| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - LUZIK W DYFERKU
robert sadowski - |27 Cze 2007|, 2007 15:15 Temat postu: LUZIK W DYFERKU witam mam mały problemik związany z luzem w dyferku
. jak jestem pod autem i poruszam wałem to występuje luz ok 10-15 mm w obie strony
nadmieniam iż dyfer nie huczy ani nie daje innych oznak zużycia
i mam pytanie jak tego się pozbyć
nadmieniam iż w merolku 123 była nakrętka która pozwalała to zniwelować dociskając łożysko ale w fordzie nie zamieżałem czynić jakich kolwiek kroków w tej sprawie bez konsultacji
jesli możecie to przeslijcie mi dokaładny opis niwelacji tegoż cholerstawa
pozdrowienia robert
Kevin Xy - |27 Cze 2007|, 2007 15:29
Marcin da Ci opis niwelacji luzu
tyle ze u Niego bylo 90 stopni
robert sadowski - |27 Cze 2007|, 2007 15:38
czekam z niecierpiwością bo zamieżam na koniec lipca robić reemoncik całego zawieszenie z przeniesieniem napędu
dzięki robert
marcys - |27 Cze 2007|, 2007 15:52
ja tez czekam jakkolwiek w dyfrze z LSD. wie ktos moze jak to zniwelowac?
Marcin - |27 Cze 2007|, 2007 15:53
| Kevin Xy napisał/a: | Marcin da Ci opis niwelacji luzu
tyle ze u Niego bylo 90 stopni |
Wymiana mostu
A tak na poważnie... W przyszłym tygodniu będę rozbierał stary dyfer i paczał co mu dolega....
Struna - |27 Cze 2007|, 2007 15:58
w Scorpio nie ma regulacji.
robert sadowski - |27 Cze 2007|, 2007 16:07
no to h..................j strunia nie strasz !
Struna - |27 Cze 2007|, 2007 16:12
generalnie jak byś się uparł i rozbierzesz to można podkładkami jakimiś pod planetarki próbować to kasować.
Miszcz - |27 Cze 2007|, 2007 16:24
| robert sadowski napisał/a: | | no to h..................j |
Edytu, edytuj!! Dopóki ZOMO kawkę popija!!
ZOMO - |27 Cze 2007|, 2007 16:28
| robert sadowski napisał/a: | | no to h..................j strunia nie strasz |
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=15283

a kol. Miszcz taki chciał być pomocny nie wiedząc, że wulgaryzmów nie wolno cytować, przykre...

Zysio - |27 Cze 2007|, 2007 16:29
kumulacja
A tak do tematu - ja z tego co sobie poczytałem to doszedłem do wniosku, że dyfer pójdzie do wymiany. Nawet gdyby to było naprawialne, to z moimi zdolnościami manualnymi z wykonalnością by było kiepsko. Chociaż nie ukrywam, że po wymianie pójdę tropem Marcina i rozbebeszę stary.
Kevin Xy - |27 Cze 2007|, 2007 16:33
dwoch w srode, dwoch w sobote
Miszcz - |27 Cze 2007|, 2007 16:34
Co w tej kawie było?? Guarana??
Faktycznie: moje niedopatrzenie. Wybacz Panie
robert sadowski - |27 Cze 2007|, 2007 16:37
nie widzę biedy jeśli w problemie widzisz wyuligaryzm dawaj ostrzeżenie ja tam szukam sedna problemu a nie polszczyzny
a więc ........................................................................ znajdz sedno
może to było w języku szakaswili z kenni .
pozdrowienia robert
mmmk - |27 Cze 2007|, 2007 17:00
mam most ktory kupilem od zztopa do dohc wiec jak cos to sprzedam bo wymienic tego swojego nie zamierzam a nowy wlasciciel?? niech se jezdzi na tym od 2.9
VIK - |27 Cze 2007|, 2007 18:45
a co Ci ten luz przeszkadza, co 2 auto go prawie ma
Zysio - |27 Cze 2007|, 2007 20:36
mnie np denerwuje po prostu, ale przynajmniej jestem świadomy kiedy i w jaki sposób dyfer skatowałem
Vaux - |27 Cze 2007|, 2007 22:35
Hmm, mój dyfer pomimo niewielkiego luzu wyje/szumi tak że go już głośno słychać jak jadę koło jakiejś bariery albo w tunelu...ze środka też niestety go słychać...muszę zakupić dobry klucz-końcówkę bo tym co mam za 7.50 zepsułem pierwszą śrubę i odpuściłem Ciekawe czym ja go załatwiłem...
VIK - |28 Cze 2007|, 2007 07:33
Jak szumi/wyje, to się wymienia, ale nadgorliwość przy luzach międzyzębnych? po co!
Struna - |28 Cze 2007|, 2007 11:08
| Zysio napisał/a: | mnie np denerwuje po prostu, ale przynajmniej jestem świadomy kiedy i w jaki sposób dyfer skatowałem | w manualu jak będziesz odpowiednio zasprzęglał to nawet stuku nigdy nie uświadczysz, w automacie niestety będzie stukać.
VIK - |28 Cze 2007|, 2007 13:45
Tak na marginesie-zwykle dyfry i przeguby póosi z automatu są bardziej wyrąbane, z tego co zaobserwowałem.
Struna - |28 Cze 2007|, 2007 13:57
| VIK napisał/a: | | zwykle dyfry i przeguby póosi z automatu są bardziej wyrąbane, z tego co zaobserwowałem. | to by nawet logiczne było bo jednak skrzynie już leciwe, elementy przeniesienia napędu też to i zawsze coś przy zapinaniu biegu łupnie i tak krok po kroczku coraz bardziej i bardziej, a na manualku to można tym jakby sterować. Jak kto strzela sprzęgłem często to i ma wytłuczone ale jak lajtowo to się trzyma długo.
tsztark - |29 Cze 2007|, 2007 13:41
U mnie łupie tylko przy ruszaniu do przodu, do tyłu nie. Czy to znaczy, że przeguby są OK i tylko dyfer ma luz ? Jak sprawdzić czy zdemontowany dyfer jest OK ?
Struna - |29 Cze 2007|, 2007 13:53
| tsztark napisał/a: | | Czy to znaczy, że przeguby są OK | nie, to nic nie znaczy, to znaczy że masz gdzieś luzy w przeniesieniu napędu i tyle, na półosiach wyczujesz ręką, na wale też się da wyczuć, a tego co nie bardzo widac a jednak słychać to zazwyczaj dyfer. | tsztark napisał/a: | | Jak sprawdzić czy zdemontowany dyfer jest OK ? | pokręć atakiem raz w jedną raz w drugą i patrz jak się zachowują wyjścia na półosie, jeśli nie ma martwych momentów to jest ok.
fiebik - |29 Cze 2007|, 2007 14:19
| VIK napisał/a: | | Jak szumi/wyje, to się wymienia, | hmmm... to mnie troszkę zaniepokoiłeś, bo u mnie luzów nie stwierdzam, za to dyfer wyje (żabruje) dość wyraźnie i głośnawo. zawsze myślałem, że na wyjącym dyfrze mozna jeździć i jeździć baaardzo długo i się nie przejmować.... czy powinienem jednak zacząć się tym po mału przejmować ?
buku - |29 Cze 2007|, 2007 14:27
A takie krótkie OT ale w temacie dyfer. Czy na wyciszenie dodać ceramizer czy tan drugi (zapomniałem nazwy) chodzi o dYfer ze szperą,,jeśli to coś zmienia w temacie dolewki.
Struna - |29 Cze 2007|, 2007 15:30
| fiebik napisał/a: | | czy powinienem jednak zacząć się tym po mału przejmować ? | jak jest oliwa to jeździj.
[ Dodano: 2007-06-29, 15:31 ]
| buku napisał/a: | | Czy na wyciszenie dodać ceramizer czy tan drugi | ten drugi to się nazywa VOLUME w radiu ewentualnie możesz stopery do kłapciuchów zakupić w kiosku
fiebik - |29 Cze 2007|, 2007 15:55
| Struna napisał/a: | | jak jest oliwa to jeździj. | no na szczęście oliwa jest i to w dodatku wygląda na to, że jest jeszcze w nienajgorszym stanie. ocenialiśmu olej krolpami na takiej specjalnej bibule do oceniania stanu czystości oleju, jak i wizualno - zapachowo.
1Bodzio - |29 Cze 2007|, 2007 21:23
W dyfrze, najczęściej luz występuje nie na przekładni głównej lecz w koszu satelitów. Po prostu zębatki satelitów zużywają się i pojawia się coraz większy luz na zębach. Luz ten można skasowac poprzez wymianę podkładek satelitów na grubsze. Cały problem w tym aby pomierzyc o ile grubsze mają by te podkładki. Można to zrobic dwoma szczelinomierzami, ale muszą miec bardzo cienkie blaszki pomiarowe. I uwaga! podkładki trzeba wymienic po obu stronach, tak aby środek symetrii układu pozostał nie zmieniony. Robiłem to z powodzeniem w Sierce. Luz na przekładni głównej również można regulowac, dosuwając do wałka atakującego cały kosz satelitów z kołem talerzowym. Regulacja dużymi nakrętkami (na klucz pazurkowy) tam gdzie wchodzą półosie. Jak by ktoś chciał się pobawic to mogę dokładnie opisac co i jak. Zabawy przy tym jest troszkę, ale nie ma tam żadnych czarów.
|
|