Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Przerwy w dostawie wspomagania

k0al4 - |6 Wrz 2007|, 2007 19:01
Temat postu: Przerwy w dostawie wspomagania
ehh... po zmianie na regenerowane wahacze, zmianie tulei, zmianie prawej piasty z łożyskiem, tył i przód, zmianie tulei i zmianie na używki nivo oraz wszystkich gum z przodu drążków stabilizatora, w zeszłych miesiącach dziś po zjechaniu z kanału po wymianie piasty za którą dziękuje ZZTopowi czyli przygody zacząć czas.

BEEEEEP po 2h wiadomość cudowna ze coś niedobrego sie dzieje ze wspomą... przerywa raz jest po 1min znika i jest jak w KAMAZIE ze ciężko sie skręca by po chwili znowu było...

zauważyłem ze przewód jest mokry idzie on od zbiorniczka do pompy i jest mokro przy pompie. Płyn w zbiorniczku jest. Jako takiej plamy nie widziałem. Jutro dopiero kanał będzie wolny

może mi ktoś powiedzieć co zdycha, co będzie trzeba naprawiać, wymieniać, przeszczepiać?
/pomóżcie/

Byniek - |6 Wrz 2007|, 2007 19:33
Temat postu: Re: Przerwy w dostawie wspomagania
k0al4 napisał/a:
coś niedobrego sie dzieje ze wspomą... przerywa raz jest po 1min znika i jest jak w KAMAZIE ze ciężko sie skręca by po chwili znowu było...

zauważyłem ze przewód jest mokry idzie on od zbiorniczka do pompy i jest mokro przy pompie. Płyn w zbiorniczku jest. Jako takiej plamy nie widziałem. Jutro dopiero kanał będzie wolny

może mi ktoś powiedzieć co zdycha, co będzie trzeba naprawiać, wymieniać, przeszczepiać?
/pomóżcie/

Popatrz czy nie pękł wąż lub nie poluzowała się opaska zaciskowa. Może przez to zapowietrzać się układ i dlatego masz takie zachowania wspomagania.

Struna - |7 Wrz 2007|, 2007 01:42

k0al4, zagadaj do Arizo, jemu też tak podobnie wspoma padła na zlocie, może już rozwiązał sprawę i wie co było przyczyną.
arizo - |7 Wrz 2007|, 2007 19:18

Siemanko
Miałem podobnie,tylko że nie po jakimś czasie tylko zależało od obrotów. Wysokie wspoma była, niskie obr. wspomy nie było,nic nie ciekło,w zbiorniczku płyn" chlupał" leciutko bo leciutko ale "chlupał" :) i cały czas wydawała dzwieki takie jak skręcisz kierownicą na maxa ( jeczenie)
Do pompy dostał sie jakiś kawałek czegoś,albo co jest najbardziej prawdopodobne oberwało sie coś w środku i porysowało gładz a co za tym idzie rozszczelniło ją.
Wymieniłem pompe i jest OK.
Najpierw jednak posprawdzaj czy faktycznie nie łapie lewego powietrza,potem dobrze odpowietrz.
To tyle jesli chodzi o mnie. Piszesz ze grzebali ci przy przodzie,moze mechs zmajstrował coś przy maglownicy,zapieczona koncówka i młotem potraktował?

k0al4 - |11 Wrz 2007|, 2007 17:57

wymieniony wąż odpowietrzona luzów na kierownic brak wspoma działa...
bubekgroszek - |26 Wrz 2007|, 2007 21:24

A jak się odpowietrza pompę wspomagania?
Stefan - |26 Wrz 2007|, 2007 21:27

Witam! Nie odpowietrza sie. :one: Pozdrawiam.Stefan.
Tomek Z - |26 Wrz 2007|, 2007 22:22

jak wymieniałem pompe we VM-ie to po założeniu i odpaleniu wspoma od razu zadziałała, bez odpowietrzania.
pozdro :-d

Stefan - |26 Wrz 2007|, 2007 23:00

Witam!POMPY wspomagania nie odpowietrza sie.Przy wymianie dobrze jest zalac olejem i to wszystko. :one: Pozdrawiam.Stefan.
bubekgroszek - |27 Wrz 2007|, 2007 08:33

Chyba w starym scorpio jest taka sama pompa, czy może się mylę? Bo na nową pewnie trzeba się wykosztować.
Struna - |27 Wrz 2007|, 2007 09:18

bubekgroszek napisał/a:
Chyba w starym scorpio jest taka sama pompa, czy może się mylę?
sie mylisz, jest inna.

[ Dodano: 2007-09-27, 09:18 ]
Stefan napisał/a:
POMPY wspomagania nie odpowietrza sie.
odpowietrza się dokładnie tak jak napisał Speedo.
pablo19 - |27 Wrz 2007|, 2007 17:55

Struna napisał/a:
...odpowietrza się dokładnie tak jak napisał Speedo.

dokładnie :one:

bubekgroszek - |28 Wrz 2007|, 2007 19:43

Ja mam następujący problem. Jak z rana odbale auto wszystko jest ok lekko i cicho do czasu nagrzania się silnika po ok 15 min zaczyna sie zacinać na wolnych obrotach i warczy przy skręcaniu. Jakiś mechanik mówił mi że pompa daje za małe ciśnienie i do czasu nagrzania się oleju działa. Mam zalany jakiś ole syntetyczny za 56 zł/l czy zmiana na jakiś gęstszy coś pomoże.
Stefan - |28 Wrz 2007|, 2007 19:48

Witam!
Struna napisał/a:
odpowietrza się dokładnie tak jak napisał Speedo.
-pompe sie odpowietrza czy uklad wspomagania bo to jest ZASADNICZA roznica. :one: Pozdrawiam.Stefan.

[ Dodano: 2007-09-28, 19:52 ]
Witam!
bubekgroszek napisał/a:
po ok 15 min zaczyna sie zacinać na wolnych obrotach i warczy przy skręcaniu. Jakiś mechanik mówił mi że pompa daje za małe ciśnienie i do czasu nagrzania się oleju działa.
-A zastanawial sie(mechanik?) co w tym czasie robi zawor przelewowy? :one: Pozdrawiam.Stefan.
Kevin Xy - |28 Wrz 2007|, 2007 22:57

jak dla mnie magiel- przerabialem to samo, tyle ze w mk1
Struna - |28 Wrz 2007|, 2007 23:08

Stefan napisał/a:
pompe sie odpowietrza czy uklad wspomagania bo to jest ZASADNICZA roznica.
sie czepiasz detali, należ zrobić jak opisali koledzy i tyle.
bubekgroszek - |29 Wrz 2007|, 2007 15:41

Cytat:
A zastanawial sie(mechanik?) co w tym czasie robi zawor przelewowy?

A co ma robić i gdzie się on znajduję?[/quote]

Stefan - |29 Wrz 2007|, 2007 16:07

Witam!
bubekgroszek napisał/a:
A co ma robić i gdzie się on znajduję?
-znajduje sie w pompie i reguluje cisnienie.Czasami sie zacina. :one: Pozdrawiam.Stefan.
bubekgroszek - |2 Paź 2007|, 2007 20:59

Od czego jest ta kostka 2 piny wpięta w rurkę łączącą pompę z maglownicą? W starszym scorpio tego nie ma.
bigdaaddy - |2 Paź 2007|, 2007 21:58

bubekgroszek napisał/a:
Od czego jest ta kostka 2 piny wpięta w rurkę łączącą pompę z maglownicą? W starszym scorpio tego nie ma.

Jest to czujnik podajacy sterownikowi silnika, informacje o pracy wspomagania.
W starszych tez to jest, ale nie wszystkich.

Rafał A.(antek) - |2 Paź 2007|, 2007 22:15

czujnik cisnienia - obciazenia wspomagania odpowiedzialny za podbicie obrotow silnika przy max skrecie
bubekgroszek - |3 Paź 2007|, 2007 08:14

Pytam bo kiedy odłączyłem tą kostkę to wspomaganie rzadziej sie przecina ale jak rozumiem to chyba raczej zbieg okoliczności. PS: Muszę wymienić płyn, ale jaki tam się wlewa?
Rafał A.(antek) - |3 Paź 2007|, 2007 08:54

ATF np dextron 2