| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - problem z nawiewem
szorter - |31 Paź 2007|, 2007 19:16 Temat postu: problem z nawiewem Witam. Mam wieloryba 97 dobre auto. Ostanio przydażyło mi się dwukrotnie zaparowanie rzedniej szyby do tego stopnia, że musiałem przerwać jazdę. Od środka szyba przednia zachodziła parą prawie mlekiem. Okazało, się że nawiew na przednią szybę jest słaby. Właśnie chciałem sprawdzić o co biega i rozebrałem przedni panel dostałem się do przełaczników a tam przy zmianie poziomu nawiemu tzn na twarz, na nogi, na wszystki i na szybę okazuje się, że zawsze jest nadmuch na twarz w każdej pozycji, na nogi słabo a na samą szybę abyby. Ale po obejrzeniu przełącznika okazuje się, ze nie ma tam linki a jest tylko przełacznik elektryczny. Czy to normalne aby przy właczeniu nawiewu na szybę wiało także w twarz? zabierając nawiew z szyby? Co reguluje zmianę nawiewu? Silniczki elektryczne? Gdzie szukać usterki?
Czy ktoś spotkał się już z tym problemem i moze mi pomóc. Pozdrawiam.
Stefan - |31 Paź 2007|, 2007 19:20
Witam! Jezeli masz klimatronik to trzeba zrobic reset (opisane na Forum) i wszystko wroci do normy. Pozdrawiam.Stefan.
szorter - |31 Paź 2007|, 2007 19:22 Temat postu: nawiew niestety nie mam. zwykły nawiew.
Struna - |31 Paź 2007|, 2007 20:20
| szorter napisał/a: | | Czy to normalne aby przy właczeniu nawiewu na szybę wiało także w twarz? | normalne
Zobacz czy Ci sie nie zaciął zaworek od siłownika obiegu zamkniętego ( dośc częsta usterka po latach ) objawy takie, że jak być nie właczył nawiewu to i tak masz obieg zamknięty i szyby parują.
szorter - |1 Lis 2007|, 2007 19:33 Temat postu: witam A jak to sprawdzić i gdzie znależć ten zaworek?
Marcin - |1 Lis 2007|, 2007 19:38
Koło akumulatora toto jest. Taka grucha z cięgnem i wężykiem. Ustawiając na przemian obieg wew. i otwarty cięgno powinno zmieniać swoje położenie i ciągnąć/opuszczać klapkę. Jesli nie działa to trza sprawdzić takie plastikowe pudełko, z którego wychodzi więżyk do owej gruchy.
buku - |1 Lis 2007|, 2007 19:39
obok akku taka puszka(pewnie zardzewiała co nieco) z dzyndzlem metalowym "nibydyszel"
Marcin szybszy był
|
|