| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - ABS zawor 4 biegu
omni - |15 Wrz 2007|, 2007 12:37 Temat postu: ABS zawor 4 biegu Witam od jakiegoś czasu mam taki motwy:
- po przejechaniu 50 km brak 4 po następnych 10 migające O/D
- chcę zmienić olej, filterek i sprawdzić ten zaworek tylko jak i gdzie on jest.
Czy O/D może migać jak wzrośnie temperatura w skrzyni?
pozdro
Rafał A.(antek) - |15 Wrz 2007|, 2007 13:10
moze, OD tez sygnalizuje przegrzanie skrzyni.
fiebik - |16 Wrz 2007|, 2007 13:20
| omni napisał/a: | | i sprawdzić ten zaworek tylko jak i gdzie on jest. | elektrozawór siedzi sobie jaki inne w płycie sterujacej skrzyni. o ileniejestes specjalistą - gorąco niepolecam grzebania samemu w płycie sterującej skrzyni.
przy okzaji wymiany oleju w asb koniecznie popłukaj sprawdź drożność chłodnicy oleju skrzyni.
na pw masz linka do schematu skrzyni.
Stefan - |16 Wrz 2007|, 2007 13:44
Witam! | fiebik napisał/a: | | elektrozawór siedzi sobie jaki inne w płycie sterujacej skrzyni. o ileniejestes specjalistą - gorąco niepolecam grzebania samemu w płycie sterującej skrzyni | -kloega ma wiele doswiadczen z tym zwiazanych.Prawdopodobnie chodzi o slynny czujnik predkosci obrotowej.Bez FDS-a nie podchodz. Pozdrawiam.Stefan.
1Bodzio - |16 Wrz 2007|, 2007 14:35
Z tego co piszesz wynika że skrzynka ewidentnie się przegrzewa. Problemem więc nie będzie raczej elektrozawór 4 biegu lecz chłodnica oleju ( główna bądź dodatkowa). Możesz spróbować przepłukać chłodnice. Po wymianie oleju i filtra, jeszcze przed pierwszym odpaleniem odkręć przewód powrotu oleju do skrzyni, a następnie odpal auto i łap do jakiegoś naczynia z podziałką, to co wypływa dolewając jednocześnie taką samą ilość oleju przez rurkę bagnetu. Potrzebna Ci będzie pomoc. Najlepiej 2 osób. Jeden łapie wypływający olej, drugi dolewa świerzego przez bagnet, a trzeci siedzi w aucie i wajhuje wybierakiem przez wszystkie pozycje. Auto oczywiście na wolnych obrotach. Jak już zacznie z chłodnicy lecieć ładny czerwony olej, to zgasić auto, podłączyć rurkę na miejsce, odpalić , sprawdzić stan oleju (w połowie miarki ma być), Przejechać z 15 - 20 km, i ponownie sprawdzić stan oleju, uzupełniając tym razem do max. Jak jest za dużo to spuścić nadmiar ( wyssać przez rurkę bagnetu).
Jeśli po takiej operacji problem nie ustąpi, to albo zbierać kasę na remont albo szukać skrzynki używanej w dobrym stanie.
Sprawdź też stary olej. Czy nie ma w nim śladów płynu chłodniczego, bo jeśli są, to chłodnica główna do wymiany.
omni - |16 Wrz 2007|, 2007 19:23
dzieki za pomoc,
czy stary olej i filtr mogą powodawać takie objawy czy wymiana może pomóc,
czy zaworek 4 biegu może zle działać pod wpływem wysokiej temp.
Zacznę może od zczytania błedów, może coś to podpowie.
pozdrawiam
1Bodzio - |16 Wrz 2007|, 2007 20:33
Na wszystkie powyższe pytania odpowiedź: Tak.
generał - |7 Kwi 2008|, 2008 23:39
Co to jest "migające O/D"? Czy ja to mam w przejściówce? Czy jest jakiś inny sposób na rozpoznanie przegrzewającej się skrzyni?
Kevin Xy - |7 Kwi 2008|, 2008 23:40
u siebie tego nie masz
generał - |7 Kwi 2008|, 2008 23:45
A mogę jakoś inaczej poznać czy mi się skrzynia przegrzewa? Jak rozgrzeję silnik to czuć rozgrzanym olejem, ale nie wiem czy mi się skrzynia pali czy po prostu nakapało jak nalewałem?
Vaux - |8 Kwi 2008|, 2008 00:04
| generał napisał/a: | | Jak rozgrzeję silnik to czuć rozgrzanym olejem |
Standard w 2.9 12V, wymień uszczelki pokryw zaworowych - ja za komplet oryginałów zapłaciłem coś około 35 zeta, podróby były za 19 zdaje się...
|
|