Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - słabe grzanie w MKI

Thurd_Master - |11 Wrz 2007|, 2007 01:07
Temat postu: słabe grzanie w MKI
Mam problem z grzaniem w aucie. Po włączeniu dmuchawy i ogrzewania trzeba długo czekać, aż zacznie lecieć ciepłe powietrze, a ciepłe jest na tyle że ogrzewa pod warunkiem że na zewnątrz nie jest mniej niż 10stC. To pewnie problem z nagrzewnicą ale jaki to proszę o pomoc.
Pershing - |11 Wrz 2007|, 2007 01:16

Silnik jaka ma temperature ?
Gwelezemba - |11 Wrz 2007|, 2007 01:41

Grzanie w Skorpiaku powinno być mocne

Dla przykładu ostatniej zimy -30 stopni a ja jeździłem w podkoszulce lub w bluzie
a grzania nie miałem na maxa
przy maksymalnym zasychają mi oczy i parzy po twarzy
Ciepło było zarówno z przodu jak i pasażerom z tyłu, a raczej gorąco.

Tak że raczej masz coś nie tak z grzaniem.
A nagrzewnica Ci działa?
Ewentualnie czy przełącza strumień powietrza żeby szedł przez nagrzewnicę, były przypadki urwanych linek sterujących.

Stefen - |11 Wrz 2007|, 2007 06:56

Moze należy wymienić termostat, ja też tak miałem, wymieniłem termostat i powietrze z nawiewów jest gorące
Aro - |11 Wrz 2007|, 2007 07:26

No tak, najpierw musisz się upewnić, czy silnik Ci się normalnie dogrzewa, poźniej szukać dalej.
Struna - |11 Wrz 2007|, 2007 09:30

a rozwiązaniem zapewne będzie ale wymiana nagrzewnicy po tym jak panowie gazownicy ją uśmiercili wpięciem równoległym reduktora gazu.
Słoniu - |11 Wrz 2007|, 2007 21:37

a mi też grzało tylko jak ciepło na dworze było.....
no wiec zdjołem węże z nagrzewnicy przy silniku..i heja wąż ogrodowy do jednej rurki i bach mu wode potem w drugą stronę i znowu zmiana węża i po 3 zmianie założyłem jeden wąż i zalałem jeszcze nagrzewnice wodą żeby uniknąć zapowietrzenia i co???
GRZEJE!!!!
jeśli silnik dogrzewa sie normalnie to najtaniej bedzie wypróbować numer z węzem a jak to nie pomoże to wtedy portwel w ruch i jazda po termostat albo inne przydatne rzeczy...