| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Nadwozie - Scorupka sie łamie!!
Michu - |4 Wrz 2007|, 2007 21:37 Temat postu: Scorupka sie łamie!! Witam.
Od jakiegoś czasu dziwnie hałasowało mi oparcie tylnej kanapy. Dziś postanowiłem zdjąć tapicerkę do prania i przy okazji zobaczyć co się dzieje. NIe spodziewałem się tego,co zobaczyłem. W miejscu, gdzie ucho od mocowania oparcia kanapy łączy się z błotnikiem [zgrzew] pękła blacha,po obu stronach wtym samym miejscu!! Czy jest to wada konstrukcyjna? Czy moja skorupka po prostu sie rozpada? Popołożeniu tylnej kanapy wyraźnie widać,że blacha w tym miejscu "pracuje" kiedy auto jedzie po dziurach,po prostu cały błotnik z mocowaniem oparcia drży... Czy można coś na to poradzić [oprócz spawania] i czy ktoś się już z czymś takim spotkał w skorupiaku? Foto poniżej..
foto 1
foto 2
foto 3
foto 4
Adam_2000 - |4 Wrz 2007|, 2007 21:41
No przecie to kombi
Każde Scorpio, jak i Sierrka się tam łamią.
Michu - |4 Wrz 2007|, 2007 22:03
Szczęście w nieszczęściu.. ale cóż, jutro szlifiereczka, młoteczek, migomacik, podkładówa i jechała banana... jest jakiś szczególny sposób, żeby zrobić dobrze? czy trzeba się pogodzić z tym, że niedługo znowu pęknie? Bo blacha w tym miejscu pewnie przepracowana od tego wyginania... bo ostatnio sie nadziurach telepało jak głupie...
Skoro to uok kombiaka, to dajcie znać, jak sobie poradziliście z tematem...
Słoniu - |4 Wrz 2007|, 2007 22:05
nbp-notoryczny brak podłużnic.....
Gaiger - |4 Wrz 2007|, 2007 22:10
| Adam_2000 napisał/a: | No przecie to kombi
Każde Scorpio, jak i Sierrka się tam łamią. |
Adam nie każde........ tylko te bez podłużnic
Michu zajrzyj pod auto czy masz jeszcze jakieś kawałki podłuznic.
Jedyna rada blacharz.
Adam_2000 - |4 Wrz 2007|, 2007 22:13
No prawda... w moich Sierrkach kombi podłużnic nie stwierdzono
Michu - |4 Wrz 2007|, 2007 22:20
Jutro w takim razie kanał i oglądanie spodu Mam nadzieję że aż tak źle nie będzie
feluke - |4 Wrz 2007|, 2007 23:00
No i jeszcze progi do przegladniecia jak wygladaja.
Struna - |5 Wrz 2007|, 2007 10:58
Michu, na forum umieszczamy linki a nie fotki, tym razem tylko małe upomnienie.
sierars1 - |5 Wrz 2007|, 2007 12:13
Tylko patrzeć kiedy moja zacznie się rozpadać
Michu - |6 Wrz 2007|, 2007 21:38
Struna, już się poprawiam Mieliście rację... po podłużnicach tylko wspomnienie zostało,aż mi sie włos na głowie jeżył...poprzedni właściciel zamaskował pęknięcia silikonem i bitexem... Na szczęście są pęknięte tylko w jednym miejscu, jakby ktoś szlifierką odciął... Zaraz za tylnią osią.. W przyszłym tygodniu spawanko....
wegus - |6 Wrz 2007|, 2007 22:40
moja rada .... jak juz zajmujesz sie spawaniem to obejrzyj dobrze całą podłoge.....
Michu - |9 Wrz 2007|, 2007 21:34
Już oglądałem, podłoga jest OK. Podłużnice zgniły tylko pod bagażnikiem. Reszta jest OK. Myślę, że gdzieś się do nich leje woda... Jutro, najpóźniej pojutrze porozkładam wszystko, blachę, która jest w bagażniku też porozkręcam. Ciekawe, co tm zastanę... Strach sie bać
sierars1 - |9 Wrz 2007|, 2007 21:39
| Michu napisał/a: | Już oglądałem, podłoga jest OK. Podłużnice zgniły tylko pod bagażnikiem. Reszta jest OK. Myślę, że gdzieś się do nich leje woda... Jutro, najpóźniej pojutrze porozkładam wszystko, blachę, która jest w bagażniku też porozkręcam. Ciekawe, co tm zastanę... Strach sie bać |
Obyś się nie zdziwił jak bagażnik będzie igła
Michu - |11 Wrz 2007|, 2007 20:47
No i wszystko jasne. Podłoga w bagażniku jest przyzwoita. Auto nosi na sobie znaki bicia w tył, na moje szczęście nie mocno. Blacharz sie postarał i pokleił tak, że prawie śladu nie ma. Dziś pozbawiłemauto wszystkiego, co jest za tylnimi siedzeniami. Jest troszkę więcej objawów pękaniabudy niż tylko przy drzwiach, ale myslę, że sobie z tym poradzę... Macie może jakiś sprawdzony sposóbna konserwację blachy z srodku auta, ale tak, żeby nie śmierdziało za mocno? W sobotę będzie zabieg klejenia i łatania, tylko muszę blachy kupić...
Edit:
I po zawodach,zeszło mi trochę dłużej niżyślałem,ale wszystko połatane solidinie,"jak dlasiebie" Do tego konserwacja profili, podłóżnic i progów, od spodu podkładówka okrętowa i bitex... jakiś czas pojeździ. Przedzimą podkładi bitex na cały spód.... Telepanie tylną kanapą jak ręką odjął... Dziękować za rady,pozdrawiam.
|
|