Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

LPG - GAZ - BRC 24 sekwencja gaz przestal sie wlaczac

wakrobert - |2 Cze 2007|, 2007 22:08
Temat postu: BRC 24 sekwencja gaz przestal sie wlaczac
Witam
mam problem z brc 24 nagle wlaczyl sie sygnal i przelaczyl sie na benzyne.nie da sie wlaczyc znow na gaz po krotm czasie zaczyna sie krztusci tak jasby brakowalo mu gazu i przelacza sIE NA BENZYNENie wymienialem nigdy filtrow gazu a przejechalem juz 60000 wiec chyba to jest przyczyna.Czy moge te filtry wymienic sam? Jesli tak to prosze o instrukcje
dzikeuje Robert

mmmk - |3 Cze 2007|, 2007 00:55

no wedlug mnie filtry lepiej wymieniac u gaziarzy placilem ostatnio za to 30 zl (jak robilem sam to rozszczelnilem troche uklad i znikalo z 30 litrow gazu na 100km). a wymieniany byl po 10 000 km i byl bardzo bardzo brudny. wiec po 60 000 to sobie nawet wygladu takiego filtra nie wyobrazam. a sekwencja ma to do siebie,ze jak wykryje za male cisnienie gazu to sie sama przelacza na pb. tylko gdzie ona ma czujnik tego cisnienia itp to nie wiem wiec nie pomoge.
Piof - |5 Cze 2007|, 2007 20:18

Miałem podobną sytuację, u mnie przyczyną była awaria czujnika ciśnienia - cały czas system dostawał informacje o braku ciśnienia gazu i przechodził na PB - czujnik ciśnienia będzie najprawdopodobniej w okolicy grodzi (najczęściej gaziarze tam go montują) a dojśc do niego będziesz mógł po przewodzie powietrznym podpiętym do listwy wtrysków z przeciwnej strony niż przewód gazowy od reduktora. Czasami czujniki są montowane bezpośrednio na listwie wtrysków gazu.
Jeżeli masz możliwośc to podepnij pod kompa i będziesz widział jakie ciśnienie gazu masz. Oczywiscie możliwe jest również że parownik padł lub właśnie filtry są na tyle zapchane że ciśnienie jest za niskie.