Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

DIESEL: D, TD, TDI, - vm

Janek - |2 Lis 2007|, 2007 18:16
Temat postu: vm
Im dłużei czytam na forum, tym bardziei zaczynam myśleć o sprzedarzy
swego 2.5 95. kombi.
Narazie mam tylko problem ze zbiorniczkiem wyruwnawczym. Kupiłem już z pękniętym i róznymi klejami kleiłem i dalei cieknie. Nigdzie też nie mogę dostać używanego.......

Tomek Z - |2 Lis 2007|, 2007 18:18

no cóż... życie!!!
magmart - |2 Lis 2007|, 2007 19:09

Janek napisał/a:
i róznymi klejami kleiłem i dalei cieknie.

bo wykonany z tworzywa o nazwie ABS i tego prawie sie skleić klejem nie da, za to dobre efekty osiaga lutujac czyli bierzesz małą lub średnią lutownicę i przetapiasz wzdłuż pęknięcia, a jak masz trochę takiego tworzywa (np: pudełko po kasecie do megnetowidu) to możesz na ciepło łatkę wtopić.
Można też zbiorniczek podrzucić tym co się zajmują np. naprawą zderzaków lub lamp (to samo tworzywo)

Tomek Z - |2 Lis 2007|, 2007 19:14

moment, koleś meldował mi kiedyś świetnych wynikach klejenia kropelką czy innym gównem, ale spoinę trzeba posypać sodą oczyszczoną. Posmarować i posypać. Podobno wszystko klei.
pozdro

Stefan - |2 Lis 2007|, 2007 22:50

Witam!
Janek napisał/a:
Im dłużei czytam na forum, tym bardziei zaczynam myśleć o sprzedarzy
swego 2.5 95. kombi.
-zalezy w jakim stanie kupiles.To nie byly zle silniki tylko po pewnym przebiegu(regula jest cofanie) wszystko sie zepsuje.VM ma to do siebie ze po pierwszym sygnale zaczyna rozpadac sie w szybkim tempie. :one: Pozdrawiam.Stefan.
Waldi_L_N - |3 Lis 2007|, 2007 08:17

Stefan napisał/a:
(regula jest cofanie)

Mój nie był cofany :): raptem 330k km :P
Zbiorniczek zawieź do tych co spawają plastyki. Żeby skleić to klejem dającym cienką spoinę trzeba byłoby docisnąć sklejane powierzchnie "na szczelnie". A ty masz klejenie nie powierzchnią tylko na styk. I to prawda, że niewiele preparatów wiążących chemicznie jest w stanie TRWALE połączyć ABS. Takie kleje kosztują majątek - a dobry spawacz weźmie ze 20 - 30 PLN. Więc czy warto bawić się samemu?

Janek - |3 Lis 2007|, 2007 10:26

Dzięki za odp. Dałem dla tych co kleją zderzaki -marnie skleili i dalei cieknie.
Tak samo z tylnym uszczelniaczem wału- wymieniłem i dalei ..........
Zaczynam się wkurzać.

[ Dodano: 2007-11-03, 10:32 ]
Naipierw siadła klima, potem kabel od ABSu,uszelniacz wału,zacisk chamulcowy,
napinacz paska, kabel od lampy mijania,pompa wspomagania,tarcze przednie,zbiorniczek.........., muj pierwszy 2l. 85 był super-a vm w 18 miesięcy i tyle
z nim .......

[ Dodano: 2007-11-03, 10:34 ]
zapomniałem jeszcze o wlniętym nivo(amortyzator) tylny.............

Tomek Z - |3 Lis 2007|, 2007 11:10

o żesz w morde :shock:
ceenek - |3 Lis 2007|, 2007 11:13

http://moto.allegro.pl/it...io_2_5_tdi.html dzwonic i pytac moze sprzeda sam zbiorniczek.. a tak wogole to ten zbiornik czemu pekl?? moze nowy tez peknie ?? a co do przebiegu 330k to nie jest silnik mercedesa zeby nim robic milion kilometrow tylko zwykly vm ktory jesli jest zaniedbany to i po 200k padnie.. klima zepsuje sie w kazdym samochodzie tarcze tez trzeba kiedys wymienic a reszta no coz.. ja jezdzilem moim vm-em dwa lata i mimo iz tez wymienilem pare rzeczy mam ochote zadzwonic do goscia ktoremu niedawno go sprzedalem i go odkupic.. ;-) ubzduralem sobie ze potrzebuje wieksze auto i kupilem sintre ktora w zadnym wypadku nie dorownuje scorpio poza tym ze moge nia przewiezc wiecej osob.. hehe na pocieszenie dodam ze chwile po zakupie scorpio musialem zjezdzic pol krakowa za mechanikiem ktory podejmie sie wymiany simeringu na wale oraz uszczelnienia dekla z przodu bo albo nie wiedzieli co to za cudo albo wiedzieli i bali sie ze pozniej ich bede scigal ze dalej cieknie.. az w koncu znalazlem goscia ktory wymienil i bylo po sprawie..
Waldi_L_N - |3 Lis 2007|, 2007 12:48

Hmmm... Jakbym czytał siebie. Sprzedaj go. Najlepsze scorpio to sprzedane :twisted: , a najlepszą rzeczą w scorpio jest forum :P
mmmk - |3 Lis 2007|, 2007 12:54

:one:
Stefan - |3 Lis 2007|, 2007 14:35

Witam!
Waldi_L_N napisał/a:
Mój nie był cofany :): raptem 330k km :P
-po przywiezieniu moze i nie byl cofany....Gdybys wiedzial co teraz TU sie dzieje!Zdarza sie ze jedno auto jest wystawione do sprzedazy w kilku roznych miejscach tylko przebiegami sie ZNACZNIE rozni. :one: Pozdrawiam.Stefan.
Janek - |3 Lis 2007|, 2007 14:37

Co do zbiorniczka to już sprzedany-za100zł........................
ceenek - |3 Lis 2007|, 2007 15:27

heh to byl jeden z wielu wynikow szukania na allegro wiec trzeba szukac dalej w alfie i w voyagerach jest chyba ten sam zbiornik..
Waldi_L_N - |3 Lis 2007|, 2007 22:44

ceenek napisał/a:
heh to byl jeden z wielu wynikow szukania na allegro wiec trzeba szukac dalej w alfie i w voyagerach jest chyba ten sam zbiornik..

chyba nie

arturrrr - |4 Lis 2007|, 2007 15:50

Waldi_L_N napisał/a:
Hmmm... Jakbym czytał siebie. Sprzedaj go. Najlepsze scorpio to sprzedane :twisted: , a najlepszą rzeczą w scorpio jest forum :P

---------------------------------------------------------------------------------------
Tu sie mylisz kolego-NAJLEPSZE Scorpio to takie ktore jezdzi-moje chula jak zloto po calej europie,nie widze lepszej bryki...jak bedziesz o autko dbal-to tak sie nim przewieziesz...a co do kupna -to widzialy galy co braly-jak ktos kupil auto zaniedbane-to niech nie psuje opini tym,ktore swietnie sie spisuja.
Jak masz cos do Scorpio to moze lepiej zmien se team i FORUM no Volvo czy czym tam sie dzisiaj bujasz.Pozdrowko

Tlukas - |4 Lis 2007|, 2007 16:39

arturrrr napisał/a:
Waldi_L_N napisał/a:

---------------------------------------------------------------------------------------
Tu sie mylisz kolego-NAJLEPSZE Scorpio to takie ktore jezdzi-moje chula jak zloto po calej europie,nie widze lepszej bryki...jak bedziesz o autko dbal-to tak sie nim przewieziesz...a co do kupna -to widzialy galy co braly-jak ktos kupil auto zaniedbane-to niech nie psuje opini tym,ktore swietnie sie spisuja.
Jak masz cos do Scorpio to moze lepiej zmien se team i FORUM no Volvo czy czym tam sie dzisiaj bujasz.Pozdrowko

A od jak dawna jeździsz tą vm`ką??

k0al4 - |4 Lis 2007|, 2007 17:43

kolejna osoba szukająca całego zbiorniczka ja już mam upatrzony i dostane go za dobre piwko znajomy rozbił Vm {94`krokodyl kombi} i ma tam sprawny zbiorniczek, a teraz jeżdżę na swojej inwencji twórczej zbiornik z jakiegoś małego forda bawiłem sie w dolewanie i klejenie ale to nic nie daje zrobię zdjęcie to pokaże wam jak to wygląda.

nie pasuje od innych aut z tym silnikiem niestety. a znalezienie używanego to jak widok jednorożca w ISO nowy kolo 300zł

pozdrawiam

ps tez mi ręce opadły :): uśmiech głupka zacząłem czytać forum, nawet za w czasu wziąłem kontakt do Waldi_L_N bo bałem sie ze dzieje sie cos niedobrego z silnikiem a to ciekło ze zbiornika i lało sie po całym silniku. ale to nie to :)
wymieniłem od zakupu amorki nivo, miał oberwaną poduchę silnika, regeneracja wahaczy, przewód od wspomy pękł, nie pamiętam czy coś jeszcze ostatnio zmieniłem zarówki H1 :P jeździ jeździ

slawektg - |4 Lis 2007|, 2007 19:50

arturrrr napisał/a:
tak sie nie mowi do Waldiego!przepros natychmiast!!!
Stefan - |4 Lis 2007|, 2007 20:02

Witam!
Tlukas napisał/a:
A od jak dawna jeździsz tą vm`ką??
-lepsze pytanie z czego sie kolega przesiadl.
slawektg napisał/a:
tak sie nie mowi do Waldiego!
-popieram.:one: Pozdrawiam.Stefan.
ceenek - |4 Lis 2007|, 2007 20:18

ok przyznaje zagalopowalem sie z tym pasowaniem zbiorniczka z innych alfow i rowerow itp..
arturrrr - |4 Lis 2007|, 2007 20:41

A od jak dawna jeździsz tą vm`ką??[/quote]
---------------------------------------------------
3 latka i zadnej ,ale to zadnej usterki...

[ Dodano: 2007-11-04, 20:47 ]
slawektg napisał/a:
arturrrr napisał/a:
tak sie nie mowi do Waldiego!przepros natychmiast!!!

----------------------------------------------------------------------------
Faktycznie -zabrzmialo nie uprzejmie...przepraszam Waldiego.
Ale dobrego zdania o VM nie zmienie...

slawektg - |4 Lis 2007|, 2007 20:57

arturrrr napisał/a:
i wcale nie musisz.jest tu nas paru,ktorzy bronia honoru VM,ale to Cie nie usprawiedliwia.nastepnym razem miarkuj sie....
Tlukas - |4 Lis 2007|, 2007 21:42

slawektg napisał/a:
arturrrr napisał/a:
i wcale nie musisz.jest tu nas paru,ktorzy bronia honoru VM,ale to Cie nie usprawiedliwia.nastepnym razem miarkuj sie....

Ja tam też mam jak najlepsze zdanie o tym motorku. Dwa zajeździłem to coś tam o ich eksploatacji wiem:-) Ale wiem też niestety, że w każdym wcześniej czy później coś musi się sypnąć:-)

Waldi_L_N - |5 Lis 2007|, 2007 17:50

slawektg, Stefan, dzięki za interwencję :one: ale nie ma co się unosić, kolega arturrrr, jeszcze młody, nie doświadczony i mało czytał na tym forum. Urosną mu forumowe wąsy i jeszcze gdzieś obrośnie to będzie wiedział z kim się ...przekomarzać ;)
arturrrr, Poszukaj moich postów, zobacz ile zrobiłem w swoim VM "tymi ręcamy" i jak długo broniłem klekota.
arturrrr napisał/a:
jak bedziesz o autko dbal-to tak sie nim przewieziesz

życzę Tobie, żebyś nie musiał nabywać takich umiejętności w naprawach i obsłudze jak ja w VM pomimo nie uchybiania regułom okresowych czynności obsługowych.
A jak chcesz mnie wywalić z tego forum, to zorganizuj ankietę. Jeśli 20% uczestników opowie się za moim odejściem to nie napiszę więcej ani słowa. Obiecuję.

arturrrr - |5 Lis 2007|, 2007 18:39

[quote="Waldi_L_N"]slawektg, Stefan, dzięki za interwencję :one: ale nie ma co się unosić, kolega arturrrr, jeszcze młody, nie doświadczony i mało czytał na tym forum. Urosną mu forumowe wąsy i jeszcze gdzieś obrośnie to będzie wiedział z kim się ...przekomarzać ;)
--------------------------------------------------------------------
Przegladam to forum juz trzy lata- :)
Kilka miesiecy temu skasowano mi kato,bo sie nie logowalem dosc dlugo...Twoje posty Waldi wyobraz sobie znam,szanuje...
Ale honoru VM bede bronil-i tyle ;)

[ Dodano: 2007-11-05, 18:56 ]
Nie bez powodu montowano go w:
Toyota
Ford
Alfa Romeo
Rover
Chrysler
Opel
Uaz
Do dzis hula w:
Chrysler
Jeep Ceroky
Jeep Wrangler
Chyundaj
i paru innych... ;)

fiebik - |5 Lis 2007|, 2007 20:28

Waldi_L_N, jak dla mnie i myślę, że wielu na tym forum, to możesz i furmanką w konia jeździć, a na forum masz być, na zlotach sie meldować i finito. :one:
Stefan - |5 Lis 2007|, 2007 20:41

Witam!
arturrrr napisał/a:
.Twoje posty Waldi wyobraz sobie znam,szanuje...
Ale honoru VM bede bronil-i tyle
-zawsze kolega moze jeszcze jednego VM-a do stajni dokupic(najlepiej z "lekko" wydmuchana uszczelka) to wowczas znaczna czesc postow Waldiego na pamiec znac bedzie. :-d :-d :-d :-d :-d :-d :one: Pozdrawiam.Stefan.
arturrrr - |5 Lis 2007|, 2007 23:16

Stefan napisał/a:
-zawsze kolega moze jeszcze jednego VM-a do stajni dokupic(najlepiej z "lekko" wydmuchana uszczelka) to wowczas znaczna czesc postow Waldiego na pamiec znac bedzie. Pozdrawiam.Stefan.

-------------------------------------------------------------------------------
Zastanawiam sie ...szukam 4x4 -jak znajde godnego owagi-to kupuje z mety...
ale szukam juz dlugo i ,,lipa,,
Ale jak znajde-to sie o tym dowiecie :)
Oczywiscie VM zostaje-
a pomyslec ,ze byl for sale w zeszlym roku.. :roll:

Tomek Z - |6 Lis 2007|, 2007 07:31

ło matko, chwile mnie nie było i takie jaja!!! :shock: Waldiego chcieli wywalić, fiu, fiu
pozdro arturrr

arturrrr - |6 Lis 2007|, 2007 19:25

eee tam-pozostaje tylko miec nadzieje,ze Waldi kiedys wroci do Scorpio...
a moze nawet VM raz jeszcze kupi...
Zreszta sa juz takie tanie,ze moze kiedys swojego dam mu w prezencie...

Zysio - |6 Lis 2007|, 2007 19:48

po jego perypetiach myślę że tyle nie ma takiej ilości alkoholu, którą musiałby Waldi wypić żeby znów VMa zanabyć ;)
Stefan - |6 Lis 2007|, 2007 19:54

Witam!
Zysio napisał/a:
nie ma takiej ilości alkoholu, którą musiałby Waldi wypić żeby znów VMa zanabyć
-zgodnie z zasada ze "nie ma brzydkich kobiet lecz czasami wina brak..."- :-d :-d :-d :-d :-d :-d :one: Pozdrawiam.Stefan.
Waldi_L_N - |8 Lis 2007|, 2007 16:21

Stefan napisał/a:
"nie ma brzydkich kobiet lecz czasami wina brak..."-

No w tym przypadku dawka musiała by być śmiertelna. Fiebik tyle porterówki na zloty nie przywozi :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: