| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Luz na prawym tylnym kole??
Jajcuś - |15 Sie 2007|, 2007 01:58 Temat postu: Luz na prawym tylnym kole?? Witam
W moim scorpio zauważyłem ostatnio luz na prawym tylnym kole.
Występuje ruszając kołem w prawo, w lewo, w górę i w dół.
Koło sie nie grzeje, nie przenosi żadnych wibracji nie stuka, bo luz jest mały ale wyczuwalny i po lewej stronie samochodu drugie koło nie ma żadnego luzu.
Mam pytanie:
Czy wystepuje samo łożysko czy jest razem z piastą??
Czy opłaca sie wymieniać same łożysko jezeli jest rozdzielne z piąstą czy lepiej komplet??
Czy może jest tam zastosowane łożysko stozkowe które mozna poprostu mocniej skręcić??
pozdr
darek mikinka - |15 Sie 2007|, 2007 06:47
Łożysko można wymienić somo po co wymieniać piastę jak jest dobra,nowa piasta coś ok 650pln.
Adam73 - |15 Sie 2007|, 2007 08:23
| darek mikinka napisał/a: | | Łożysko można wymienić somo po co wymieniać piastę jak jest dobra,nowa piasta coś ok 650pln. |
Dokładnie tak jak mówisz,mnie jak padło łożysko na tyle to mechanik chciał zmienić tylko to,ale okazało sie że jeżdziłem z deka za długo na skasowanym łozysku i trzeba było zmieniać piaste.No ale znalazł używke w dobrym stanie za 60 zeta i jest cacy.
A starą piaste jak mi pokazał to dosłownie miała w miejscu ułożenia łożyska 1 mm wgłębienie .
[ Dodano: 2007-08-15, 08:25 ]
| Jajcuś napisał/a: | | Czy wystepuje samo łożysko czy jest razem z piastą?? |
W komplecie jest łożysko + nowa nakrętka.
Jajcuś - |16 Sie 2007|, 2007 13:08
Ok
Czyli trzeba sie szybko brać za łożysko żeby kosztów nie zwiększać!
A jaka jest cena łożyska orientacyjna??
Adam73 - |16 Sie 2007|, 2007 21:10
Coś kole 70 zeta ,jak dobrze pamiętam .
Gruber - |17 Sie 2007|, 2007 09:06
W wielorybie bym nie liczyl na tak promocyjna cene. Za przednie płaciłem 250 za SKF-a.
1Bodzio - |17 Sie 2007|, 2007 19:26
Z przodu jest jedno łożysko dwurzędowe skośne i można je dostać w cenie ok 100 zł za sztukę (japońskie ). Z tyłu, w piaście są dwa łożyska stożkowe ( podobnie jak w Sierrce), i cena zestawu naprawczego z łożyskami Tomken to ok. 80 zł. ( Oczywiście w sklepie z łożyskami, a nie z częściami samochodowymi). Dotyczy Mk III.
grzesio77 - |17 Sie 2007|, 2007 22:41
Ja wymieniałem ostatnio łożyska w prawym tylnym kole i niestety również musiałem wymienić piastę. Trzeba jeszcze pamiętać że oprócz łożysk są tam jeszcze dwa uszczelniacze, które również trzeba wymienić. Ja założyłem OPTIMALA w komplecie są dwie sztuki uszczelniaczy i dwa łożyska a cena 90zł. Jak na razie kółeczko się kręci.
Pozdrawiam
|
|