Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - dziwne wskazania temperatury p³ynu ch³odz±cego silnik

orzyc - |12 Lis 2007|, 2007 10:26
Temat postu: dziwne wskazania temperatury p³ynu ch³odz±cego silnik
witam,
i proszê o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny dziwnych wskazañ temp. p³ynu ch³odz±cego silnik. Przy pracy silnika na biegu ja³owym, wszysko jest OK. W ci±gu 15-20 min temperatura narasta do po³owy zakresu i nagrzewanie jest OK. Podczas spokojnej jazdy np. 90km/h temperatura spada na pocz±tek zakresu (niebieskie pole) i nagrzewanie jest s³abe. Na postoju w korkach wszystko wraca do normy i jest OK. Oczywi¶cie na wniosek PANA MECHANIKA najpierw wymieniony zosta³ czujnik temperatury, a jak to nie da³o efektu, wymieniony zosta³ termostat. Aby sukcesywnie nie wymieniæ ca³ego samochodu, proszê o pomoc, mo¿e kto¶ zetkn±³ siê z takim problemem. Ghia 97r kombi klimatronik.

Stefan - |12 Lis 2007|, 2007 11:52

Witam!
orzyc napisa³/a:
W ci±gu 15-20 min temperatura narasta do po³owy zakresu
orzyc napisa³/a:
Podczas spokojnej jazdy np. 90km/h temperatura spada na pocz±tek zakresu (niebieskie pole)
orzyc napisa³/a:
Na postoju w korkach wszystko wraca do normy i jest OK.
orzyc napisa³/a:
wymieniony zosta³ termostat
-no to musial go ukrasc albo zlom zalozyc.Typowe objawy uszkodzonego termostatu. :one: Pozdrawiam.Stefan.
orzyc - |12 Lis 2007|, 2007 20:37

Stefan,
trudno mi w to uwierzyæ, poniewa¿ termostat kupowa³em sam w Intercarsie, by³em obecny przy monta¿u, i taki sam objaw mia³em w poprzednim aucie, 2.0 DOHC 1995r zwyk³a klima.

krzysztof.CZK - |12 Lis 2007|, 2007 22:05

orzyc napisa³/a:
Oczywi¶cie na wniosek PANA MECHANIKA najpierw wymieniony zosta³ czujnik

A czy ogrzewanie masz ca³y czas dobre we wnêtrzu auta?

[ Dodano: 2007-11-12, 22:07 ]
mo¿e jest to tylko problem ze wska¼nikiem?

Bauer1000 - |12 Lis 2007|, 2007 22:26

krzysztof.CZK napisa³/a:
A czy ogrzewanie masz ca³y czas dobre we wnêtrzu auta?

Kolega pisze ze nagrzewanie slabnie jak wsazowka spada na niebieskie pole

__Robert__ - |12 Lis 2007|, 2007 23:09

Termostat do bani, co z tego ¿e nowy jak zepsuty, ot co.Wymienic na inny i kropka.
fiebik - |13 Lis 2007|, 2007 01:42

orzyc, masz lpg czy tylko benia?
orzyc - |13 Lis 2007|, 2007 10:54

fiebik,
mam ¶wie¿utko za³o¿on± sekwencjê STELLA NORD i nie mogê z niej korzystaæ (pisa³em o tym w innym po¶cie dot. LPG), poniewa¿ szarpie, szczególnie przy ruszaniu lub na postoju. Na benzynie wszystko OK. Podobno przyczyn± mog± byæ popêkane nasadki na ¶wiece. Niestety s± one nieroz³±czne z cewkami i ju¿ zamówi³em cewki i nowe przewody. Jak wymieniê to dam znaæ, czy co¶ siê zmieni³o.

Stefan - |13 Lis 2007|, 2007 11:27

Witam!
orzyc napisa³/a:
mam ¶wie¿utko za³o¿on± sekwencjê STELLA NORD i nie mogê z niej korzystaæ
orzyc napisa³/a:
Na benzynie wszystko OK
-jestes pewien ze jest dobrze wyregulowana?Jakich swiec uzywasz? :one: Pozdrawiam.Stefan.
orzyc - |13 Lis 2007|, 2007 11:38

Stefan,
nowe ¶wiece MOTORCAFTA AGPS 22P1, ca³odniowe regulacje w warsztacie LPI-GAZU nic nie da³y. :sad:

fiebik - |13 Lis 2007|, 2007 14:38

orzyc napisa³/a:
Przy pracy silnika na biegu ja³owym, wszysko jest OK. W ci±gu 15-20 min temperatura narasta do po³owy zakresu i nagrzewanie jest OK. Podczas spokojnej jazdy np. 90km/h temperatura spada na pocz±tek zakresu (niebieskie pole) i nagrzewanie jest s³abe. Na postoju w korkach wszystko wraca do normy i jest OK. Oczywi¶cie na wniosek PANA MECHANIKA najpierw wymieniony zosta³ czujnik temperatury, a jak to nie da³o efektu, wymieniony zosta³ termostat.
orzyc napisa³/a:
mam ¶wie¿utko za³o¿on± sekwencjê STELLA NORD i nie mogê z niej korzystaæ
mia³em do niedawna w cossim dok³adnie podobny problem:
- cuda z niby spadaj±c± temperatur± w trasie; wymieni³em czujnik na nówkê i dwa razy zmienia³em termostat na nówkê orygina³y;
- cuda z ogrzewaniem;
- cuda z niedzia³aj±cym lpg sekwencja, lub ¼le dzia³aj±cym.

po wymianie nagrzewnicy wszystkie te dolegliwo¶ci usta³y jak riêêêk± odj±³ :one:

nie twierdzê, ¿e u ciebie musi byæ ta sama przyczyna, jednak warto by siê przyjrzeæ ca³emu uk³adowi kr±¿enia p³ynu ch³odz±cego pomiêdzy parownikiem a autem, oraz pytanie - na jakiej wysoko¶ci masz parownik. moze byæ i u ciebie tak, ¿e przypchana nagrzewnica sieje cuda. niestety niejest to nic pewnego i piszê o tym ¿eby¶ jak ju¿ nic nie pomo¿e przeanalizowa³ jeszcze t± kwestiê.

Stefan - |13 Lis 2007|, 2007 14:44

Witam! Kolego popraw profil(LPG) to latwiej nam sie bedzie rozmawialo.Po zamontowaniu instalacji zostal"zmodyfikowany"uklad wodny.Prawdopodobnie jest zapowietrzony(ciekawe jak jest umieszczony) reduktor i stad Twoje wszystkie problemy. :one: Pozdrawiam.Stefan.
Mysza - |13 Lis 2007|, 2007 18:11

Ju¿ widze te eleganckie trójniczki :D
Michu - |13 Lis 2007|, 2007 21:02

Witam.

Umnie jest podobna sytuacja. Mam lpg z kuchenk± gazow±... temperatura ro¶nie do po³owy, potem po otwarciu termostatu troszkê spada a potem ju¿ trzyma tak ok 1/4 oddo³u zakresu NORM... termostat mam nówke orygina³, sam wymienia³em...

u kolegi jest ten k³opot jeszcze, ¿e s³abnie ogrzewanie... 99% termostat, albo zapowietrzony uk³ad,ale w sumie odpowietrzaæ siê powonien sam, chyba, ¿e ch³opakom od gazu nie chcia³o sie schylaæ nad silnikiem i trójniczek wysoko za³o¿yli..

orzyc - |13 Lis 2007|, 2007 22:23

Dziêki,
za zainteresowaniem tematem. W profilu LPG poruszy³em problem szarpania na gazie. S±dzê, ¿e te tematy siê siê zazêbiaj± i trudno bêdzie je rozdzieliæ. Jutro jadê do Panów Gazowników, zobaczê co oni powiedz± na sugestie dot. miejsca umieszczenia parownika.

Stefan - |14 Lis 2007|, 2007 06:33

Witam!
orzyc napisa³/a:
Jutro jadê do Panów Gazowników, zobaczê co oni powiedz± na sugestie dot. miejsca umieszczenia parownika
-pewnie to samo co Fiebikowi."Panie jest dobrze".A nie bylo... :one: Pozdrawiam.Stefan.
fiebik - |14 Lis 2007|, 2007 14:17

orzyc napisa³/a:
W profilu LPG poruszy³em problem szarpania na gazie. S±dzê, ¿e te tematy siê siê zazêbiaj± i trudno bêdzie je rozdzieliæ.
tak, ale chodzi nam o twój profil na forum i sposób wype³nienia pola "Auto".
orzyc napisa³/a:
Auto: SCORPIO 2.3 KOMBI 1997 AUTOMAT
np zamiast "AUTOMAT" napisz "asb" i "lpg" wtedy widaæ ¿e masz lpg i bêdzie mniej nieporozumieñ i zbêdnych rozwa¿añ.
Stefan napisa³/a:
"Panie jest dobrze".A nie bylo...
dok³adnie, ze ¶wiec± szukaæ gazaiarza, co siê potrafi przyznaæ do swojego b³êdu. ;)
Struna - |14 Lis 2007|, 2007 21:21

fiebik napisa³/a:
ze ¶wiec± szukaæ gazaiarza, co siê potrafi przyznaæ do swojego b³êdu. ;)
ja takich znalaz³em, przeprosili za buraka i obie strony happy.
orzyc - |14 Lis 2007|, 2007 22:31

witam,
widzê ¿e temat zboczy³ troszkê w stronê gazu. Dzi¶ tak jak zapowiada³em pojecha³em do PANÓW GAZOWNIKÓW na regulacjê. Trwa³a ponad 6h. Sprawdzono wydatek wtryskiwaczy (by³y OK), odbyli¶my kilka jazd próbnych z laptopem podpiêtym do uk³adu. Wreszcie zapad³a decyzja, ¿eby wymieniæ ca³y komplet wtryskiwaczy na stary typ, (ró¿ni±ce siê m.in. rezystancj± uzwojeñ i mniejsz± ¿ywotno¶ci±) i po regulacji drgania usta³y, auto je¼dzi. Mam testowaæ, obserwowaæ i podzieliæ siê spostrze¿eniami, jako ¿e temat uznano za nieskoñczony. c.d.n. Nie mia³em mo¿liwo¶ci sprawdziæ co siê w zwi±zku z powy¿szym bêdzie dzia³o z temperatur± p³ynu ch³odz±cego. c.d.n.

kamilm - |8 Gru 2007|, 2007 20:33

Przepraszam ale podlacze sie do tematu, poniewaz objawy mam dokladnie takie same. Tez mam gaz ale kiedys bylo OK a teraz wskaznik jezdzi. Wymienilem termostat na nowy orginalny ale nic to nie dalo. :sad:
Ale to moze znowu czujnik bo rosnie i maleje dosc szybko. Ale znowu nie zeby skakal. :632:
Plyn tez jakby przykurzony, wiec moze plyn zmienic.???
Prosze o jakies sugestie.

Struna - |9 Gru 2007|, 2007 11:40

kamilm napisa³/a:
Ale to moze znowu czujnik bo rosnie i maleje dosc szybko
jest to mo¿liwe.
Luke - |9 Gru 2007|, 2007 16:35

wczoraj wymienia³em w swoim p³yn + termostat. Mia³o byæ wszystko ale chodzi³o za mn± to, ze wska¼nik pokazuje ca³y czas nisk± temp. oraz to, ¿e wentylator w³±cza³ mi sie gdy wska¼nik pokazywa³ ledwie po³owê. Postanowi³em wymieniæ te¿ czujnik i co :shock: wszystko teraz chodzi super, nawet jak jadê w trasie to wska¼nik pokazuje elegancko po³owe. Tak szczerze mówi±c my¶la³em, ¿e scorpio tak maj± z tym pokazywaniem temp bo ju¿ sie nie raz z tym spotka³em a tu jednak nie :)

Je¶li kogo¶ interesuje to
- termostat Motorcrafta 45z³ + 7z³ uszczelka
- czujnik (zamiennik) 10z³ za Motorcrafta chcieli 80z³ :-d

gufer-posepny - |9 Gru 2007|, 2007 16:50

Luke napisa³/a:

Je¶li kogo¶ interesuje to
- termostat Motorcrafta 45z³ + 7z³ uszczelka
- czujnik (zamiennik) 10z³ za Motorcrafta chcieli 80z³ :-d

Ceny przyzwoite . Zanizanie temp przez wska¼nik to padniêty czujnik . Te przegrzewanie siê to zapowietrzony uk³ad ch³odzenia . Chyba tylko u mnie sam sie szybko odowietrzy³ i zero problemów .

Luke - |9 Gru 2007|, 2007 18:30

gufer-posepny napisa³/a:
Chyba tylko u mnie sam sie szybko odowietrzy³ i zero problemów .

nie tylko u Ciebie :) ja po wczorajszej wymianie zrobi³em ju¿ 200km i wszystko OK

orzyc - |10 Gru 2007|, 2007 10:55

Luke,
Witam,
szykujê siê do wymiany termostatu. Termostat ju¿ mam, ale ¿adnej dodatkowej uszczelki mi nie proponowano. Czy (ta za 7 z³) jest to okr±g³a uszczelka na termostacie, czy pod dekielek zewnêtrzny z kruæsami obiegu p³ynu ch³odz±cego? Czy tam jest w ogóle jaka¶ uszczelka? Gdzie mo¿na kupiæ czujnik za tak rewelacyjn± cenê?
pozdrawiam

kamilm - |10 Gru 2007|, 2007 13:58

Z tego co widzialem przy wymianie swojego termostatu, to jest uszczelka tylko wokol termostatu. Zdjejmiesz delikatnie i przelozysz. Mnie sie udalo i byla w dobrym stanie. A pod pokrywa obudowy nie bylo nic. moze nie zauwazylem. Ale skrecilem spowrotem i trzyma. Nie dociagaj tylko srub za mocno bo moze peknac obudowa, a wtedy to duuuuzzy problem.
Luke - |10 Gru 2007|, 2007 15:12

orzyc uszczelka jest tam tylko jedna wokó³ termostatu i owszem mo¿na spróbowaæ za³o¿yæ star± ale po co w ASO kosztuje 7z³. Je¶li chodzi o czujnik to podróbka z normalnego motoryzacyjnego sklepu, je¶li chodzi o cenê to poprostu mam tam taniej bo jestem mechanikiem i ju¿ od dawna tam kupuje ale normalna cena nie przekroczy chyba 20z³ to te¿ nie tragedia :P
orzyc - |11 Gru 2007|, 2007 21:15

Luke,
dziêki za info, a skoro jest Pan mechanikiem, mo¿e mi podpowie, czy przy wymianie ch³odniczki wspomagania (moja jest mocno skorodowana) mogê do uk³adu wspomagania zastosowaæ olej taki sam jaki zosta³ u¿yty do wymiany w ASB (Midland DE ATF M3 Plus, odpowiednik DEXRON III). I drugie pytanie, ile oleju wchodzi do uk³adu wspomagania. Pozdrawiam.

Merkucjo21 - |28 Gru 2007|, 2007 12:32

Witam... procz tego problemu mam jescze jeden.. wczoraj poszed mi przewod od chlodnicy do termostatu(trojnik idzei jeszcze do gazu) ale poszedl to malo powiedziane rozerwalo go na strzepy od trujnika do termostatu...zalozylem prowizorke z innego modelu,,, ale tam nie powinno byc takiego cisnienia.... i zeby go az na strzepy.... co moze byc przyczyna... termostat sie nie otworzyl???????
Struna - |28 Gru 2007|, 2007 12:33

Merkucjo21 napisa³/a:
co moze byc przyczyna... termostat sie nie otworzyl???????
no mo¿e termostat albo jest przedmuch spod g³owicy i jest ogromne nadci¶nienie lub korek na zbiorniku wyrównawczym siê zepsu³.
kamilm - |28 Gru 2007|, 2007 12:49

Stawiam na rozstrzelniony parownik. Mnie sie tak stalo i poszla mi obudowa termostatu, czgo nie zuwazylem. W koncu zatarlem silnik, po przygodach dalszych.
Sprawdz czy nie smierdzi ci ze zbiorniczka plynu, jezeli tak to tam lezy problem.
Tak mi sie wydaje. Sprawdz jednak bo ja jezdze na drugim silniku :-d
Choc to moze byc cos innego.

Struna - |28 Gru 2007|, 2007 13:05

kamilm napisa³/a:
rozstrzelniony
rozstrzela³e¶ go ? ;)
kamilm - |28 Gru 2007|, 2007 13:49

A bo az sie podekscytowalem ze cos wiem :):
to pisalem jak patalach na szybkosci no i "strzelalem" zamiast "uszczelnic"
swoja pisownie :-d

Merkucjo21 - |28 Gru 2007|, 2007 18:12

no a czy to moze byc wina g³owicy ??? ????? czyli najpierw wymienic korek i tarmostat..

[ Dodano: 2007-12-28, 18:17 ]
to co najpierw wymienic.....?????? ten parownik... no fakt robi mi sie tam cisnienie bo kael jest twardy...

kamilm - |28 Gru 2007|, 2007 18:38

Najwazniejsze jest czy po otwarciu korka smierdzi gazem, jezeli tak to masz drania.
I lepiej tego nie bagatelizuj bo moja historie juz znasz.
Co nie oznacza ze od tego mogla pojsc Ci i uszczelka pod glowica.
Ale najwazniejsza sprawa to zmalesc przyczyne. A sprawdzisz to przeciez za darmo
pojezdzij troche i otworz korek jezeli smierdzi gazem to to.

Struna - |28 Gru 2007|, 2007 18:51

kamilm, przypaek z reduktorem jest nader sporadyczny, ale mo¿na spróbowaæ, otwarcie korka po je¼dzie skoñczy siê wywaleniem p³ynu plus ewentualnymi oparzeniami wiec nei polecam albo je¶li ju¿ to trzeba zachowac daleko id±ca ostro¿no¶æ.
kamilm - |28 Gru 2007|, 2007 20:18

Oczywiscie trzeba zachowac ostroznosc. Ale gejzerow tez nie bedzie, u mnie przynajmniej nie ma ;)
A co do sporadycznosci to bym sie spieral bo przy jakosci dzisiejszych parownikow to dosc czeste zjawisko. Zestawy naprawcze do parownikow schodza jak cieple buleczki. ;)
A kolege przy zachowaniu ostroznosci nic to nie bedzie kosztowac a wyeliminuje to jedna z przyczyn po ktorej ja z goracego zwolennika zagazowania samochodu stalem sie lekkim sceptykiem. :/

Merkucjo21 - |28 Gru 2007|, 2007 20:55

a ile mnie wyniesie ten parownik i poleccie dobrego mechanika wroclaw okolice......
kamilm - |28 Gru 2007|, 2007 21:02

Zalezy jakiej firmy? Ja za swoj do BRC na bezposrednim wtrysku dalem ze 400.
Nie ma do tego zestawow naprawczych.
Wiec co stwierdziles ze smierdzi gazem ze zbiorniczka?

Struna - |29 Gru 2007|, 2007 10:29

kamilm napisa³/a:
Ja za swoj do BRC na bezposrednim wtrysku dalem ze 400.
o shit, nie¼le.
sobolaqe - |29 Gru 2007|, 2007 11:18

Merkucjo21 napisa³/a:
no a czy to moze byc wina g³owicy ??? ????? czyli najpierw wymienic korek i tarmostat..

[ Dodano: 2007-12-28, 18:17 ]
to co najpierw wymienic.....?????? ten parownik... no fakt robi mi sie tam cisnienie bo kael jest twardy...

zmien najpierw korek od zbironika wyrownawczego.
kiedys opisywalem moj przypadek w mk1 jak korek powodowal pekanie wezy.
najpierw jeden pekl, ale wygladal na stary wiec zwalilem wine na niego, potem jak drugi pekl rowno na okolo metalowej obejmy(jak nozem uciety) to mnie zastanowilo bo waz byl w dobrym stanie, a potem wracajac w trasie zauwazylem sie pocenie boku chlodnicy, popuscilem korek i zbiorniczek zmalal w oczach :-d

korek kosztuje kolo 20 z³ a mnie rozwalil 2 weze i chlodnice... wiec sprawdzaj od teg co najtansze:)

kamilm - |29 Gru 2007|, 2007 16:39

Cytat:
kamilm napisa³/a:
Ja za swoj do BRC na bezposrednim wtrysku dalem ze 400.

o shit, nie¼le.

I do tego z lekkim okladem. A do tego od plynu w ukladzie LPG poszedl mi jakis czujnik
cisnienia, tylko dlatego ze im bylo mnie szkoda zaplacilem po kosztach z 350.
Do tego nowy uzywany silnik ;) za 2000 i mechanik 1000.
Wiec teraz wiesz dlaczego z entuzjasty gazu stalem sie lekkim sceptykiem.

Tylko dlatego ze naprawde lubie to auto nie stracilem nerwow do niego. :-D
A to nie jedyna przygoda w naprawe Scorpio, przerabialem juz troche. :sad:

Merkucjo21 - |30 Gru 2007|, 2007 10:57

witam no nie czyje zeby cos dawalo gazem.... wiec chyba sie uspokoje bo nadal jezdze na prowizorce i jest ok..... :-D [/quote]