| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Filtr paliwa MK1 gdzie jest ?
gufer-posepny - |5 Paź 2007|, 2007 20:54 Temat postu: Filtr paliwa MK1 gdzie jest ? Chodzi o mojego MK1 COSSA . Sądzę że układ paliwowy z COSSA został . Na początku myślałem że filtr jest razem z pompą utopioną w baku . Potem na forum wyczytałem że są pompy nad bakiem a za nią zaraz filtr . W dziale warsztat wypatrzyłem co prawda w oczatym że jest nad lewą półosią . U mnie też tam był jak kupiłem . Przy czym to był filtron i rozmiarów litrowego słoika , wisiał na plastikowej opasce na wężyku hamulcowym .
Adam73 - |5 Paź 2007|, 2007 20:56
| gufer-posepny napisał/a: | | jest nad lewą półosią | i tam też powinien być
gufer-posepny - |5 Paź 2007|, 2007 21:15
No to tam będzie ( już nowy ) . Tylko wyrzeźbię obejmę .
Adam73 - |5 Paź 2007|, 2007 21:21
| gufer-posepny napisał/a: | | Tylko wyrzeźbię obejmę . | Najlepsza jest plastykowa opaska
gufer-posepny - |5 Paź 2007|, 2007 21:23
Trytytka . No ale trzeba przyczepić do czegoś ... i może tym razem nie do przewodów hamulcowych ? Chociaż oryginał ( zamiennik KNECHT ) jest 3 razy mniejszy od tamtego .
Michu - |9 Paź 2007|, 2007 13:22
u mnie też jest wielki filterek, nad lewą półosią, mocowany obejmą do budy. Czas go wymienićale jak spojrzę na te objechane śruby,tostrach bierze
gufer-posepny - |9 Paź 2007|, 2007 18:27
Ee tam nie widzę problemu . Kupiłem filtr zamiennik KNECHT . Tyle że wersję nie z końcówkami wkręcanymi ( gwint ) tylko rureczkami . To chyba wersja do Wielorybka . . Jako że u mnie nie było obejmy to ... sam wykonałem nową . Kupiłem w CASTORAMIE uchwyt na filtry do wody ( te wielkie pod zlewozmywak ) . Trytytkami długimi przyczepiłem go a sam uchwyt przykręcę do podłużnicy na wkręty wiercące albo w podłodze bagażnika wywalę 2 dziury i na 2 śruby . Wężyk paliwowy świetnie się ucina nożem do tapet . Potrzebujesz tylko trochę kanału lub najechać na coś aby można było bezpiecznie pod "ogon" się dostać .
Struna - |10 Paź 2007|, 2007 17:11
gufer-posepny, a wiesz może czemu to było na śruby ?? bo tam jest spore ciśnienie i Twoja rzeźba może go nei wytrzymać a wtedy będziesz wiał z auta jak zacznie Ci bryzgać wacha po rozgrzanym wydechu.
Adam73 - |10 Paź 2007|, 2007 18:17
| Struna napisał/a: | | tam jest spore ciśnienie | Oj tak ,pamietam jak zdejmowałem węże z pompy paliwa a zapomnialem pozbyć sie ciśnienia ,calusi byłem pochlapany .
| Struna napisał/a: | | będziesz wiał z auta jak zacznie Ci bryzgać wacha po rozgrzanym wydechu | Jak zdąży ,bo może tylko zrobić bummm i tyłu auta niema.
łukasz194 - |10 Paź 2007|, 2007 19:23
| adam kubiak napisał/a: | | Jak zdąży ,bo może tylko zrobić bummm i tyłu auta niema. | i begdzie willkie ognicho a tak wogule gratuluje pomysłu
gufer-posepny - |10 Paź 2007|, 2007 20:48
Spokojnie to wytrzyma . Mam obecnie zrobione tak że zamiast filtra mam wężyk gumowy do paliwa . Połączony z plastikowym fabrycznym ( jeden wciśnięty na drugi i opaska skręcana (cymbat ) . Nie ma bata żeby to rozerwało . Zresztą pomykam tak dość długo i już dawno by mi to rozwaliło . Ten wężyk pójdzie na te wystające końce filtra . strasznie się namęczyłem żeby taki wąż wcisnąć a do tego będzie opaska . Wytrzyma bardzo wysokie ciśnienia . Pozatym nie sądzę żeby pompa w baku takie wysokie ciśnienie nabijała . Nie ma jakiejś nad silnikiem ?
Aha dodatkowo węże są klejone . Można się na nich wieszać . Przecież w oczatym są węże wciskane na filtr .
Adam73 - |10 Paź 2007|, 2007 20:59
| gufer-posepny napisał/a: | | (cymbat ) | Jak już to cybant
gufer-posepny - |10 Paź 2007|, 2007 21:12
| adam kubiak napisał/a: | Jak już to cybant |
No takie cuś właśnie . W sobotę montuję to dzieło . I chyba wywalę 2 dziury w podłodze na śrubki montażowe ( ósemki ) . Tak wogóle to mam wrażenie że tam nie było filtra . Bo po wygięciu wężyka wyglądało że tam szedł prosto .Zresztą razem z wężykiem powrotnym .
pablo19 - |11 Paź 2007|, 2007 10:59
| gufer-posepny napisał/a: | | ... wystające końce filtra ... |
Czy one mają jakieś zgrubienie czy coś ? Jak nie to może to się średnio trzymać, lepiej tam zastosuj przewód jakiś specjalny do wysokich ciśnień niż cośtam gumowego.
Struna - |11 Paź 2007|, 2007 11:02
| gufer-posepny napisał/a: | | Pozatym nie sądzę żeby pompa w baku takie wysokie ciśnienie nabijała | to nie sądź tylko sprawdź fakty, pompa paliwa silników wtryskowych ( seryjna ) jest w stanie robić ciśnienie do około 5 bar to mało wg.Ciebie ?? | gufer-posepny napisał/a: | | Nie ma jakiejś nad silnikiem ? | nie ma bo i po co skoro ta z baku generuje potężne ciśnienie specjalnie obniżane regulatorem ciśnienia na listwie wtryskowej do wartości roboczej czyli jakieś 2 - 2,5 bara
łukasz194 - |11 Paź 2007|, 2007 17:39
| Struna napisał/a: | gufer-posepny napisał/a:
Pozatym nie sądzę żeby pompa w baku takie wysokie ciśnienie nabijała | i co przekonany co do wysokości ciśnienia
gufer-posepny - |11 Paź 2007|, 2007 18:10
Zgrubień na końcówkach nie ma w tym filtrze Ale jest to identyk jak ten http://moto.allegro.pl/it..._6_benzyna.html . Węże są wysokociśninieniowe . To nie jest jakiś wężyk akwarystyczny !! . Guma , oplot jakiś płótno , sznurek guma . Na bardzo wysokie ciśnienia . Gość stosował te węże w hydraulice siłowej . Nawet bez tych stalowych opasek byłby problem je zdjąć bo tak na próbę założyłem wężyk .Nie ma bata żeby to rozwaliło . Jeżdżę na nich ponad miesiąc .
Tak to wykonane :
http://www.fotosik.pl/pok...2a83df5bc5.html
http://www.fotosik.pl/pok...ac24457bf1.html
Struna - |11 Paź 2007|, 2007 18:56
gufer-posepny, troche nie kumam, ale czemu robisz rzeźbę skoro filtry do mk1/mk2 sa powszechnie dostępne w handlu i to nawet w podróbach, cena tego to jakieś 40 - 60 zeta i masz tak jak fabryka kazała.
ptaku - |11 Paź 2007|, 2007 18:58
skoro lubi
Struna - |11 Paź 2007|, 2007 19:00
chyba, ze już ktoś tam rzeźbę zrobił i biedak teraz musi z tym jakoś żyć
ptaku - |11 Paź 2007|, 2007 19:08
ale każdą rzeźbę można odżeźbić
gufer-posepny - |11 Paź 2007|, 2007 19:26
Ta rzeźba to częściowe odrzeźbienie wszystkiego . Po pierwsze to w tamtym miejscu nie było już w dniu zakupu filtra oryginalnego tylko FILTRON rozmiarów butelki wódki a on wisiał na Trytytce na wężyku hamulcowym ? mało ? to dalej . Obydwa węże były ucięte bo było zamontowane Webasto . Ktoś tam dorzucił : trójniczek ( dlaczego na powrotnym wężu ? ) filterek i drugą pompkę i wężyk leciał do silnika ... to że niczym się nie kończył to inna sprawa . I wogóle nie mam tej obejmy filtra bo nie było ( FILTRON ) . Muszę jakoś to zrekonstruować . Filtr będzie wisiał w tym samym miejscu co był . Oryginał ponad 60 zł plus jazda na drugi koniec katowic . Zamiennik wygląda jak oryginał ( wymiary itp ) dobra firma i 46 zeta i obok mnie w sklepie ? To po grzyba się rzucać na tamto ? nie jest to kluczowy podzespół . Dość długo używam filtrów KNECHT-a i nie narzekam ( drugie auto VOLVO 460 , służbowe Citroeny ) .
łukasz194 - |11 Paź 2007|, 2007 20:39
kazdy robi jak sobie chce i nam nic do tego mozemy sobie tylko pisać i wyciągać wnioski albo i nie
pablo19 - |11 Paź 2007|, 2007 20:58
Czy tan filtr ma taką samą przepustowość jak oryginał, bo on jest chyba 2X mniejszy.
gufer-posepny - |11 Paź 2007|, 2007 22:36
Przy tym ciśnieniu to przez ten filtr cały bak paliwa momentalnie wypompuję . Ostatnio nie często pedał gazu u mnie spotyka się z podłogą . Będzie ok . dziura w nim ma solidne FI jakieś 5 mm .
Struna - |12 Paź 2007|, 2007 12:26
| gufer-posepny napisał/a: | | dziura w nim ma solidne FI jakieś 5 mm | w prawidłowym ma ponad 10mm
gufer-posepny - |12 Paź 2007|, 2007 15:58
Wężyki wewnątrz już mniej . Oczywiście te otwory gwintowane maja tyle bo i taki filtr trzymałem w łapce .
(uszczelki pod pokrywy zaworów mam już , jutro montaż ) . Myć kolektory myjką ciśnieniową czy jakimś świństwem do oleju ( mam jakiegoś SONAX-a )
Kevin Xy - |12 Paź 2007|, 2007 22:15
ja nic nie myje bo mnie kregoslup od samej wymiany uszczelek boli
gufer-posepny - |12 Paź 2007|, 2007 22:41
Może sie samo wysuszy ale pochylanie sie faktycznie wykończy plecki .
Doobra minęło troszkę czasu i zamontowałem filtr . Swoją droga tyle czasu bez niego pomykałem i nic się nie stało . Znalazłem jednak stary uchwyt po filtrze fabrycznym . Wężyki 8 mm plus cybanty i do dzieła . Ciśnienia nie zbiłem to mnie opryskało . Przy okzazji półoś prawą dokręciłem na śrubach bo 3 już się na spacer wybierały .
Before :
After:
Słoniu - |12 Sty 2008|, 2008 21:33
ooo filterek sie pojawił wreszcie zaśniesz spokojny o wtryski
|
|