| |
Ford Scorpio Team Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - uk³ad ch³odzenia
kemor79 - |6 Cze 2007|, 2007 14:27 Temat postu: uk³ad ch³odzenia witam serdecznie!ubywa mi p³yn z naczynia wyrówn. napewno nie jest to uszczelka(sprawdzone)/nagrzewnica raczej nie bo szyba nie paruje na dole nie ma wilgoci .a czy moze ubyæ 1,1.5l od szybkiej jazdy*(przez kilka godzin 180-200 ,przedwczoraj wraca³em z reichu) dodam ¿e jakie¶ 2,5 roku temu ch³odnica by³a klejona ,na parkingu nie widaæ plam . pozdrawiam!!!!!
irek - |6 Cze 2007|, 2007 14:35
nie od szybkiej jazdy nie ubywa, jesli nie ma przecieków to nie ma bata co¶ musi wypiæ ten p³yn = g³owica
Gwelezemba - |6 Cze 2007|, 2007 14:55
mi przez zimê uby³o 0,5 L niebieskiego p³ynu z ch³odnicy
plam równie¿ nie mam ¿adnych na chodniku
kemor79 - |6 Cze 2007|, 2007 15:27 Temat postu: uk³ad ch³odzenia kolega mówi ¿e w jego sharanie przyczyn± by³a ciekn±ca ch³odnica , mo¿e u mnie podczas jazdy (plyn gor±cy) ch³odnic±gdzie¶ sie p³yn teleportuje ,a jak teraz jest gor±co to na ziemi szybko te¿ wyparuje jak poma³u s±czy siê/mo¿e gdzie¶ klejona ch³odnica pu¶ci³a -co wy na to?
Srebrny - |6 Cze 2007|, 2007 19:15
Na allegro widzia³em przyrz±d do sprawdzania szczelno¶ci uk³adu ch³odzenia.
Po ma³ej teoretycznej przeróbce potrzebne jest:
-trójnik z nastepuj±cymi koñcówkami
a)wentyl dêtki samochodowej z zaworem
b)otwór gwintowany w który mo¿na wkrêciæ w miarê dobry manometr
c)króciec z wê¿ykiem umo¿liwiaj±cym podpiêcie trójnika do zbiorniczka wyrównawczego
Próbê przeprowadzamy na zimmnym silniku.
Zdejmujemy wê¿yk nadmiarowy p³ynu do zbiorniczka i uszczelniamy wylot wê¿yka (metoda dowolna jednak powinna zapewniæ nam mo¿liwo¶æ ponownego za³o¿enia wê¿yka po zakoñczonym badañiu) Do zbiorniczka przy pomocy króæca podpinamy nasz trójnik.Nastêpnie przy pomocy pompki pod³±czonej do wentyla w trójniku podnosimy ci¶nienie w uk³adzie ch³odzenia do oko³o 1,5 atm jednak nie wiêksze ni¿ próg dzia³ania zaworu w nakrêtce zbiornika.
Obserwuj±c manometr stwierdzamy czy badany uk³ad jest szczelny, je¿eli ci¶nienie spada oznacza to nieszczelno¶æ w uk³adzie.
Wnikliwa obserwacja wszystkich wê¿y, ch³odniczek itd pozwoli nam znale¼æ ¼ród³o nieszczelno¶i. Próbe przeprowadza siê na zimnym silniku, gdy¿ czêsto w wyniku rozszerzalno¶ci cieplnej przecieki uszczelniaja siê po rozgrzaniu motoru.
W wypadku braku widocznej nieszczelno¶æi i przy spadku ci¶nienia na manometrze mo¿emy z du¿± doz± prawdopodobieñstwa domniemywaæ o nieszczelno¶ci uszczelki podg³owicznej lub samej g³owicy.
Brak praw autorskich tak wiêc mo¿na rozwijaæ temat do woli.
Boni - |6 Cze 2007|, 2007 20:17
Dla takiego testu kluczowe jest podanie czasu spadku ci¶nienia, czyli z jakiego ci¶nienia do jakiego w jakim czasie uwa¿amy za w³a¶ciwy dla uk³adu szczelnego, a jaki spadek uwa¿amy za g³owicê do remontu i jeszcze ew. jakim gazem testujemy. Powa¿nie, to jest nietrywialne zagadnienie, mam to w pracy na co dzieñ i od ¶wiêta, dla wiêkszych ci¶nieñ i dziwnych mediów to bym co nieco powiedzia³, ale dla 1,5bara na wodzie/powietrzu to nie mam pojêcia, np. czy jak spadnie o 0,1bara na minutê to jest dobrze? a mo¿e na godzinê? a mo¿e na dobê?
Stefan - |6 Cze 2007|, 2007 21:11
Witam! | kemor79 napisa³/a: | | napewno nie jest to uszczelka(sprawdzone) | -a w jaki sposob sprawdzone? | kemor79 napisa³/a: | | zy moze ubyæ 1,1.5l od szybkiej jazdy*(przez kilka godzin 180-200 ,przedwczoraj wraca³em z reichu) | -a pompy jestes pewien? Pozdrawiam.Stefan.
Waldi_L_N - |7 Cze 2007|, 2007 10:55
| Stefan napisa³/a: | napewno nie jest to uszczelka(sprawdzone)
-a w jaki sposob sprawdzone? |
no?
| Stefan napisa³/a: | -a pompy jestes pewien? |
w³a¶nie?
kontrolujesz temperaturê w czasie jazdy? nie przegrzewa siê? mo¿e pada termostat, p³yn siê grzeje wzrasta temperatura i puszcza gdzie¶ na zaciskach w czasie jazdy albo masz ju¿ "rzadkie" wê¿e?
kemor79 - |7 Cze 2007|, 2007 15:54
wskazówka stoi poziomo ,sprawdza³em te¿objemki na wê¿ach,a co z t± pomp± bo nie ja¿e,je¶li chodzi o wyciek to go niema,co do uszczelki to p³ynu niema w oleju,ani oleju wzbiorniczku ,w naczyniu nie ma b±bli gazowych,wê¿e jak sie nagrzeje nie s±twarde tyle go³ymokiem stwierdzi³em
palmi_lodz - |10 Cze 2007|, 2007 00:31
Witam
U mnie tez plynu ubywalo (1l/1000km).
Nie bylo sladow plyny w oleju oraz bablowania w zbiorniku.
Na zimnym silniki przez okolo 5-10min delikatnie dymil na bialo.
Przyczyna bylo mikrobekniecie w glowicy miedzy zaworami na 3 cylindrze.
Jesli jestes pewien glowicy, kup plyn shella (jest jaskrawozielony)
ewentualne wycieki latwo zlokalizowac golym okiem. (Chyba rowniez przy pomocy
swiatla UV)
Stefan - |10 Cze 2007|, 2007 04:17
Witam! | palmi_lodz napisa³/a: | | Nie bylo sladow plyny w oleju oraz bablowania w zbiorniku. | -w poczatkowej fazie tak.Jezeli sa takie slady to juz kaplica. | kemor79 napisa³/a: | | co z t± pomp± bo nie ja¿e,je¶li chodzi o wyciek to go niema | -wyciek tej wielkosci jest praktycznie niewidoczny. | kemor79 napisa³/a: | | w naczyniu nie ma b±bli gazowych,wê¿e jak sie nagrzeje nie s±twarde tyle go³ymokiem stwierdzi³em | -to nie jest jednoznaczne.Sprawdz (testerem) czy w plynie nie ma dwutlenku. Pozdrawiam.Stefan.
Srebrny - |10 Cze 2007|, 2007 15:58
Bo tak to ju¿ jest w dohc, ¿e co¶ siê dzieje nic nie widaæ, auto bzyka, bia³y dymek jest a czêsto nie ma. Ludziska siê pytaj±, p³yn znika, go³ym okiem nic nie widaæ, Stefan radzi sprawd¼ testerem spaliny w p³ynie, a jedno jest pewne, ¿e taki stan wskazuje na uszkodzenie silnika.DOHC ma taka "urodê" ¿e nawet w prawid³owo eksploatowanym dochodzi do uszkodzenia uszczelki pod g³owic±, które to nie wy³±cza silnika i siê je¼dzi, bo pracuje prawid³owo szczególnie na LPG, potem znika ogrzewanie i grzebie siê przy termostacie parownikach, pompach wody lub korkach od zbiorniczka, a w miêdzy czasie pêka g³owica, a ka¿dy (prawie) deohacowiec odsuwa od siebie fakt o podstawowym felerze tego silnika i silnik staje.
Je¿eli podniesiesz ci¶nienie na zimno w uk³adzie ch³odzeniat to gdy uk³ad jest nieszczelny to zobaczysz go³ym okiem na zewn±trz. Je¿eli wyci¶niesz p³yn z uk³adu, a na zewn±trz nie ma ¶ladu, to musia³ pój¶æ do ¶rodka i nie wa¿ne jest w jakim tempie ci¶nienie na manometrze sie zmniejsza je¿eli zmniejszaniu towarzyszy ubytek p³ynu, wskazanie jest jedne.
kemor79 - |10 Cze 2007|, 2007 19:08 Temat postu: uk³ad ch³odzenia kilka dni temu dola³em wody do max. i teraz jest miêdzy max a min,rano widze ¿e p³ynu jest na dnie naczynia ,poje¿dzi³emtroche i pomy¶la³em ¿e trza by doleæ h2o,otwieram mache a tu znowu miêdzy min a max,jak to uszczelka to jak d³ugo bêdzie jeszcze ¿y³ zanim go rozbiore (musi poczekaæ nadop³yw kasy) inie orientujecie sie ile mog± mnie skasowaæ za jej wymianê.co trzeba przy tym wymieniæ oprucz jej samej,napinacza ³añcucha,uszcz.pod klawiature?
mmmk - |10 Cze 2007|, 2007 21:05
zazwyczaj koszt dobrze zrobionej uszczelki dorownuje wartosci innego silnika. a ci ktorzy twierdza,ze to mozna zrobic za kilkaset zl np 300 dlugo nie pojezdza.
1Bodzio - |10 Cze 2007|, 2007 22:59
| Srebrny napisa³/a: | | .DOHC ma taka "urodê" ¿e nawet w prawid³owo eksploatowanym dochodzi do uszkodzenia uszczelki pod g³owic±, które to nie wy³±cza silnika i siê je¼dzi, bo pracuje prawid³owo szczególnie na LPG, potem znika ogrzewanie i grzebie siê przy termostacie parownikach, pompach wody lub korkach od zbiorniczka, a w miêdzy czasie pêka g³owica, a ka¿dy (prawie) deohacowiec odsuwa od siebie fakt o podstawowym felerze tego silnika i silnik staje. |
Nie zgadzam siê z tym ¿e DOHC ma tak± urodê, i ¿e jest to feler tych silników. Powodem takiego stanu rzeczy jest brak wymiany, po przebiegu ok150tys km katalizatora na nowy. W naszych warunkach mo¿na te¿ zrobic mu harakiri.
Czê¶ciowe przytkanie kata nie jest odczuwalne w sposób zdecydowany przez u¿ytkownika, jednak na tyle zmienia termiczne warunki pracy silnika, ¿e po pewnym czasie takiej jazdy pojawiaj± siê skutki, trafnie opisane przez Srebrnego.
W silnikach 16 zaworowych zdarza siê te¿ czêsto równie¿ pêkniêcie kolektora wydechowego, równie¿ z tego samego powodu.
Zaporowa cena nowych katow skutecznie odstrasza, a ma³o komu przychodzi do g³owy jak kosztowna mo¿e byc jazda w d³u¿szym okresie z niepe³nosprawnym katem.
Stefan - |10 Cze 2007|, 2007 23:05
Witam! | 1Bodzio napisa³/a: | | Zaporowa cena nowych katow skutecznie odstrasza | - to ile "niewidzenie" na przegladzie kosztuje?Tu podobno czesto lepiej auto zmienic. Pozdrawiam.Stefan.
1Bodzio - |10 Cze 2007|, 2007 23:14
| Stefan napisa³/a: | | to ile "niewidzenie" na przegladzie kosztuje? |
Myslê ¿e za litra nikt nie bêdzie mia³ akurat z katem i spalinami najmniejszych problemów, gdy¿ nie ma to bezpo¶redniego wp³ywu na bezpieczeñstwo jazdy.
Stefan - |10 Cze 2007|, 2007 23:25
Witam! To ile litrow za katalizator mozna kupic? Pozdrawiam.Stefan.
1Bodzio - |10 Cze 2007|, 2007 23:34
A tak z 50 . Zale¿y jaki trunek preferujesz
Stefan - |10 Cze 2007|, 2007 23:54
Witam! O! To spokojnie do konca zywota (samochodu) wystarczy! Katalizator sprzedam.....:one: Pozdrawiam.Stefan.
1Bodzio - |11 Cze 2007|, 2007 00:00
| Stefan napisa³/a: | | Katalizator sprzedam.....:one |
Musia³by¶ jednak autko zarejestrowa w Polsce. W Niemczech takie numery nie przejd±. Chyba.
Stefan - |11 Cze 2007|, 2007 00:10
Witam! | 1Bodzio napisa³/a: | | W Niemczech takie numery nie przejd±. | Niestety.Chyba ze"na export" Pozdrawiam.Stefan.
Waldi_L_N - |11 Cze 2007|, 2007 07:15
Ostatnio robi³em przegl±d felicji to nawet do rury nie zajrzeli...
Stefan - |11 Cze 2007|, 2007 07:47
Witam! A wiedzieli ze i gdzie jest? Pozdrawiam.Stefan.
Waldi_L_N - |11 Cze 2007|, 2007 07:57
Na rurach to siê powinni znaæ bo to firmówka wodoci±gów
Stefan - |11 Cze 2007|, 2007 08:02
Witam! Niby tak.To jednak zwykla zelazna bez ocynku chyba byla?Mogli sie pomylic i nie widziec! Pozdrawiam.Stefan.
Rafa³ A.(antek) - |15 Cze 2007|, 2007 23:37
Jak zbadac czy katalizator jeszcze dobry ?
1Bodzio - |16 Cze 2007|, 2007 17:39
Najlepiej m³otkiem i palnikiem, czyli harakiri. W naszych autach przebiegi s± du¿e a katy jeszcze fabryczne, s³owem nie ma w u nas aut ze sprawnymi katami. A kto my¶li ¿e ma sprawny to sam siebie oszukuje.
Gruber - |16 Cze 2007|, 2007 18:32
| Rafa³ A.(antek) napisa³/a: | | Jak zbadac czy katalizator jeszcze dobry ? | Z tego co wiem to jedynie organoleptycznie da sie to wykonac.
Rafa³ A.(antek) - |16 Cze 2007|, 2007 18:50
no nie no to jak zakladalem to wyglada³ na ca³kiem ladny, pytanie czy drozny?
1Bodzio - |16 Cze 2007|, 2007 19:11
| Rafa³ A.(antek) napisa³/a: | | no nie no to jak zakladalem to wyglada³ na ca³kiem ladny, |
On nie ma byc ³adny. On ma byc sprawny i dro¿ny. Nie znam sposobu na sprawdzenie tego. I pewnie nie ma. Producenci pojazdów zalecaj± wymianê katalizatora i SONDY lambda po przebiegu ok. 150 tys km. A w praktyce nikt tego nie robi, nawet w Niemczech, ze wzglêdu na cenê tych zabawek. Spaliny OK - no to jazda dalej. A potem - co za ka³, te silniki DOHC, tylko trochê przycin±³em na autostradzie i g³owicê diabli wziêli. Albo inaczej, ale podobnie.
Rafa³ A.(antek) - |16 Cze 2007|, 2007 20:08
to chyba zdejme go
fiebik - |16 Cze 2007|, 2007 20:58
a sama sonda nic nie umie "powiedzieæ" o stanie kata? lub jaka¶ analiza spalin?
1Bodzio - |16 Cze 2007|, 2007 21:12
Jak s± dwie sondy, jedna przed a druga za katem to komp sprawdza skuteczno¶c oczyszczania spalin. Nie ma jednak mo¿liwo¶ci sprawdzenia stanu dro¿no¶ci kata. Dlatego zalecane jest aby go wymieniac po ok. 150 tys km.
flopciu - |17 Cze 2007|, 2007 02:16
Nie wiem, czy to prawda, ale niektóre firmy t³umikarskie potrafi± sprawdziæ na maszynie sprawno¶æ katalizatora. Tak s³ysza³em, ale w praktyce nikt w pobli¿u nie potrafi³ tego wykonaæ. Kto¶ co¶ takiego s³ysza³?
maly771 - |22 Cze 2007|, 2007 09:03
Witam a co moze byc przyczyna ze silnik lapie duza temperature a chlodnica hlodna dopiero jak stane i odkrece powoli korek w zbiorniczku do tak jak by wypychal powietrze i dopiero idzie ciepla plyn do chlodnicy i tak caly czas juz niemam sil niemoge jezdzic wogule to moze byc wina termostatu
Waldi_L_N - |22 Cze 2007|, 2007 09:29
Wywal termostat i sprawd¼ czy siê zmieni³o, ale dla mnie to by ju¿ by³a wymiana termostatu w ciemno.
maly771 - |22 Cze 2007|, 2007 09:47
no zobacze wlasnie dzisiaj go wywale i zobacze.A tam jest jakas uszczelka
Waldi_L_N - |22 Cze 2007|, 2007 09:54
J± musisz zostawiæ.
Struna - |22 Cze 2007|, 2007 10:10
| maly771 napisa³/a: | | A tam jest jakas uszczelka | jak kupujesz nowy to powinna byæ w komplecie.
Waldi_L_N - |22 Cze 2007|, 2007 10:20
| Struna napisa³/a: | maly771 napisa³/a:
A tam jest jakas uszczelka
jak kupujesz nowy to powinna byæ w komplecie. |
Koledze chyba chodzi³o o to co zrobiæ jak na próbê wywali termostat.
Struna - |22 Cze 2007|, 2007 10:26
| Waldi_L_N napisa³/a: | | Koledze chyba chodzi³o o to co zrobiæ jak na próbê wywali termostat. | a to nie zakuma³em
Srebrny - |22 Cze 2007|, 2007 20:07
Czyli, odkrêcenie korka powoduje otwarcie, popsutego zamkniêtego termostatu?
flopciu - |22 Cze 2007|, 2007 20:14
| maly771 napisa³/a: | | dzisiaj go wywale i zobacze |
Powiniene¶ chyba wyci±æ sobie z jakiego¶ kartonu co¶ na kszta³t os³ony termostatu z otworem w ¶rodku, ¿eby nie przepuszcza³o Ci p³ynu/wody. Mo¿na te¿ u¿yæ silikonu, ale z tym trochê wiêcej paprania po te¶cie.
maly771 - |22 Cze 2007|, 2007 20:57
zostawilem ta co byla na termostacie i trzyma narescie sie nie grzeje jak debil jutro wsadze nowy.W domu sprawdzale ten stary to sie otworzyl dopiero jak sie woda zagotowala a powinien chyba troche wczesniej.
Adam73 - |22 Cze 2007|, 2007 21:01
| maly771 napisa³/a: | | a powinien chyba troche wczesniej. | No ³oko³o 95st.
maly771 - |22 Cze 2007|, 2007 21:15
no to niewiem bo kurde jak tam siedzial to byl problem ateraz narazie znikl.I teraz niewiem czy kupowac nowy
Adam73 - |22 Cze 2007|, 2007 21:18
| maly771 napisa³/a: | | teraz niewiem czy kupowac nowy | jak bez niego jest OK to znaczy ¿e wina tkwi w nim,kupuj ,tylko Motocrafta.
maly771 - |22 Cze 2007|, 2007 21:44
a wiesz moze gdzei w lodzi kupie w jakiejs razsadnej cenie
Adam73 - |22 Cze 2007|, 2007 21:53
Zapytaj ch³opaków z £odzi Adama 2k,Rafa³a,albo innych.
Ja wiem tylko tutaj w ko³o siebie.
Za motocrafta do mojego wo³ali sobie 60-70 zeta.
maly771 - |22 Cze 2007|, 2007 21:55
ok dzieki popytam
Rafa³ A.(antek) - |22 Cze 2007|, 2007 23:31
w lodzi nie ma w przyzwoitej, my kupowalismy od jacka z FCP z wroclawia po 37z³ trza zamowic, + moze ktos cos bedzie jeszcxze chcial i jedna wysylka
luki34 - |10 Gru 2007|, 2007 14:39
tak sobie czytam ten post i doszed³em do takiego wniosku ¿e u mnie chyba te¿ kat do wymiany.
1. ubywa plynu w zbiorniczku wyrownawczym okolo 100 - 200ml na 10000 km w lecie mniej a w zimie wiêcej. mam te¿ takie co¶ ¿e na zimnym silniku gdy auto stoi kilka dni pokazuje ma³o plynu a gdy autem przejadê kawaleczek i zlapie temperature kontrolka ga¶nie i jest ok.
2. od jakiego¶ tygodnia na wolnych obrotach co¶ stuka w katalizatorze ale tylko czasami. jest to wyra¼ne stukanie. nic nie szele¶ci, nic nie brzêczy tylko stuka. nawet dzisiaj bylem na kanale i dok³adnie sprawdza³em czy to czasami nie cos innego.
Katalizator mialem regenerowany 2 lata temu i przejecha³em na nim jakie¶ 30 000 km.
No i teraz mam takie pytanie czy lepiej kupiæ dobry u¿ywany katalizator, czy lepiej tak jak wielu z was pisze wybebeszyc ten i wstawiæ w niego rurê z otworami i ob³o¿yæ wat± szklan± i ladnie zaspawaæ .
Poza tym z autem wszystko jest ok. ¿adnych innych problemow z silnikiem. przyspieszenie super i 200 kmh bez problemu . A temperatura nawet po kilkugodzinnej je¼dzie w korkach nie przekroczy po³owy
[ Dodano: 2007-12-10, 15:34 ]
i jeszcze mam takie pytanko czy spalanie wzrasta po wybebeszeniu kata? i czy komputer bêdzie pokazywa³ wszystkie dane prawidlowo?
pablo19 - |10 Gru 2007|, 2007 21:58
Ja katy wybebeszy³em bez otwierania ich i pojawi³ siê ciekawy d¼wiêk i jakby jeszcze lepsze przy¶pieszenie. W spalaniu nie widzê ¿adnej ró¿nicy. Wiem, ¿e kolega ma 2.0 a tu opisuje tylko moj± sytuacjê.
dajmispokoj - |21 Gru 2007|, 2007 12:36
witam
dolacze sie do tematu....mianowicie;
Cieklo delikatnie z chlodnicy wiec... kupilem uszczelniacz prestone'a 250 ml i wlalem pol buteleczki, przestalo ciec , ale... po wlaniu zamknalem maske, pojechalem do katowic i spowrotem , zauwazylem ze silnik jest niedogrzany - nawiew cieplego powietrza jest OK caly czas. Pod domem zauwazylem po otwarciu maski ze nie zalozylem korka do zbiornika wyrownaweczgo , zalozylem , zakrecilem i myslalem ze po problemie.
Dalej jednak to samo!! myslalem ze trzeba odpowietrzyc, wiec wedle zalecenie jakie znalazlem na forum - tak robilem ---> dalej to samo! wiec wymienilem termostat! jest troooszke lepiej ale dalej silnik niedogrzany! W trasie z calej skali na zegarach jest 1/3 - czyli jak sie zaczyna biale pole. Wjezdzam do miasta, jedne swiatla drugie i po chwili jest poziom. Wymienilem wiec na drugi termostat - poprzedni oddajac. Dalej to samo... , juz nie wiem co robic??!! wskazowka nigdy nie przekroczyla poziomu, wiec wykluczam czujnik temperatury...
Dzisiaj mam w planach zakupic oryginal termostatu... tylko juz nie wiem czy to ma sens... powoli w sklepie zaczynaja sie smiac ze mnie ze mam obsesje i slysze ze fordy tak maja
Struna - |21 Gru 2007|, 2007 12:47
| dajmispokoj napisa³/a: | slysze ze fordy tak maja | pierdo³y gadaj±.
dajmispokoj - |21 Gru 2007|, 2007 12:52
| Struna napisa³/a: | | dajmispokoj napisa³/a: | slysze ze fordy tak maja | pierdo³y gadaj±. |
to to ja wiem , ale jakies sugestie co moze byc nie tak ... termostat ?? ja juz rece zalamuje powoli
Struna - |21 Gru 2007|, 2007 13:13
nala³e¶ kupy do auta to teraz masz za karê sprawd¼ mo¿e jednak styki na czujniku temperatury.
dajmispokoj - |21 Gru 2007|, 2007 13:19
sprawdzalem , odpinalem wtyczke... wyglada na ok. Dobra, jesli ten uszczelniacz jakos... zatkal chlodnice czy costakiego to przeciez powinien sie silnik szybciej nagrzewac.... mam racje?!
Struna - |21 Gru 2007|, 2007 13:25
mo¿e Ci oklajstrowa³ czujnik i ten pokazuje mniejsz± warto¶æ bo jest zaklejony jakim¶ syfem.
dajmispokoj - |21 Gru 2007|, 2007 13:29
zastanawiam sie czy wymieniac na ten oryginal termostatu , obecnie jest jakis eps ... ale jesli pojda na wymiane z doplata roznicy to zadzialam ...
[ Dodano: 2007-12-21, 13:41 ]
ahh, jakies sugestie przy odkrecaniu czujnika?? mozna cos pokrzywic itp ? odczekac do momentu az ostygnie silnik?
Struna - |21 Gru 2007|, 2007 13:47
| dajmispokoj napisa³/a: | | ahh, jakies sugestie przy odkrecaniu czujnika?? mozna cos pokrzywic itp ? odczekac do momentu az ostygnie silnik? | no niech ostygnie i wcze¶niej popu¶æ ci¶nienie na zbiorniku wyrownawczym. No i p³yn poleci przez otwór czujnika.
maca_maca - |21 Gru 2007|, 2007 13:47
| dajmispokoj napisa³/a: | | mozna cos pokrzywic itp ? | jak siê uprzesz to na pewno
Srebrny - |21 Gru 2007|, 2007 16:59
Po uruchomieniu silnika mozna nawet jechaæ ale trzeba mieæ baczenie na wska¼nik temp.Moment otwarcia termostatu jest zauwa¿alny gdy¿ wskazówka opada wyra¼nie w dó³. Temp otwarcia to 85 stopni i myliæ z tem w³±czania wentylatorów.
Sprawdzaj±c na postoju przy uruchomionym zimnym silniku, dolny w±¿ od ch³odnicy musi byæ zimny, je¿eli termostat przepuszcza, czyli jest czê¶ciowo otwarty w±¿ bêdzie letni a silnik bêdzie d³ugo dochodzi³ w obecnych warunkach do temp.
U mnie w je¼dzie po mie¶cie bez korków wskazówka wisi poni¿ej poziomu 45 stopniu . Zrobiê zdjêcie dzi¶ wieczorem, i nie da sie go zagrzaæ bardziej bez korków drogowych.
gufer-posepny - |22 Gru 2007|, 2007 16:59
Normalnie jak sie zagrzewa silnik to najpierw podskoczy wskazówka nieco wy¿ej a potem opadnie do po³oy lub nieco nie¿ej . To znaczy ¿e termostat dzia³a i mamy dobry czujnik od wska¼nika . I w po³owie wska¼nika siê trzyma w czasie jazdy .
Dzi¶ pewnie co¶ zepsu³em bo jak przegoni³em go to nawet poni¿ej po³owy opadnie trochê jak siê "toczê" z górki" d³ugiej .
Srebrny - |22 Gru 2007|, 2007 17:10
Przy minusowej temp chyba -5, tak to wygl±da i nie da sie go zagrzaæ przy normalnej je¼dzie.
ptaku - |22 Gru 2007|, 2007 17:28
strza³ka temperatury nawet w lecie przy je¼dzie po mie¶cie nie wychyla siê powy¿ej M,dopiero po postoju paru minut w korku zaczyna sie podnosiæ.Teraz te¿ jest poni¿ej M ale na bia³ym polu czyli ok
gufer-posepny - |22 Gru 2007|, 2007 17:44
Uffff ... czyli ok . W sumie to nie wiem czego siê czepiam . To pierwszy wyjazd w takie zimno . W cieplejsze dni to zawsze po³owa i sztywno .
Przy -5 to nie odpale niestety ( 100 letni akumulator )
Stefan - |22 Gru 2007|, 2007 17:47
Witam! Tylko diesle miewaja przy tej temp. problemy z odpaleniem. Pozdrawiam.Stefan.
ptaku - |22 Gru 2007|, 2007 17:55
| gufer-posepny napisa³/a: | | To pierwszy wyjazd w takie zimno |
czy leci ciep³e powietrze, bo to te¿ mo¿e pokazaæ czy silnik jest dogrzany ,chocia¿ nie zawsze
gufer-posepny - |22 Gru 2007|, 2007 17:55
Nie maj± . ¦wieczki zarowe i heya w droge .
100 letni aku t³umaczy wszystko .
Stefan - |22 Gru 2007|, 2007 19:19
Witam! Sprawna benzyna zapala na pol obrotu... Pozdrawiam.Stefan.
Stefan - |22 Gru 2007|, 2007 19:56
Witam! To prawda.Mialem takiego. Pozdrawiam.Stefan.
gufer-posepny - |22 Gru 2007|, 2007 22:55
jakbym jeszcze wydusi³ te pó³ obrotu . A trza jeszcze troszke mocy na elektronikê a tego jest troszkê . Dobra bo OT robiê .
|
|