Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - BUJANIE!

DOSIA - |23 Sty 2005|, 2005 23:48
Temat postu: BUJANIE!
Witam mam problem pdczas zmiany biegow buja mi autem .Niewiem czy to wina przegobow czy wina walu .a podobniez jest tak tez jak sie poduszka pod skrzynia urwie a do tego biegi mi ciezko wchodza . POZDRAWIAM!!!!!!!!!!!!! :?: :!:
Rafał A.(antek) - |24 Sty 2005|, 2005 16:50

co to znaczy buja? ktore biegi ciezko wchodza?
DOSIA - |25 Sty 2005|, 2005 17:13

Witam buja do przodu i do tylu tak jagby byly przeguby wupieprzone , a biegi ciezko wchodza przedewszystkim 1,2,R niewiem co to jest ale jedynka i wsteczny wchodza bardzo ciezko POZDRAWIAM!!!!!!!!
Rafał A.(antek) - |25 Sty 2005|, 2005 17:32

buja? calą karoserią? stuka, ? nie rozumiem. JAk buja to amortyzatory, co maja przeguby do bujania.

Co do biegow, mozliwe ze konczy sie sprzęgło, albop pokrzywiły sie synchronizatory. Zacznij os sprawdzenia czy sprzegło sie nie slizga i czy dobrze wysprzęgla

DOSIA - |25 Sty 2005|, 2005 17:45

Sprzeglo mi nie slizga BUJANIE to znaczy husta szarpie autem kurde niewiem jak to okreslic to tak jak nacisniesz szybko gaz i puscisz rak dziwnie nim husta.Sorki ze nieumiem tego okreslic.
Rafał A.(antek) - |25 Sty 2005|, 2005 21:25

czekaj, juz moze lapie
tzn jak by strasznie raptownie łapalo sprzeglo oi nieco wyrywa do przodu? podnoszac przod?

Rafał A.(antek) - |25 Sty 2005|, 2005 21:26

ale w innych postach cos piszesz z regulacja sprzegla? moze jednak cos nie tak z nim?
Pershing - |26 Sty 2005|, 2005 01:04

Moze masz sprzeglo (linke) zle wyregulowane i nie rozlacza do konca napedu dlatego masz problemy z wbiciem 1 i R. Reszte mozna na półsprzegle wbijac. Jeszcze jedno pytanie czy sprzeglo Ci przypadkiem "nie bierze" przy samej podlodze ?
DOSIA - |26 Sty 2005|, 2005 21:16

Witam w innych postach pisalem o lince bo to daje takie wrazenie ,chodzby trzeba bylo linke wyregulowac i biegi wtedy by leko wchodzily .OPIS bujania to tak jak w maluchu sa wyrabane przeguby i jade naciskam i puszczam gaz a auto ma pewny wyczuwalny luz buja nim do przodu i do tylu ,rozumiecie kurde trudno to opisac POZDRAWIA i dzieki za rady jestescie wporzo :D :) :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Rafał A.(antek) - |27 Sty 2005|, 2005 02:23

hmm to moze poprostu masz luz na wejsciu wału w dyfer. nie wali ci przy przełaczaniu biegów? wczołgaj sie pod samochod izobacz czy wał nie daje sie mocno obrocic
VIK - |27 Sty 2005|, 2005 14:04

luzy w przeniesieniu napędu
Wojtip - |8 Lut 2005|, 2005 23:43

Witam.
To że masz problemy z włanczaniem tych właśnie biegów to może właśnie najprawdopodobniej masz do wymiany linkę sprzęgła (może też pedał właśnie ciężko chodzi) może też być zwalone łożysko podtrzymujące wałek sprzęgłowy w wale korbowym. A to twoje bujanie to jak nie luz właśnie gdzieś na wale to może wyrobione już amortyzatory drgań w tarczy sprzęgła. Ale zacznij od linki.
Pozdrawiam