| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Czas na zmianę
Platyn - |6 Paź 2007|, 2007 07:30 Temat postu: Czas na zmianę Czas zmienić dotychczasowe scorpio na inne. Uparłem się na diesla z lat '92-'94 najlepiej kombi. Napiszcie proszę na co szczególnie zawrócić uwagę przy oględzinach. Wiem że od tych roczników cudów nie można oczekiwać co do blachy znam już ich mankamenty. Ale co z silnikami. Przeglądając forum to mało kto poleca klekota ale z zagazowanymi też problemy są spore.
Vaux - |6 Paź 2007|, 2007 09:09
Lepiej szukaj tego dizla z roczników 92-93,5 zdaje się Bo z tymi późniejszymi potem płacz i zgrzytanie zębów
wegus - |6 Paź 2007|, 2007 09:43
| Platyn napisał/a: | | Przeglądając forum to mało kto poleca klekota ale z zagazowanymi też problemy są spore. |
zagazowany krokodyl nie sprawia raczej wielu problemow !
problemem może byc zajechany DOHC
o jakim benzynowym silnku byc myślał ?
maross442 - |6 Paź 2007|, 2007 13:56
jeśli już diesel to PSA - o więcej szczegółów zapytaj kolegów z działu Diesel
| wegus napisał/a: | zagazowany krokodyl nie sprawia raczej wielu problemow !
problemem może byc zajechany DOHC |
potwierdzam , jeśli DOHC jest zdrowy i dobrze zagazowany jest o.k
Byniek - |6 Paź 2007|, 2007 15:09
| maross442 napisał/a: | | potwierdzam , jeśli DOHC jest zdrowy i dobrze zagazowany jest o.k |
A jeszcze lepiej gdy nie jest i nie był zagazowany.
Jak wiadomo, gaz służy przeważnie do gotowania
Adam73 - |6 Paź 2007|, 2007 15:23
| byniek napisał/a: | A jeszcze lepiej gdy nie jest i nie był zagazowany.
Jak wiadomo, gaz służy przeważnie do gotowania |
To na kiego grzyba masz gaz, jak taki do dupy to zdemontuj i jeżdż na Pb .
maross442 - |6 Paź 2007|, 2007 15:45
| adam kubiak napisał/a: | To na kiego grzyba masz gaz, jak taki do dupy to zdemontuj i jeżdż na Pb . |
Czepiasz się , może ma LPG ze względów ekonomicznych i zdemontować mu się nie opłaca , podstawową rzeczą jeżdzenia na gazie jest to żeby nie jeździć na nim non stop jak to niektórzy robią a potem mają problem . Często trzeba przegonić autko trochę też na beni przeczyszczając w ten sposób wtryski bo niestety od gazu jak wszyscy wiemy mogą się zatkać , ja często ostatnio dolewam beni co by czasem go przegonić
Byniek - |6 Paź 2007|, 2007 15:54
| adam kubiak napisał/a: | | To na kiego grzyba masz gaz, jak taki do dupy to zdemontuj i jeżdż na Pb |
Był kupiony z gazem ktory mial 10 miesiecy. Mam na niego wszystkie dokumenty itd. Jak mam kasiore, to śmigan na V-Power Racing 99+. A jak z $$$ trochę gorzej, to wtedy ekonomiczniej na LPG
Adam73 - |6 Paź 2007|, 2007 15:57
| maross442 napisał/a: | | Często trzeba przegonić autko trochę też na beni przeczyszczając w ten sposób wtryski bo niestety od gazu jak wszyscy wiemy mogą się zatkać , ja często ostatnio dolewam beni co by czasem go przegonić |
A ja tam odpalam na beni (jak depne ponad 3000obr to sie sam przełancza) ,a jeżdże na LPG do końca ,jak zbraknie to to na Pb i do stacji (nie każdej).
I to wystarczy żeby sie uklad wtryskowy nie zastał.
| maross442 napisał/a: | | Czepiasz się | Może i tak ,ale wnerwia mnie jak ktoś mówi że gaz jest taki "bee" że to szajs,kaszana albo inaczej a sam na nim jeżdzi.
Sam się przekonalem że jeżeli jest gaz dobrej jakości i instalacja dobrze ustawiona, to na LPG jeżdzi sie jak na Pb (i nie jest to moje złudzenie ).
maross442 - |6 Paź 2007|, 2007 16:01
| adam kubiak napisał/a: | | oże i tak ,ale wnerwia mnie jak ktoś mówi że gaz jest taki "bee" że to szajs,kaszana albo inaczej a sam na nim jeżdzi. |
A diesele to inaczej mówią a jeżdzą też
| adam kubiak napisał/a: | | Sam się przekonalem że jeżeli jest gaz dobrej jakości i instalacja dobrze ustawiona, to na LPG jeżdzi sie jak na Pb (i nie jest to moje złudzenie ). |
no nie jest to twoje złudzenie wszystko zależy od instalki , silnika i jakości gazu. Mój gaz wyregulowany ustawiony i jeżdzi się fajnie
Adam73 - |6 Paź 2007|, 2007 16:11
No mnie pozostała tylko wymiana parownika z 100 na 140kW i może za jakiś czas BLOS (choć nad tym ostatnim sie zastanawiam).A tak to po wizycie u panów gaziarzy pali 13.5 (z nogą nurka;) ) i jeżdzi jak na beni
ptaku - |6 Paź 2007|, 2007 16:22
kwestia instalacji ,ustawień i przede wszystkim w jakim stanie jest silnik ,bo gaziarzom (nie wszystkim)jest obojętne liczy sie że założył
maross442 - |6 Paź 2007|, 2007 16:27
| ptaku1954 napisał/a: | bo gaziarzom (nie wszystkim)jest obojętne liczy sie że założył |
no co w końcu takie jego zadanie
ptaku - |6 Paź 2007|, 2007 16:38
Tacy to artyści robią dla sztuki a nie żeby klient był zadowolony
maross442 - |6 Paź 2007|, 2007 16:46
| ptaku1954 napisał/a: | a nie żeby klient był zadowolony |
no potrafią nieżle spartolić , znajomy miał Scorpio 2.4V6 , był tak cienko wyregulowany i ustawiony gaz na początku , że moje 2.0 to przy nim był demon , dopiero potem naprawili (ale już inni)
Platyn - |6 Paź 2007|, 2007 16:54
I właśnie o to chodzi. Takich zagazowanych "na sztukę" jest mnóstwo. A czy gaz ekonomia to tak do końca też nie wiem. Wacha jest mimo wszystko niezbędna. Do przeglądu dopłaca się 50 zł. Z opinii różnych ludzi słyszałem że gaz fordom nie służy. Wiem, że mogę trafić i podłatanego diesla ale ten przynajmniej nie ma zapakowanej elektrowni. Brak jakiś TPS, MAF i innych modłów sterujących. A gdzie regulacje gazu, filtry a sami wiecie że jak gaz pierdyknie to zaczyna się jeżdzenie od gaziarza do gaziarza.
A tak odnośnie benzynowy jaki by mnie interesował to raczej tylko 2.0. Diesel wyboru niema 2.5. Dobrze by było gdyby kombi ewentualnie hatchback byle nie sedan.
ptaku - |6 Paź 2007|, 2007 17:03
w Holandi można kupić skorka z fabryczną instalacją
Platyn - |6 Paź 2007|, 2007 17:07
Tak ale to jest profesjonalna sekwencja gdzie dbano o to aby była niezawodna i dobrze współpracowała z silnikiem i elektroniką.
maross442 - |6 Paź 2007|, 2007 17:16
Ja tam mówię punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - mnie tam LPG zrobili dobrze i nie narzekam . Platyn, nie możesz też tak się od razu zniechęcać , jeśli już boisz się kupować zagazowanego kup benzynę i sam zagazuj , a wątpliwości czy instalka w danym aucie jest ok powinien rozwiać dobry serwis Autogazu a o to gdzie jest dobry serwis wystarczy popytać
Platyn - |6 Paź 2007|, 2007 17:20
gazu nie skreślam z góry tylko chciałbym kupić dobrego diesla. Ale tylko scorpio bo kocham te auto. A diesel dlatego, że mam dojście do ONego prawie za friko. I pewne źródło tego ONego Chce poznać wasze opinie bo jeżeli okaże się że diesel to kich to wskakuje na gaz.
Adam73 - |6 Paź 2007|, 2007 17:23
| Platyn napisał/a: | | mam dojście do ONego prawie za friko | No zeby tylko to nie było OO przerobione na ON ,bo na czymś takim to długo se nie pojeżdzisz (wiem bo tak zarżnolem kadeta ).
Platyn - |6 Paź 2007|, 2007 17:26
on pewny. Przywożą w beczkach z BP.
maross442 - |6 Paź 2007|, 2007 17:26
| Platyn napisał/a: | | Ale tylko scorpio bo kocham te auto |
tak jak my tu wszyscy (przynajmniej większa część )
| Platyn napisał/a: | A diesel dlatego, że mam dojście do ONego prawie za friko. I pewne źródło tego ONego |
Aha więc to taki powód czemu diesel
Dalsze pole do popisu pozostawiam kolegą Dizelom
mmmk - |6 Paź 2007|, 2007 17:27
jakie tu fajne rzeczy mozna poczytac. normalnie cuda nie z tej ziemi
Platyn - |6 Paź 2007|, 2007 17:31
KOCHAM I BĘDĘ KOCHAŁ. Na wieloryba brak funduszy. Dlatego chce się dowiedzieć jak prześwietlić dizla żeby mi jeszcze pojeździł. No ale jak nie trafie dobrego to gazik.
Gruber - |6 Paź 2007|, 2007 17:34
| adam kubiak napisał/a: | | wnerwia mnie jak ktoś mówi że gaz jest taki "bee" że to szajs,kaszana albo inaczej a sam na nim jeżdzi | Rzadko kto zakłada to dla przyjemnosci. Mnie tez zmusił brutalny rachunek ekonomiczny, zeby kupic corsescierwoafuj z instalacja. Natomist LPG w rzeźnickim to było nieporozumienie. Moze i chodziało sprawnie, ale było tak sporadycznie uzywane, ze nie miało szans sie wykazac. Teraz dla mnie wybor jest prosty, tylko diesel.
Adam73 - |6 Paź 2007|, 2007 17:35
| mmmk napisał/a: | jakie tu fajne rzeczy mozna poczytac. normalnie cuda nie z tej ziemi | A gdziez tu cuda widzisz ??
mmmk - |6 Paź 2007|, 2007 18:56
no o oleju opalowym i takie tam. jak bylo z niewiadomych zrodel mieszane licho wie z czym to moglo cos zrobic silnikowi ale jak bylo takie jak powinno byc to sie niczym nie rozni od ON bo barwione bylo na statkach w czasie transportu zeby ominac przepisy celne ktore w polsce sa jakie sa albo byly bo to przeciez sprawa z przed kilku lat jak tam pracowalem no i jakos zrobilem na tym kilkadziesiat tys km i poza czestymi wymianami filtra paliwa bo z "innego zrodla" zawsze sie czyms zabrudzi nic sie nie dzialo. a gaz?? no nikt na sile nie musi lubiec lpg ja tez nie lubie ale mnie po prostu nie stac na to zeby jezdzic na pb. a forum to forum i kazdy moze miec swoje zdanie i pisac co lubi a nie chwalic pod niebiosa zagazowane scorpio. a pozatym na czacie przeczytalem takie cos,ze co ktorys posiadacz lpg jest zachwycony,ze jezdzi tanio no i wystarczy mu tylko,ze samochod odpali i jedzie i pali gaz a jak to wszystko dziala i takie tam to juz detale
Adam73 - |6 Paź 2007|, 2007 20:57
| mmmk napisał/a: | | jak bylo takie jak powinno byc to sie niczym nie rozni od ON bo barwione bylo na statkach w czasie transportu zeby ominac przepisy celne |
Widziałem wypaloną głowice od Avii po uzywaniu OO,gniazda zaworów były totalnie wytopione.Żeby tego uniknąć należało dolewać oleju np."Mixolu".
| mmmk napisał/a: | | a forum to forum i kazdy moze miec swoje zdanie i pisac co lubi a nie chwalic pod niebiosa zagazowane scorpio. | Ja nie chwale,tylko nie lubie jak ktoś po złych doświadczeniach z gazem wszystkim na około odradza założenie gazu bo to takie zle.Fakt auta nie są do końca przystosowane do gazu,ale jak sie zadba o instalke to i na gazie idzie jeżdzić bez większych problemów.
Byniek - |6 Paź 2007|, 2007 21:20
Adam Kubiak
Ale jak zauważyłeś, ja sporo jeżdżę na beni.. i to V-Power Racing. A taką benzynkę pewnie bardzo mało Scorup forumowiczów widziało
Tlukas - |6 Paź 2007|, 2007 21:36
Wracając do tematu to kolego jak chcesz diesla to szukaj PSA. vm`a nawet jak z lupą i stetoskopem przejżysz to i tak się sypnie wcześniej czy później. Wystarczy, że go ktoś raz przegrzał i będzie kłopot, a w takich rocznikach to już na pewno. Ja zajeździłem 2 vm`ki chociaz ta druga do dzwona spisywała sie rewelacyjnie ale to był rocznik silnika 97 i z auta o przebiegu 50tys. (oryginalnym). Reasumując vm`ka dopóki jeździ to jest cód malina ale jak sie sypnie to maksymalny kanał i wielkie wydatki, więc nie polecam. A z bolączek kombi to zwróć uwagę przede wszystkim na tyle zawieszenie. Amory czy nie wylane, albo zużyte bo cena zabija i hamulce (tarcze, zaciski) bo tez nie są najtańsze.
mmmk - |6 Paź 2007|, 2007 21:39
nie przesadzaj tarcza do kombi kosztuje wiecej 30 zl niz do normalnego scorpio a jak ma byc diesel to bym chyba z tego co czytam w necie, szukal innego modelu niz scorpio...
Adam73 - |6 Paź 2007|, 2007 22:25
| byniek napisał/a: | | Ale jak zauważyłeś, ja sporo jeżdżę na beni.. i to V-Power Racing. A taką benzynkę pewnie bardzo mało Scorup forumowiczów widziało |
Nie chodzi na jakiej jeżdzisz beni,ważne żeby nie stwierdać jednoznacznie że "gaz to tylko do gotowania".Bo to że twój scorek nie za bardzo jeżdzi na LPG to nie znaczy że inni maja tak samo.
Może sie zdziwisz ale są tacy co to są zadowoleni z osiągów swoich aut na gazie.
Tlukas - |6 Paź 2007|, 2007 22:28
| mmmk napisał/a: | nie przesadzaj tarcza do kombi kosztuje wiecej 30 zl niz do normalnego scorpio a jak ma byc diesel to bym chyba z tego co czytam w necie, szukal innego modelu niz scorpio... |
Jeśli mówisz o Mikodzie to tak Ale bardziej mi chodzi o zaciski i działający hamulec ręczny.
mmmk - |6 Paź 2007|, 2007 22:34
to tez roznie ja kupilem uzywki po chyba 75 zl sztuka a do niewentylowanych byly po okolo 50 zl ale fakt dzialajace do wentylowanych coraz ciezej kupic a sa i tacy co chca 250 zl za sztuke i koniec
a tarcze to akurat delphi bo innych znalezc nie umialem
ptaku - |6 Paź 2007|, 2007 22:41
Skorpio kombi miało tył wentylowany zawsze
Platyn - |7 Paź 2007|, 2007 15:22
póki co znalazłem 3 sztuki diesla w ogłoszeniach. A teraz będę się zastanawiał. Trudno dostępne te dieselki.
Struna - |11 Paź 2007|, 2007 12:30
| Platyn napisał/a: | | Trudno dostępne te dieselki. | dobrych diesli się raczej nei sprzedaje.
pablo19 - |11 Paź 2007|, 2007 12:32
| Struna napisał/a: | | .... dobrych diesli się raczej nei sprzedaje. |
Waldi chyba sprzedał takiego całkiem, VM co prawda, ale...
Struna - |11 Paź 2007|, 2007 12:35
| pablo19 napisał/a: | | VM co prawda | ano właśnie, sprzedal pewnie w dobrym momencie.
pablo19 - |11 Paź 2007|, 2007 12:44
| Struna napisał/a: | | .......... ano właśnie, sprzedal pewnie w dobrym momencie. |
Po generalnym silnika.
Boni - |11 Paź 2007|, 2007 12:55
Co mi przypomina, jak zostawiałem malucha w rozliczeniu za pierwszego OHCa w komisie, i koniecznie chciałem go zostawić, a kierownik komisu że nie, że moge jeździc i zostawię jak już będę odbierał Scorpio, a ja że zostawię, bo zima, bo rozbiję, bo cośtamcośtam, kierownik od razu zbystrzał i rzucił "a co, nawet do środy nie dojeździ?!"
|
|