz znalazlem Wasze (teraz chyba juz i moje:) )forum a myslalem ze tylko ja mam swira :)

tomi503 - |4 Lip 2005|, 2005 08:04

Świrusów nie brakuje tutaj (oczywiście na punkcie scorpio).
Przez ostatnie dni jest cisza na forum bo ludkowie pojechali na zlot ale myśle że już dziś wruci wszystko do normy. :D :D :D

Struna - |4 Lip 2005|, 2005 11:19

możesz podobny efekt uzyskac używając mikserów o różnych średnicach wewnętrznych - i tak właśnie powinno być w V6 jeżeli jest instalka na mikserach.
bynio204 - |6 Lip 2005|, 2005 20:53

:)

tak to wyglada u mnie ,od spodu puszki sa zamontowane trzy klapy antywybuchowe fi 50mm,filtr z maluszka jakos lepiej mi na nim chodzi:)
jutro odbieram zamowionego blosa i montuje w miejsce miksera :)

Struna - |24 Mar 2006|, 2006 15:13

bynio204, a miałeś kiedyś na tym strzał ?
bynio204 - |24 Mar 2006|, 2006 19:11

mialem kilka razy ,naprawde , tez sie balem na poczatku ale nic sie nie stalo ,zero szkod mikser mi spadl kilka razy,@marekp51 mial chyba wiecej jak byly klopoty z silnikiem
apropo @marekp51 to u ciebie to na bank jeden z wtryskow
ja u siebie wymienilem i chodzi na beni jak rakieta na filtrze z malucha