| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
LPG - GAZ - Regulacja gazu I gen.
__Robert__ - |17 Lip 2007|, 2007 21:39 Temat postu: Regulacja gazu I gen. Wiatm
Panowie w moim Scorpio siedzi gaz II generacji, ale niestety zepsuł mi sie attuator i kupiłem register. Zamontowałem wszystko i mam pytanko jak przawidłowo wyregulować gaz? Oczywiście wiem że najlepiej mieć analizator spalin, ale to musiałbym pojechac do gaziarza, a raczej chce tego uniknąć.
wegus - |17 Lip 2007|, 2007 22:01
ja to kiedyś robiłem tak:
- najpierw wolne obroty ustawiałem na parowniku
- potem odkręcałem kurek prawie na full i próba drogowa , potem skręcałem i próba drogowa, i jeszcze raz to samo jak czułem że auto jest za słabe to odkręcałem ponownie
pamiętaj, że zbyt uboga mieszanka zaszkodzi silnikowi /zawory, głowica/
robiłem tak w escorcie którym przejechałem ze 100.000 km, auto jeździ do dzisiaj u innego właściciela
__Robert__ - |17 Lip 2007|, 2007 22:21
wegus dzięki za podpowiedź
Vinylsun - |17 Lip 2007|, 2007 22:33
ja robie dokladnie tak samo
Pershing - |17 Lip 2007|, 2007 22:39
Za wstepna regulacje mozna przyjac srubke wykrecona o dwa i pol obrotu. Jesli nie chodzi jak powinien robi sie dodatkowe korekty
__Robert__ - |17 Lip 2007|, 2007 22:51
Dwa i pół obrotu wykręcić register, a potem regulować parownik? Czy dobrze myślę. Parownik tak wyregulować żeby były eleganckie wolne obroty? A potem ewentualnie registren doregulować ( testy drogowe ), czy włąsnie tak to wygląda?
Pershing - |17 Lip 2007|, 2007 23:07
Dokladnie. Tak regulowalem i bylo OK
__Robert__ - |17 Lip 2007|, 2007 23:17
Paweł dzięki serdeczne, jutro działam
grzechu913 - |18 Lip 2007|, 2007 00:11
ja regulowalem tak : sruba na reduktorze najpierw w prawo do nierowniej pracy silnika poem w lewo do nierowniej i wybralem srodek plus ok 10%przekrecenia sruby na wzbogacenie miesznki nastepnie sruby krecilem prezy ok 3000 obr i jak nie schodzil z obr to go przetestowalem i odkrecilem o ok pol obrotu i ibylo prawie jak na analizatoze
__Robert__ - |19 Lip 2007|, 2007 22:58
A powiedzcie mi jescze taka rzecz, wkręcając śrube w parowniku zubożamy mieszankę, tak? Kurcze zawsze regulowałem z attuatorem na lapku i nigdy nie miałem żadnych problemów z mieszanką bo patrzyłem jak chodzi lambda. A i jeszcze jedno pytanko, jak można wyregulować podłączając sie pod sondę lambda i jak to zrobić. Czy wystarczy podłączyc laptoka do centrali gazowej i regulowć skład mieszanki na registrze? Kurcze troche pytań jest, ale bardzo proszę w miare możliwości podpowiedzcie mi jak to wszystko wygląda. Wiem że najlepiej i najprościej pojechać do gaziarza i wyregulować skład na analizatorze, ale chce spróbować własnych sił i miec satysfakcje, że sam to robie we własnym zakresie. Z góry dzęki wielkie.
Srebrny - |20 Lip 2007|, 2007 09:34
| __Robert__ napisał/a: | | wkręcając śrube w parowniku zubożamy mieszankę |
w zakresie niskich prędkości obrotowych silnika jednocześne wzbogacamy w wyższych.
Śrubą tą przesuwamy charakterystykę parownika.Wydatek czyli zależność ilości gazu od ciśnienia jest wartością fabryczną parownika.
Jeżeli regulujemy parownik z kanałem obejściowym to najpierw zakręcamy w/w śrubę.
Śrubą kanału obejściowego ustawiamy obroty jałowe (mieszanka uboga, obroty nie równe) i odkręcając główną śrubę wzbogacamy mieszankę mając pewność że II stopień wszedł do pracy. Register jak wyżej.
Struna - |22 Lip 2007|, 2007 12:30
| grzechu913 napisał/a: | | ja regulowalem tak : sruba na reduktorze najpierw w prawo do nierowniej pracy silnika poem w lewo do nierowniej i wybralem srodek plus ok 10%przekrecenia sruby na wzbogacenie miesznki nastepnie sruby krecilem prezy ok 3000 obr i jak nie schodzil z obr to go przetestowalem i odkrecilem o ok pol obrotu i ibylo prawie jak na analizatoze | no i to jest właściwa metoda ustawiania gazu na słuch.
[ Dodano: 2007-07-22, 12:31 ]
| __Robert__ napisał/a: | | Kurcze zawsze regulowałem z attuatorem na lapku i nigdy nie miałem żadnych problemów z mieszanką bo patrzyłem jak chodzi lambda. | skoro nadal masz sterownik to możesz również śrubę regulować na odczyt składu mieszanki za pomocą sterownika gazu. Ja tak BLOS-a stroję.
|
|