Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

MK 3 - Simon - Czarny sedan 2.0 16v 1995

Simon - |26 Cze 2007|, 2007 15:28
Temat postu: Simon - Czarny sedan 2.0 16v 1995
Autko z 1995 roku. W roku 2002 przyjechało do Polski z Włoch. Użytkowane było przez kobietę stąd rozliczne ślady otarć, wgnieceń innych kolorków od orginalnego itp. :)
W lutym 2007 roku przejąłem go w swoje łąpki za 8k PLN, co wydawało mi się miarę dobrą ceną. W niedługim czasie po zakupie zaczęło się.... tu coś puka, tam stuka, gdzieś coś gasło a w innym miejscu jeszcze zaczęło piszczeć :) Przez dwa miesiące wypadła mi z głowy chyba większość włosów, ktora jeszcze tam pozostała :)
Zawieszenie było w stanie gorszym niż opłakany. Całe szczęście, że na naszych wspaniale równych drogach nic nie popękało. Wszelkie gumy na wachaczach były tak wyjechane, że mechas nie mógł wyjść z podziwu jak ja do niego bezpiecznie dojechałem nic po drodze nie gubiąc :) Dzień roboty i zawieszka cacucho, aż się chciało jeździć. Ale...

Co by za pięknie nie było, zaczęła się sypać elektryka :) Na desce rozdzielczej "choinka" czyli świeciło wszystko (w większości to, co niepowinno), brzęczek od niezgaszonych świateł zamiast sobie bipać to wył non-stop, oświetlenie w drzwiach raz działało, raz nie, jeden z wyświetlaczy od klimy przestał świecić i pare jeszcze drobnych usterek :) Postał dzień w serwisie bosh-a i wszystko wróciło do normy :) Myśle sobie, że jeszcze tylko nabije klime i będzie cacy... no i prawie było :)

Zaczął kichać i prychać na wolnych obrotach na gazie. Wizyta u gazerów, wymiana filterka i .... dalej to samo :) Polatałem troche na benzynie i zdecydowałem, że trzeba wymienić świece. Nic trudnego więc do roboty. Świece wymienione, składam wszystko do kupy i... Już nie chciał palić, a jak zapalił, to chodził strasznie nierówno. Wymieniona została masa kabli pod maską i dalej nic. Konsultacja z mechasem i komputer pojechał do sprawdzenia do specjalisty ( podejrzenie uszkodzenia było) ale okazałosię, że komp w 100% sprawny... Kolejny dzień szukania i wyszło na to, że moduł zapłonowy gubił masę. na szczęście zakończyło się szczęśliwie, bez większych usterek.

To tak pokrótce historia mojej skorupki.
Teraz troche danych na temat tego co posiada, a czego brak :)

- silnik 2.0 16v DOHC
- automat
- instalka LPG ( stara na maxa :) )
- ABS
- elektryka wszystkich szyb + szyberdach
- centralny zamek
- fotele przód w pełni elektrycznie regulowane - tył niestety nie
- 3 pamięci foteli ( dzięki Stefanowi wkońcu wiem jak to ustrojstwo ustawić ;) )
- podgrzewanie przednich tyłków :)
- światła p/mgielne przód i tył
- klimatronic 2 strefowy
- lampy przednie regulowane elektrycznie
- lusterka elektryczne + grzane
- podświetlenie wszystkich drzwi ( białe + czerwone) z czego biała lampka w drzwiach kierowcy niedawno zgasła :)
- otwieranie klapy bagażnika z pilota
- otwieranie i domykanie szyb z kluczyka
- lampki ghia sztuk 2 ( przód i dla pasażerów z tyłu)
- lusterko samościemniające - niedziała ( wylało się :) )
- komputer pokazujący wszystko o spalaniu i termometr
- no i oczywiście rudy na nadkolach i gdzieniegdzie indziej ;)

w planach ( po nowym roku) zestaw car-audio oparty na podzespołach "vibe" ;)

Toby było na tyle. Zdjęcia wrzuce jak zrobie sesje nową.
Pozdrawiam