Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - ASB - nie wchodzi ostatni bieg

adwes - |21 Cze 2007|, 2007 22:17
Temat postu: ASB - nie wchodzi ostatni bieg
Witam
wczoraj wszystko bylo OK , a dzisiaj od rana nie mam ostatniego biegu, obroty ,troche sa nie röwne, inne biegi chodza normalnie , olej w ASB jest dobry, tak od 60 km /h drzy mi cala karoseria, nawet przy 140km/h i 5000 obr./ min. nie chce wskoczyc ostatni bieg, co sie moglo stac , jak ktos moze pomöc , to bede wdzieczny , dopiero wröcilem z pracy i bede szukal na forum , ale moze ktos predzej mi podpowie ( nie wiem ,czy cos znajde ) , bede wdzeczny
predzej nie mialem zadnych problemöw ze skrzynia , ani z silnikiem

pozdrawiam

Stefan - |22 Cze 2007|, 2007 01:31

Witam! A wsteczny jak "wchodzi"? :one: Pozdrawiam.Stefan.
adwes - |22 Cze 2007|, 2007 06:56

Wszystkie inne biegi, lacznie ze wstecznym " wchodza " normalnie
Struna - |22 Cze 2007|, 2007 10:06

pewnie prądniczka lub połączenia do niej nawaliły. Masz może komp spalania ? jeśli tak to sprawdź czy Ci liczy przejechane kilometry ( one sa liczone z prądniczki ), jeśli nie liczy to wiadomo już o co biega, no i pytanie dodatkowe, czy czujesz jak po 3 biegu zapina się lock-up ? czy tego też nie ma ?
adwes - |22 Cze 2007|, 2007 20:32

kompa mam , ale od poczatku nie dziala,kiedys o tym pisalem ,pokazuje mi caly czas , ze mam 580 km do CPN-u
sprawdzalem ten Lock-up ( jezeli o to chodzi , zesprzeglenie bezposrednie silnika ze skrzynia - czy tak ? ) , no i nic nie czuje , zeby sie zalaczalo , obroty tez nie spadaja , a powinny chyba o okolo 300 spasc na döl , ale jak jade tak z 80 km/h i puszcze gaz , to hamuje i to mocno silnikiem, a przedtem tego nie bylo , no ale powinna juz byc 4-ka , a nie 3-ka, to moze dla tego
Struna , prosze powiedz cos wiecej o tej " pradniczce " , co sprawdzac , gdzie szukac

Struna - |25 Cze 2007|, 2007 10:28

no to na 99% masz coś z tą prądniczką, jest ona mocowana na tyle skrzyni ( wleźiesz pod auto to zobaczysz ) trzeba obadać kable w niej i sprawdzić czy prądniczka daje impulsy, jeśli nie to wymiana i powinno działać.
adwes - |26 Cze 2007|, 2007 21:00

no i samo sie naprawilo, 3 dni jezdzilem bez 4-ki , dwa dni auto postalo i w niedziele w jedna strone jechalem bez tego biegu , a spowrotem juz byla 4-ka i odpukac do dzisiaj wszystko chodzi normalnie , nie trzesie karoseria ,obroty silnika sa normalne , tylko zastanawiam sie ,czy to nie byla zapowiedz wiekszych problemöw , co o tym sadzicie , czy to moze swiadczyc ,ze cos zaczyna padac w skrzyni ? , powinienem cos robic , zprawdzic , czy zostawic jak jest
Kevin Xy - |26 Cze 2007|, 2007 21:10

obawiam sie ze to taki mily poczatek
adwes - |26 Cze 2007|, 2007 21:18

a moze to tylko jakis problemik z kablami , lub jakas wtyczka nie stykala z tej pradniczki , o ktörej pisal Struna , a jezeli poczatek problemöw , to co powinienem zrobic , zeby temu zapobiec
Stefan - |26 Cze 2007|, 2007 22:19

Witam!
adwes napisał/a:
a moze to tylko jakis problemik z kablami
-pewnie ze tak! Oni Cie tylko strasza! :one: Pozdrawiam.Stefan.