| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - wymiana audio w scorupie
tomaszek - |1 Lis 2007|, 2007 13:12 Temat postu: wymiana audio w scorupie no to jestem po wymianie naglosnienia w scorupce. gdybym wiedzial jaka meke bede musial przechodzic chyba bym odpuscil. ale po kolei. wyjecie radia fabrycznego to pryszcz,schody zaczynaja sie dalej. samo radio w scorpionie to tylko koncowka. WZMACZNIACZ DO RADIA SCHOWANY POD DESKA !!!. wymiana glosnikow z przodu poszla w miare sprawnie ,musialem tylko powiercic nowe otwory w drzwiach bo fordowskie pasowaly tylko do fabrycznych glosnikow. wyprowadzenie kabli glosnikowych z drzwi przednich to nastepna bajka. w wiazce fabrycznej jest taka zlaczka /miedzy drzwiami a slupkiem / ktora wyglada jak gwiazdka i jest wkrecana na dwa obroty/ KOSZMAR!.kable trzeba ciagnac niezaleznie od wiazki fabrycznej z przodu jak i z tylnych glosnikow/omijamy wzmaczniacz/ .Ale caly cyrk zaczol sie po zdjeciu tylnych fabrycznych glosnikow. na tylnym podszybiu jest specjalna polka zrobiona z dwoch blach /2 milimetry grubosci kazda/ polaczona setka nitow!!. jak to zobaczylem to pomyslalem ze mam wersje scorpio PANCER:). do tej polki pasuja tylko fordowskie glosniki/glebokosc/. zeby zamontowac inne glosniki trzeba wykonac otwory w tej pancernej polce. ze wzgledu na slaba manewrowosc narzedziami zastosowalem rozwiazanie radykalne. podjechalem do kolegi ktory pracuje w strazy pozarnej i nozycami hydraulicznymi /te ktorymi rozcina sie blachy po wypadkach/ wyciol mi gniazda na glosniki. dopiero teraz moglem przystapic do wlasciwej instalacji. NO i juz wszystko gra radio clarion 11glosnikow dwa wzmaczniacze .teraz wreszcie w mojej scorupce rozbrzmiewa czysty krystaliczny dzwiek jaki powinien byc slyszalny w tej PIEKNEJ LIMUZYNIE hahahahha. pozdrowka dla audiofili i scorupiarzy .
buku - |1 Lis 2007|, 2007 13:23
Czy tylne z pólki głosniki stare masz sprawne? Mój jeden dostał pierdziawki i szukam takowego.
tomaszek - |1 Lis 2007|, 2007 13:31
mam w garazu jutro pojde zobaczyc ktora strone . bo jeden ulegl degradacji podczas demontarzu:)
Słoniu - |1 Lis 2007|, 2007 15:10
a moze przednie tez posiadasz na oddawke?? bo znowóż moje przednie pierdziawki dostały...
fiebik - |1 Lis 2007|, 2007 15:59
| tomaszek napisał/a: | | NO i juz wszystko gra radio clarion 11glosnikow dwa wzmaczniacze . | hehe, czyli najpierw słychac muzykę, potem słychać jeszcze głosniejszą muzykę, a dopiero potam nadjeżdża twoje auto?
a tak poważnie, to podziwiam, mi tam by sie nie chciało tak walczyć, ograniczyłem sie tylko do wymiany tylnich głosników prostych, na tylnie oryginały z sterczącym sopranikiem.
tomaszek - |1 Lis 2007|, 2007 20:06
heheh niby tak ale musisz zauwazyc ze te fabryczne z syczkiem maja tylko 20 W!!!!!!!! ani to gra ani buczy:) po podlaczeniu do do koncowek poprostu glosnik umiera:) i tyle. a tak powaznie to pierwsze auto z tak upierdliwym rozwiazaniem dla potencjalnej reorganizacji systemu audio . chyba ford chial zeby w scorupie gralo tylko jego radio. /nawiasem kiepskie/
fiebik - |1 Lis 2007|, 2007 20:24
| tomaszek napisał/a: | | chyba ford chial zeby w scorupie gralo tylko jego radio. /nawiasem kiepskie/ | eee, ja nie mam tak wygórowanych wymagań i oryginalne zupełnie mi wystarcza.
tomaszek - |1 Lis 2007|, 2007 20:33
eee, ja nie mam tak wygórowanych wymagań i oryginalne zupełnie mi wystarcza no i luzik kazdy lubi to co lubi . zreszta wiesz ze nie chodzi o glosnosc tylko o czystosc dzwieku. moj system audio to zabawka za 5000 zl . prawdziwi audiofile laduja w wozki kilkadziesiat tysiakow.
Damian_Lisu - |2 Lis 2007|, 2007 08:55
| tomaszek napisał/a: | | moj system audio to zabawka za 5000 zl |
i śpisz w tym samochodzie żeby ci tego nie podprowadzili ? Tak na poważnie, mam navi za 1k zł i boje się pod marketami zostawić wozu bez opieki
Mysza - |3 Lis 2007|, 2007 17:48
| tomaszek napisał/a: | | samo radio w scorpionie to tylko koncowka |
Końcówka to właśnie wzmacniacz, radio to tylko deck.
| tomaszek napisał/a: | | gdybym wiedzial jaka meke bede musial przechodzic chyba bym odpuscil |
| tomaszek napisał/a: | | WZMACZNIACZ DO RADIA SCHOWANY POD DESKA !!!. |
A co w tym zlego? Napewno da sie wypiac wtyczke. W przejsciowce jest jeszcze latwiej, bo wywalasz drewienko od zewnatrz, wykrecasz wzmacniasz, wypinasz z niego wtyczke, i juz masz dostep do wszystkich kabli od czterech fabrycznych głośników.
bigdaaddy - |3 Lis 2007|, 2007 18:55
| Mysza napisał/a: | | Napewno da sie wypiac wtyczke. |
Bez wiekszych problemow.
robert sadowski - |3 Lis 2007|, 2007 20:41
ja zrobiłem na wycinarce laserowej dystanse z nierdzewki i z przodu mogę wkładać nowe bez jakich kolwiek przeróbek ,zaś na tył można znależć 5x7 cala i wmontować w orgiinalne obudowy bez utraty wyglądu autka .grunt to nie kaleczyć autka orginał to orginał
gufer-posepny - |4 Lis 2007|, 2007 13:02
| robert sadowski napisał/a: | | ja zrobiłem na wycinarce laserowej dystanse z nierdzewki i z przodu mogę wkładać nowe bez jakich kolwiek przeróbek ,zaś na tył można znależć 5x7 cala i wmontować w orgiinalne obudowy bez utraty wyglądu autka .grunt to nie kaleczyć autka orginał to orginał | Wiela za takie dystanse ? Albo z plexy grubej pyknę takie coś .
Cóż zewnętrzny wzmak w scorpio jest porządnie wykonany i złego słowa nie powiem . To najlepiej ze wszystkich modułów w autku polutowany . Radio brzmieniowo myślę że przebija mojego sony gt 212 . Dlatego Fordzika zostawię . Tylne głośniki z piszczkami skierowanymi do przodu grają ładnie . Z racji że jakieś wydziwnione audio zniknęło by po pierwszym weekendzie to szkoda kasy . a za 5 k pln to kupiłbym drugiego krokodyla
Agusia - |20 Lis 2007|, 2007 11:11
to widzę że ktoś kawał roboty za mnie zrobił, tez przymierzam się do wymiany głośników, z ciekawości zaglądając pod tylnią półkę i widząc rozwalone wielkie dziury we wspomnianej blasze na początku nieźle się wkurzyłam... co za ... pokaleczył tak auto, ale skoro nie można inaczej...
Struna - |20 Lis 2007|, 2007 11:12
| Agusia napisał/a: | pokaleczył tak auto, ale skoro nie można inaczej... | jak się chce większe to niestety, trzeba iskry krzesać
Agusia - |20 Lis 2007|, 2007 11:30
no niestety, ale skoro już to jest zrobione to wybieram sobie głośniki na tył i bardzo prosiłabym o opinię na temat tych głośników
http://allegro.pl/item268..._gwarancja.html
nie znam się za bardzo na car audio ale wydaje mi sie że sa ok ...
czy lepiej jakieś inne ?
Struna - |20 Lis 2007|, 2007 11:55
Hertz robi sensowne głośniki w przyzwoitej kasie, wszystko zalezy od tego czego oczekujesz i ile chcesz na to wydac.
Agusia - |20 Lis 2007|, 2007 13:37
chciałabym zrobić przyzwoite nagłośnienie, nie oczekuję rewelacji, ale tak aby przyjemnie było posłuchac głośnej muzyki, na same głośniki tylnie planuję wydać tak do 300 zł to tego chciałabym dobrać jakies przednie i do tylnich drzwi gdyż tam tesz mam zrobione otwory, głupio takie dziury wygldają ...
radio mam narazie oryginalne ale planuje wymianę, jest korektorek blaupunkt i końcówka mocy ale narazie jej nie montuję, bo szkoda oryginalnych głośników
Struna - |20 Lis 2007|, 2007 13:46
zapakuj głośniki hertz-a, separuj syczki i będzie grało bardzo fajnie.
Agusia - |20 Lis 2007|, 2007 14:00
skoro tak mówisz to posłucham
te będą dobre na tył ?
http://allegro.pl/item272...a_katowice.html
a na przód:
http://allegro.pl/item268...we_okazja_.html
Struna - |20 Lis 2007|, 2007 14:21
na forum było/jest kilka opisów ludzi, którzy dość konkretnie rozbudowali audio w Scorpio, poczytaj, podumaj, wyciągnij wnioski dla siebie
|
|