| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Tylne wahacze Cosworth kombi
eskimos - |4 Lis 2007|, 2007 17:05 Temat postu: Tylne wahacze Cosworth kombi Cześć,
cos mi skrzypialo ostatnio w zawiasie z tyłu. Zdjąłem dziś koło, żeby zobaczyć i, niestety, nie wygląda to różowo Skrzypienie wprawdzie to pikuś i prawdopodobnie wystarczy posmarowac czymś odbojnik gumowy, ale okazało się przy okazji, że mam peknięty wahacz i to na dośc sporym odcinku. Czuć tego, póki co, nie czuję, tył stoi prosto, no ale trzeba zrobić. I teraz pytanie: czy tylne wahacze w cossich i nie-cossich są takie same? Że w sedanach i kombi są różne to wiem. A jak w kosiarkach?
I przy okazji drugie pytanie: czy czujki od ABSu są oprócz śruby mocowane na jakiś klej? Raz na jakiś czas palą mi się jednocześnie kontrolki od ABSu i TC. Doczytałem, ze warto przeczyścić czujniki. Chciałem to dziś przy okazji zdejmowania kół zrobić, ale mimo podważania i WD40 ani drgną. Nie chciałem połamać, więc założyłem koła z powrotem i wolę wpierw zapytać
Hm, w sumie to może jeszcze jedno pytanie
Muszę zmienić tylne tuleje przednich wahaczy, bo strasznie stukają. Na allegro są albo zamienniki po 80zl, albo oryginały po 95zl. Różnica w cenie niewielka i nie o to mi chodzi, ale czy macie jakieś doświadczenia które będą trwalsze? Zazwyczaj niby oryginały, ale to mój czwarty Ford i wiem, że w przypadku tej marki, ta reguła nie zawsze się sprawdza
Auto rocznik 95 (jeżeli to coś zmienia).
Dzięki.
Pozdr,
Eskimos
bigdaaddy - |4 Lis 2007|, 2007 18:40
| eskimos napisał/a: | | Raz na jakiś czas palą mi się jednocześnie kontrolki od ABSu i TC. |
Zacznij od przeczyszczenia wtyczek czujnikow, szczególnie przedniego prawego.
Rafał A.(antek) - |5 Lis 2007|, 2007 00:22
| eskimos napisał/a: | | I teraz pytanie: czy tylne wahacze w cossich i nie-cossich są takie same? |
zasadniczo niepowinno byc roznicy, ew pomecz mnie na pw to sprawdze dokladnie
| eskimos napisał/a: | | czy czujki od ABSu są oprócz śruby mocowane na jakiś klej? |
na wcisk i uszczelke gumowa, oraz 1 śroba m6 z łbem klucz 10 od gory, ale lubia sie zapiec. Wyciagac obracajac. Przednie malodemontowalne bez zniszczenia.
| eskimos napisał/a: | | Muszę zmienić tylne tuleje przednich wahaczy, bo strasznie stukają. |
tylko oryginał.
eskimos - |20 Lis 2007|, 2007 15:53
| bigdaaddy napisał/a: | | eskimos napisał/a: | | Raz na jakiś czas palą mi się jednocześnie kontrolki od ABSu i TC. |
Zacznij od przeczyszczenia wtyczek czujnikow, szczególnie przedniego prawego. |
Dzieki, sprawdze. A tak z ciekawości, to dlaczego akurat prawego?
bigdaaddy - |20 Lis 2007|, 2007 17:12
Kilku uzytkownikow wlasnie tam mialo niekontakt, w moim samochodzie takze.
eskimos - |20 Lis 2007|, 2007 19:12
| Rafał A.(antek) napisał/a: | eskimos napisał/a:
I teraz pytanie: czy tylne wahacze w cossich i nie-cossich są takie same?
zasadniczo niepowinno byc roznicy, ew pomecz mnie na pw to sprawdze dokladnie
|
W zasadzie juz nieaktualne, ale napiszę do archiwum: pasuje bez żadnych problemów.
Tydzien remontu zawieszenia i od wczoraj mam nowe auto!
|
|