Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - dziwne buczenie

pio - |31 Sie 2007|, 2007 12:44
Temat postu: dziwne buczenie
witam

mam taki niewielki problem przy predkosciach ok 100-130kmh wystepuje buczenie o amplitudzie zwiekszajacej sie w tym przedziale szybkosci. brzmi to tak jakbym mial subwufer w bagazniku i bym dotykal kabli sygnalowych do wzmacniacza. dzwiek nie jest zbyt glosny ale slyszalny. w innym samochodzie cos podobnego wystepuje np cos podobnego jak asfalt byl latany i najedziemy na to kolami to dzwiek taki niski jest slyszalny. mysle ze ma to cos wspolnego z dyfrem walem lub oponami ale buczenie przy 100 kmh wystepuje ok 1/sekunde tzn raczej buczy sekunde i znika (buuuuuuuuu-buuuuuuuuuu) przy 130 jest juz cos takiego buuu-buuu-buuu a od ok 140-150 znika calkiem lub tez jest nie slyszalne ze wzgledu na inne odglosy powstajace przy takich predkosciach

pozdrawiam

Struna - |31 Sie 2007|, 2007 12:46

podpora wału, łącznik wału, rozwalone osłony przegubów - to bym sprawdził.
pio - |31 Sie 2007|, 2007 13:38

jedna oslona przegubu jest w nienajlepszym stanie delikatnie mowiac- ale to na oko widac ze jest zepsute czy wystarczy ze wjade na kanal i poszarpie troche za wal zeby stwierdzic czy nie ma luzow czy tylko wymiana i modlic sie zeby byly pozytywne efekty? sam wal pewnie juz byl wymieniany kiedys bo jest podpisany biala farba 'ford scorpio'-takjak to na szrotach robia

pozdrawiam

Struna - |31 Sie 2007|, 2007 14:43

pio napisał/a:
ale to na oko widac ze jest zepsute
czasem tak, czasem nie, jak wjedziesz na kanał to pogibaj wałem i patrz czy nie ma luzów
łukasz194 - |13 Wrz 2007|, 2007 15:54

u mie wystepyje coś podobnego ale to takie jakby pukanie w schowku ale z koleji wystepyje nie zawsze
Struna - |13 Wrz 2007|, 2007 16:46

Cytat:
u mie wystepyje coś podobnego ale to takie jakby pukanie w schowku ale z koleji wystepyje nie zawsze
to mogą być przeguby.
łukasz194 - |14 Wrz 2007|, 2007 15:05

ale to chyba jak by były przeguby to pukało raczej by z tyłu auta a nie w okolicy podłoketnika z przodu i przypominam ze to pukanie wystepuje nie zawsze
pio - |14 Wrz 2007|, 2007 15:45

witam

lukasz194 napisał :

ale to chyba jak by były przeguby to pukało raczej by z tyłu auta a nie w okolicy podłoketnika z przodu i przypominam ze to pukanie wystepuje nie zawsze

niekoniecznie ja takze myslalem ze moze sprezyna mi pekla czy w ogole jakies dziwnwe rzeczy z przodu sie dzieja a to jednak przegub. jak slyszysz ten dzwiek przy ruszaniu skrecaniu jezdzie po nierownosciacz to pewnie bedzie przegub a czemu z przodu wydaje sie dochodzic dzwiek to nie pamietam tak do konca ale gdzies bylo opisane czemu tak sie dzieje

pozdrawiam

łukasz194 - |20 Wrz 2007|, 2007 17:19

jusz wczesniej pisałem ze przy cofaniu tył jakby mi podskakiwał kolega Kevin Xy pisał ze to moze być skrzenia na wykonczeniu czy te przeguby mogłyby rozwiać jego tezę bo wymiana asb nie bardzo mi sie uśmiech choć filtry i olej i tak do wymiany :)
fiebik - |20 Wrz 2007|, 2007 17:26

łukasz194 napisał/a:
czy te przeguby mogłyby rozwiać jego tezę
mogłyby, jednak podejrzanymi do sprawdzenia byłyby też, tłumnik drgań wału i podpora wału - łożysko.