Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - błędy klimy

kermitbull - |22 Sie 2007|, 2007 21:09
Temat postu: błędy klimy
witam próbuję resetować klimę ,ale mi się to nie udaje jak tem. ustawię 50 i trzymam aż pojawi się zero (obieiem zamkniętym ) cały czas wskakuje mi błąd 51. Może ktoś wie co to za błąd i jak go wykasować.
Neon - |22 Sie 2007|, 2007 21:49

Witam
Tez mialem ten problem jak zmienilem panel i ta puszke sterujaca pod nim to pomoglo ale nie wiem czego to jest blad sprobuje sprawdzic czy to blad tej puszki czy panelu jak cos mam jedno i drugie na sprzedaz.
Pozdrawiam

kermitbull - |22 Sie 2007|, 2007 21:57

a nie można go jakoś wykasować , rano nie było żadnych błędów taeraz wymieniałem żaówki w desce i rozłączyłem klime i pokazał się ten błąd. (może ktoś wie czego to błąd i jak go zlikwidować). Ps chętnie bym kupił ale na razie jestem w UK - a t6u na złomie stały 3 szt - MK3 - a teraz jak ja mam to żadnej.)
Gaiger - |22 Sie 2007|, 2007 22:04

Jak dobrze pamiętam kod 51 oznacza złe wskazanie czujnika temp. wewnętrznej.
Czujnik jest właśnie w panelu.

kermitbull - |23 Sie 2007|, 2007 09:04

ja jak go wykasować trzeba nowy panel kupować?
will - |9 Wrz 2007|, 2007 11:44

Panowie podlacze sie do tematu.U mnie na wyswietlaczu od strony pasazera mruga naprzemiennie kod 03 i temperatura ktora sie akuratnie ustawi.chcialem zrobic reset klimy.Niestety jak na regulacji temp. od strony pasazera pojawi sie 00 nie moge wprowadzic kodu 50 wciskam + i - ale nic to nie daje.Mozna cos z tym zrobic ????Co to oznacza ze klima ma cos zakodowane ???
will - |9 Wrz 2007|, 2007 12:02

Speedo napisał/a:
ten kod 03 oznacza zwalenie czujnika temp. zewnetrznej, znajduje sie on podczepiony przy module hbc rzekomo, prawdopodobniez w 99% przypadkow nie laczy wtyczka do niego, wypnij, wycysc wtyczke, sprawdz czy blad ustapil

Powiedz Speedo a to jest ten czopek zaslepiony na koncu przewodu.Wlasnie ten czopek nalezy poprawic czy po kablu ktory do niego idzie znalesc wtyczke i ta wlasnie nalezy poprawic ???

will - |9 Wrz 2007|, 2007 13:57

Panowie zrobilem jak Speedo radzil i jak na razie nie wyswietla mi sie juz ten kod 03 tylko sama temperaturka ktora sie ustawia.Jednak probowalem zrobic reset klimy i nadal po wcisnieciu obu prziciskow od obiegu zamk. i AC pojawia sie 00 ale nie moge wprowadzic kodu 50.Co myslicie ????

[ Dodano: 2007-09-09, 15:11 ]
Panowie po rozmowqie z grzechu913 doszlismy do ciekawego odkrycia moze Wy bedziecie mogli to wyjasnic.Czujnik temperatury zewnetrznej !!!

na zdjeciu widac ze czujnik ten ma normalna wtyczke taka jakie sa przy HBC.U mnie natomiast mam tak jakby kabel z sama koncowka bez wtyczki co Wy na to ???Czy ktos ma podobnie wydaje mi sie ze u Michalakrk jest tak jak u mnie z tego co oblukalismy.Pozdro.

awb - |16 Wrz 2007|, 2007 15:09

kod 50 ikod 00 to to samo tak jak np 57 i 07 to ten sam blad(tu HBC) pozdrawiam