Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Luz na prawym tylnym kole??

Jajcuś - |15 Sie 2007|, 2007 01:58
Temat postu: Luz na prawym tylnym kole??
Witam

W moim scorpio zauważyłem ostatnio luz na prawym tylnym kole.
Występuje ruszając kołem w prawo, w lewo, w górę i w dół.
Koło sie nie grzeje, nie przenosi żadnych wibracji nie stuka, bo luz jest mały ale wyczuwalny i po lewej stronie samochodu drugie koło nie ma żadnego luzu.

Mam pytanie:
Czy wystepuje samo łożysko czy jest razem z piastą??
Czy opłaca sie wymieniać same łożysko jezeli jest rozdzielne z piąstą czy lepiej komplet??
Czy może jest tam zastosowane łożysko stozkowe które mozna poprostu mocniej skręcić??

pozdr

darek mikinka - |15 Sie 2007|, 2007 06:47

Łożysko można wymienić somo po co wymieniać piastę jak jest dobra,nowa piasta coś ok 650pln.
Adam73 - |15 Sie 2007|, 2007 08:23

darek mikinka napisał/a:
Łożysko można wymienić somo po co wymieniać piastę jak jest dobra,nowa piasta coś ok 650pln.

Dokładnie tak jak mówisz,mnie jak padło łożysko na tyle to mechanik chciał zmienić tylko to,ale okazało sie że jeżdziłem z deka za długo na skasowanym łozysku i trzeba było zmieniać piaste.No ale znalazł używke w dobrym stanie za 60 zeta i jest cacy.
A starą piaste jak mi pokazał to dosłownie miała w miejscu ułożenia łożyska 1 mm wgłębienie :shock: .

[ Dodano: 2007-08-15, 08:25 ]
Jajcuś napisał/a:
Czy wystepuje samo łożysko czy jest razem z piastą??

W komplecie jest łożysko + nowa nakrętka.

Jajcuś - |16 Sie 2007|, 2007 13:08

Ok
Czyli trzeba sie szybko brać za łożysko żeby kosztów nie zwiększać!

A jaka jest cena łożyska orientacyjna??

Adam73 - |16 Sie 2007|, 2007 21:10

Coś kole 70 zeta ,jak dobrze pamiętam :/ .
Gruber - |17 Sie 2007|, 2007 09:06

W wielorybie bym nie liczyl na tak promocyjna cene. Za przednie płaciłem 250 za SKF-a.
1Bodzio - |17 Sie 2007|, 2007 19:26

Z przodu jest jedno łożysko dwurzędowe skośne i można je dostać w cenie ok 100 zł za sztukę (japońskie ). Z tyłu, w piaście są dwa łożyska stożkowe ( podobnie jak w Sierrce), i cena zestawu naprawczego z łożyskami Tomken to ok. 80 zł. ( Oczywiście w sklepie z łożyskami, a nie z częściami samochodowymi). Dotyczy Mk III.
grzesio77 - |17 Sie 2007|, 2007 22:41

Ja wymieniałem ostatnio łożyska w prawym tylnym kole i niestety również musiałem wymienić piastę. Trzeba jeszcze pamiętać że oprócz łożysk są tam jeszcze dwa uszczelniacze, które również trzeba wymienić. Ja założyłem OPTIMALA w komplecie są dwie sztuki uszczelniaczy i dwa łożyska a cena 90zł. Jak na razie kółeczko się kręci.

Pozdrawiam