Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Jak opuścić skrzzynię?

buku - |22 Paź 2007|, 2007 16:59
Temat postu: Jak opuścić skrzzynię?
Wracając do tematu o taśmach chciałem się dowiedzieć jak zabrać sie do opuszczania skrzyni.Jakieś kruczki dziwne?? na co zwrócic uwagę.Do Krakowa nie jadę jednak Z tym gościem się ciężko gada.Doszedłem do wniosku ze za regulację 150 zeta plus 300 km w obie strony .W razie jakiejś poprawki to mnie za drogo wyniesie.Więc jak by ktoś miał chwoleczke i w paru pkt. To będę wdzięczny. Chyba że już gdzieś taki temat był....ale nie znalazłem.
Kevin Xy - |22 Paź 2007|, 2007 17:48

na wilkie opuszczenie skrzyni nie licz- jakies pare cm- dla mnie wazniejszym elementem bylo to ze skrzynia na boki chodzi i tak jak Ty tasmy a ja tloki skrzyni duzo to pomaga
walu nie rozpinalem- odkrecilem jedynie podpore

fiebik - |22 Paź 2007|, 2007 20:26

buku napisał/a:
Chyba że już gdzieś taki temat był....ale nie znalazłem.
o ten temat ci chodziło?
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=693
:one:

buku - |23 Paź 2007|, 2007 06:21

No raczej w tym temacie jest na temat regulacji...mi chodzi raczej o to jak się opuszcza skrzynie :) ale dzięki za chęci :D
fiebik - |23 Paź 2007|, 2007 09:36

buku napisał/a:
mi chodzi raczej o to jak się opuszcza skrzynie
no tak, ale pisałeś:
buku napisał/a:
Wracając do tematu o taśmach
, chcesz regulować taśmy na opuszczonej skrzyni?
buku - |23 Paź 2007|, 2007 17:46

No albo opuścic skrzynie albo zwalić wydech..innej możliwości nie widzę..:(
1Bodzio - |23 Paź 2007|, 2007 20:16

buku napisał/a:
No albo opuścic skrzynie albo zwalić wydech..innej możliwości nie widzę..:(
Możesz mi wierzyć że zrobiłem regulację bez ruszania czegokolwiek. Było trochę gimnastyki ale się dało. :)
buku - |23 Paź 2007|, 2007 23:00

Cytat:
Możesz mi wierzyć że zrobiłem regulację bez ruszania czegokolwiek. Było trochę gimnastyki ale się dało. :)

Bodzio jak ja żałuję ze nie mam do Ciebie bliżej...wierz mi :)

1Bodzio - |24 Paź 2007|, 2007 00:09

Jak chcesz uniknąć gimnastyki podczas regulacji taśm to obrysuj położenie belki skrzyni na nadwoziu ( chodzi o miejsce w którym jest przykręcona), a następnie odkręć cztery śruby mocujące belkę . Da Ci to mozliwość przesunięcia trochę w prawo skrzyni, a co za tym idzie lepszy dostęp do śrub regulacyjnych. Fiebik parę postow wyżej dopytywał się o regulację taśm na opuszczonej skrzyni - nie ma znaczenia czy skrzynia zamontowana na twardo czy też opuszczona na belce , można regulować. Potem uniesiesz belkę i przykręcisz do nadwozia w tym miejscu gdzie była. Aha, pod belką mogą być i pewnie bedą podkładki dystansowe. Nie zapomnij o ich ponownym zamontowaniu tam gdzie były. Gdy przyjdzie mi kidyś jeszcze raz regulować taśmy to będę już to robił w sposób wyżej podany. Bez ruszania czegokolwiek co prawda się da , ale długo schodzi i dostęp bardzo parszywy.

[ Dodano: 2007-10-24, 00:11 ]
buku napisał/a:
Bodzio jak ja żałuję ze nie mam do Ciebie bliżej...wierz mi
A co, chciałbyś abym to zrobił za Ciebie? :-D :-D
buku - |24 Paź 2007|, 2007 06:26

1Bodzio napisał/a:
A co, chciałbyś abym to zrobił za Ciebie? :-D :-D

Przecież bym pomagał....po piwo bym skoczył czy cuś...:D