Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - wycie -> wymiana łożyska -> wycie

megalith - |30 Paź 2007|, 2007 22:00
Temat postu: wycie -> wymiana łożyska -> wycie
Sprawa dotyczy mojego wynalazka, ale łożysko to łożysko. W ubiegły łikend podjąłem decyzję o wymianie łożyska przedniego głośno wyjącego. Zaopatrzony w nowe łożysko polazłem do auta i wróciłem niepyszny bo nie odkręciłem nawet śruby zabezpieczającej piastę.

Decyzja - do mechanika. No i dziś rano wymienili mi to łożysko (klucz pneumatyczny rulez :)) ale wyje jak wcześniej, a nawet nie wiem czy nie głośniej (chyba że z nerwów mi bardziej to przeszkadza). Jutro jadę tam jeszcze raz po południu, ale moje pytanie jest takie: czy przyczyną wycia może być jakiś błąd przy montażu, i jeśli tak to jaki?

Bo zasadniczo zgłupłem.

fiebik - |30 Paź 2007|, 2007 22:04

megalith napisał/a:
czy przyczyną wycia może być jakiś błąd przy montażu
jak krzywo wcisneli w piaste, to może wyć.
mi wymiana opon na nówki uleczyła wycie wszystkich łożysk ;)

grzechu913 - |30 Paź 2007|, 2007 22:04

jesli jest nowe lozysko,to jedynie za bardzo dokrecone jak bedzie moze wyc ale raczej mechces by tak nie dowalil wiec nie wiem :one:
Stefan - |30 Paź 2007|, 2007 22:30

Witam! A jak zdiagnozowales ze to wlasnie to lozysko? :one: Pozdrawiam.Stefan.
Tomek Z - |31 Paź 2007|, 2007 13:06

czy dane koło/łożysko grzeje się?. Jeżeli tak no to łożysko za mocno skręcone, jeżeli nie grzeje się to fiebik pisał o oponach, możesz to rozpatrzeć.
pozdro :-d

Stefan - |31 Paź 2007|, 2007 14:24

Witam!
Cytat:
czy dane koło/łożysko grzeje się?
-grzanie to juz ostatnie stadium jest.Jezeli zluszczy sie(odprysnie) kawaeczek biezni to zewnetrznych objawow(luz,grzanie) nie ma a huk jak w starym tramwaju. :one: Pozdrawiam.Stefan.
megalith - |31 Paź 2007|, 2007 19:05

I Stefan ma rację. Łożysko winne, ale nie to wymienione, a to drugie! Tylko wibracje przenosiły się przez skrzynię na drugie koło, i to mnie zmyliło. BTW, drugie łożysko właśnie nie ma luzu, nie trze, a wibruje i stuka. Meches rozebrał to stare łożysko i stwierdził że mogła rolka któraś pęknąć, i stąd taki objaw.

A tamto zdiagnozowałem prosto - dwa centymetry luzu na kole nie pozostawia wątpliwości :):

Tomek Z - |31 Paź 2007|, 2007 19:37

no to spoko :-d :-d
ceenek - |2 Lis 2007|, 2007 15:09

czesto lozysko pada z jednej a slychac go po przeciwnej stronie.. u mnie tez tak bylo..