| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Pomocy!!!!!!!!! hamulce!!!
Kulawyns - |2 Paź 2007|, 2007 20:14 Temat postu: Pomocy!!!!!!!!! hamulce!!! Witam mam problem z hamulcami po wyminie łożysk z tyłu i klocków grzeją mi się koła (palą się prawie) klocków prawie nie było!! I po wymianie tych rzeczy koła się grzeją powiedziano mi w serwisie forda że lubią zatykać sie przewody elastyczne to wymieniłem i dalej to samo dziś kupiłem zaciski (używane) i dalej to samo (ręczny nie podpięty) POMOCY
Krzysiek_Chojne - |2 Paź 2007|, 2007 21:35
Prawdipodobnie układ zapowietrzony,albo tłoczki w zaciskach zatarte.
Boni - |2 Paź 2007|, 2007 21:37
Zebrało ci wszystkie cztery klocki? czy tylko któreś, np. zewnętrzne, wewnętrzne, jedno koło? Jak zakładano nowe klocki, to nie było problemu, tzn. po założeniu nowych klocków dało się bez problemu obracać piastą?
Byniek - |2 Paź 2007|, 2007 21:43
Gdy podniesiesz auto to mozesz swobodnie obracac kołem? Przyczyn moze byc kilka:
-zatarte prowadnice zacisku
-zatarta dzwigienka od recznego (ta co siedzi w zacisku)
-tłoczek stoi
-stoja klocki w ich prowadnicach. Przy wymienia klockow zawsze nalezy te miejsca dokladnie oczyscic, aby klocki mogly sie swobodnie przesuwac, wraz z ich scieraniem sie.
Napisz w miare dokladnie co Ci sie dzieje, to wtedy cos pomozemy.
Jeszcze jedno:
-trzeba obstukać mlotkiem (delikatnie, żeby tarczy nie pokrzywic) zewnetrzna czesc tarczy. Ten brazowy "garb" (miejsce gdzie klocek nie ociera) na calym jej obwodzie. Założyc do tego okulary ochronne, bo te odpryski moga szkod oczom narobic.
łukasz194 - |2 Paź 2007|, 2007 21:48
kolega Byniek podał bardzo dobre powody drzania sie hamulców lecz obstawiam tłoczki
fiebik - |3 Paź 2007|, 2007 03:38
| Kulawyns napisał/a: | | po wyminie łożysk z tyłu i klocków grzeją mi się koła | warto by też sprawdzić, czy czasem przyczyną nie są tez łożyska, jaki był stan piast, co to, za łozyska, i jak dokręcone.
VIK - |3 Paź 2007|, 2007 07:11
1. Jakie łożyska i jaki moment dokręcania był?
2. Czy prowadnice w jarzmach zacisków - te, w które wkręca się śruby mocujące zacisk do jarzma chodzą płynnie?
Kulawyns - |3 Paź 2007|, 2007 07:26
Układ odpowietrzony zaciski widać ze pracują! Po założeniu nowych klocków zaczęły się problemy a stare klocki były równo starte a piastą się ledwo da ruszać a to podobno dla tego bo mam szpere i ciężko się kołem obraca. Lożyska firmy o ile dobrze pamiętam to OPTIMAL i łożyska nie zostały mocno dokręcone!
[ Dodano: 2007-10-03, 07:35 ]
A dokładny objaw jest taki że po przejechaniu 2/3km czuć nagle jak auto stawia opór i zaczynają się grzać koła a łożyska dokręcone z czuciem i popuszczone
Boni - |3 Paź 2007|, 2007 10:00
Co do szpery, to podnosi się cały tył, i wtedy kręci się oboma kołami, i widać ile jest oporu od szpery a ile od reszty.
Co do hamulców to obawiam się, że przy manewrach z hamulcami i kołami coś (syf) ci poszło w obieg, ale nie w wężyki elastyczne, tylko dalej, w metalowy, w pompę i zawory, bo szwankują a) obie strony, czyli nieprawdopodobne żeby ci się skaszaniły na raz oba zaciski czy tłoczki itp b) po przejechaniu kawałka. Niezbyt często, ale się zdarza. Można to przetestować tak - jak już ci przyblokuje w czasie jazdy, ale jeszcze nie grzeje i pali się wszystko, to odkręcasz odpowietrznik (najlepiej na kanale, żeby nie podnosić auta, żeby było wszystko jak w czasie jazdy, kiedy się zblokował), jak wyrzuci troszkę płynu, i hamulce odskoczą, to problem jest z wężami, pompą, zaworami (ciśnienie zostaje nabite), jak nic się nie zmieni i dalej będą trzymały, no to jednak mechanicznie coś łapie, zacisk, klocki, coś z tymi nieszczęsnymi łożyskami.
Kulawyns - |3 Paź 2007|, 2007 18:54
A jednak to była wina zacisków rozebrałem dziś zaciski wyczyściłem je i już po problemie jak narazie to sie troszkę grzeje 1koło ale to już pewno muszą dotrzeć się klocki!
Byniek - |3 Paź 2007|, 2007 19:04
| Kulawyns napisał/a: | A jednak to była wina zacisków rozebrałem dziś zaciski wyczyściłem je i już po problemie jak narazie to sie troszkę grzeje 1koło ale to już pewno muszą dotrzeć się klocki! |
No widzisz.. a jednak! Ale nie powinno Ci sie grzac przy nie dotartych klockach. Troszke ocierac zawsze będzie, ale nie do tego stopnia aby sie grzały....
bigdaaddy - |3 Paź 2007|, 2007 21:34
| Kulawyns napisał/a: | | nie zostały mocno dokręcone! |
Co to znaczy? Powinny byc dokrecone momentem 270 Nm, a to wcale nie tak malo.
Byniek - |4 Paź 2007|, 2007 19:52
| bigdaaddy napisał/a: | | Co to znaczy? Powinny byc dokrecone momentem 270 Nm, a to wcale nie tak malo. |
Oczywiście, że łożyska dokreca sie wysokim momentem. Mowa o tych z kołnierzem, bez mozliwosci kasowania luzu Jezeli faktycznie 270 Nm to jest to bardzo mocno. Np: kola dokreca sie okolo 120 Nm
Boni - |4 Paź 2007|, 2007 20:09
Wiesz, wszystko jest względne, wiele, niewiele O ile dobrze pamiętam przednie dokręca się ponad 400Nm...
Byniek - |4 Paź 2007|, 2007 21:37
| Boni napisał/a: | | O ile dobrze pamiętam przednie dokręca się ponad 400Nm... |
W osobowym? Niemozliwe... no chyba ze w tych nieszczesnych TIRach
Marcin - |4 Paź 2007|, 2007 21:40
A jednak możliwe.
[ Dodano: 2007-10-04, 21:40 ]
Tak sie dokręca i tyle.
1Bodzio - |4 Paź 2007|, 2007 21:45
Czyli, mówiąc po ludzku - metrowa rura , i na chama.
bigdaaddy - |4 Paź 2007|, 2007 21:47
Przod 420 Nm, tyl 270 Nm jesli mnie pamiec nie myli.
Byniek - |5 Paź 2007|, 2007 16:41
Zwracam honor... Patrzylem w Autodacie tył 290Nm, przód 420Nm.
W wielu innych osobówkach z przodu przeważnie występuje około 280-300Nm. A tu w Scorpio 420Nm. Jednak co Scorpio to Scorpio
|
|