| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
LPG - GAZ - generacje instalacji LPG
skorza - |7 Cze 2004|, 2004 14:53 Temat postu: generacje instalacji LPG która, to juz jest obecnie generacja inst. gazowych!
Słyszę, że juz piąta!
Czym one się różnią, jak przebiegała ta modernizacja zaczynając od 1 gaznikowej!
Pershing - |7 Cze 2004|, 2004 15:36
- I generacji - tradycyjne urządzenia z mikserem gazu
- II generacji - tradycyjne urządzenia z mikserem gazu, wyposażone dodatkowo w elektronikę sterującą ilością gazu podawanego do silnika i współpracującą z sondą lambda
- III generacji - indywidualne doprowadzenie gazu do poszczególnych cylindrów (jednomiejscowe sterowanie dawką gazu - sterowanie jednopunktowe, centralne)
- IV generacji - sekwencyjny wtrysk gazu, oddzielne sterowanie podaniem gazu (wtryskiwaczami gazu) dla każdego cylindra
Polecam stronke : http://www.automotoserwis...09/generacj.htm
skorza - |7 Cze 2004|, 2004 16:35
czyli jak mam silniczek krokowy (dawka gazu) i komp tzn, że jest to II generacja?
Pershing - |7 Cze 2004|, 2004 17:30
Na to wyglada.... ja mam 1 gen i jakos sobie radzi ale to jednak nie to. Do Naszych silniczkow przydalaby sie 3 gen.
qantan - |7 Cze 2004|, 2004 19:37
a czemu na tej stronce niema nic o wtrysku gazu w fazie ciekłej ??
Pershing - |7 Cze 2004|, 2004 20:33
Zapewne to jest wlasnie ta 5 generacja instalacji o ktorej wspominal kolega Skorza
Marcin - |8 Cze 2004|, 2004 08:03
o tej instalacji z wtryskiem gazu w fazie ciekłej jest napisne w jakimś tam numerze autoświata, jak się do niego dokopię to wam napiszę o co chodzi. narazie nie mam czasu bo dzisiaj mam rozdanie matur i jest w domu niezły zapieprz
Piof - |8 Cze 2004|, 2004 13:41
Dokładnie tak jak piszecie - V generacja to wtrysk gazu w fazie ciekłej czyli bez parownika a zasada działania dokładnie taka sama ja przy benzynce tzn. Pompa w zbiorniku i pod ciśnieniem do wtryskiwaczy (o ile dobrze pamiętam mgą być podwójne benzyna/gaz), które sterowane są kompem benzynowym, nadmiar gazu na przelew do zbiornika. Podobno nawet lepiej sie jeździ jak na benzynie - ale jej cena...... no cóż dlatego ja mam nadal swoją starą I generację.
Pozdr.
Pershing - |8 Cze 2004|, 2004 14:31
Koszt instalacji V generacji to jsakies 5000 zlociszy troszke drogawo zwazywszy ze samochod jest warty tyle samo lub niewiele wiecej .
Piof : Jak Ci sie sprawuje samochodzik na tym gazie (I gen.) i ile pali ?
Struna - |8 Cze 2004|, 2004 14:44
Nie no Scorpio jest znacznie droższe.
irek - |9 Cze 2004|, 2004 12:22
Hej
Na instalacji V generacji silnik nawet ma większego kompa, gdyż gaz wtryskiwany do komory cylindra rozpręża się i powoduje spadek temperatury w cylindrze, czyli działa w pewien sposób jak intercooler, wiadomo im więcej zimnego powietrza do ukaładu zasilania tym auto jest mocniejsze. Na takiej instalacji super się jeździ mój kolega ma takie coś w AUDI powiem szczerze że nawet ma lepszego kopa jak na benzynie
Pozdrawiam
Struna - |9 Cze 2004|, 2004 13:24
No ja też słyszałem że można tak ustawić że będzie miało lepsze osiągi niż na benzynce.
VIK - |12 Cze 2004|, 2004 16:21
to oczywiste, zważywszy, ze LPG ma zawsze ponad 100 oktan
BC_Leszcz - |14 Cze 2004|, 2004 11:00
Instalacja V generacji nie jest dostępna do silników montowanych w Scorpio. Nie ma "uniwersalnej" instalacji V generacji - instalacje są przez producenta (Viale) dostarczane do konkretnego modelu silnika, silniki od Scorpio nie są obsługiwane, zresztą po co - ilu byłoby chętnych ?
skorza - |14 Cze 2004|, 2004 11:24
...a czy jest sens zakładać instalację IV gen, do 2,9 12V!
czy zużycie paliwa jest wtedy podobne jak benzyny!???
Może ktoś ma taką instalkę?
pozdrawiam
dzięki
|
|