| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - silnik 2.3 nie zapala
wictor - |10 Paź 2007|, 2007 12:23 Temat postu: silnik 2.3 nie zapala mam problem z moim autem przywiozlem scorupe z niemiec z glowica w czesciach w bagazniku poskladalem wszystko ale silnik nie odpala nie wiem w czym jest problem auto stalo rozebrane przez 2 lata i nikty nie byl w stanie powiedziec co mu dolega ustawilem rozrzad tak jak pisze w ksiazce do scorpio czy moglem to zle poskladac a moze przyczyna tkwi w elektronice jak to sprawdzic co ewentualnie moze jeszcze siedziec dodam ze przyczyna zdiecia glowicy bylo jej pekniecie z ktorym sie uporalem (sprawdzilem na szczelnosc) bede bardo wdzieczny za kazda pomoc inaczej czeka mnie serwis lub dyszel i przerobka na woz
irek - |10 Paź 2007|, 2007 13:08
napięcie na wtryskach jest ?
iskra ?
możliwe uszkodzenie czujnika położenia wału korbowego
więcej danych podaj
wictor - |11 Paź 2007|, 2007 11:44
dzieki za szybki odzew a teraz wiecej scczegolow iskra jest wtryski leja ale jest inny problem ustawienie rozrzadu tak jak w ksiazce jest hcyba nieprawidlowe bo silnik nie ma kompresji wszystko dmucha w kolektor zegar pokazuje 0 po przestawieniu rozrzadu pokazywal juz 5 na karzdym cylindrze aco do czujnikow to jeden jest na walku rozrzadu a drugi na kole zamachowym ztym ze nie wiem jakie maja zadania i jeszcze kwestia walkow w czym one sie roznia z tego co pisze w ksiazce(2l 16v ) to jeden ma miec pierscienie nie wiem czy2.3 16v mamiec takie same oznaczenia jeden gosc sprawdzal u siebie i ma to oznaczenie na jednym walku a u mnie pierscienie sa na dwoch na jednym walku blisko siebie na drugim dalej ale pomiedzy 4i5 krzywka
VIK - |11 Paź 2007|, 2007 13:58
może po prostu szklanki pełne oleju i kompresji nie ma, pokręć kilka minut, moze się pojawić kompresja stopniowo, na 1,2,3,4 w końcu cylindrach, noooooorma, jak silnik był w "siatce".
rozrząd?? małe kółko-znak na dól, wałki-znaki od siebie i to wszystko.
wictor - |11 Paź 2007|, 2007 14:21
male kolko to to pasowe na wale?
VIK - |11 Paź 2007|, 2007 18:25
NIE, mówimy o zębatych kołach rozrządu
wictor - |12 Paź 2007|, 2007 12:27
no dobra ale czy ktos moze mi powiedziec o co chodzi z tyni walkami dodam ze maja oznaczeniaGC0978 i GC0979
VIK - |16 Paź 2007|, 2007 08:06
no ale co tu po oznaczeniach, poskładaj na znaki jak pisałem wyżej i kręć, sprawdź iskrę+paliwo, musi zapalić
|
|