| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Wentylatory chodzą bez przerwy!!!
Peterson - |31 Maj 2007|, 2007 22:50 Temat postu: Wentylatory chodzą bez przerwy!!! Po odpaleniu silnika czy zimny czy ciepły załączają się wentylatory - co może być przyczyną.
Dodatkowym objawem jest to że ubywa mi płynu chłodzącego i prawdopodobnie jest to wina nagrzewnicy ponieważ podłoga po stronie pasażera jest mokra - jeśli sie mylę to mnie naprostujcie. Przy silniku nic nigdzie nie kapie ciężko coś zauważyć .
Tak przy okazji to kiedy powinna się zapalić kontrolka informująca o niskim poziomie cieczy chłodzącej? Ja miałem zbiornik pusty a kontrolka zero reakcji. Jako dodatkową informację podam że temperatura silnika cały czas w normie (wskazówka dochodzi max do połowy).
Pomocy co się u mnie dzieje.
Pershing - |31 Maj 2007|, 2007 22:55
Dwie mozliwosci przychodza na mysl: uwalony czujnik odpowiadajacy za wlaczanie wentylatorow albo poczatek problemow ze skrzynka bezpiecznikow
Peterson - |31 Maj 2007|, 2007 23:05
Czy można w jakiś sposób sprawdzić ten czujnik ewentualnie coś wypiąć aby się przekonać że to rzeczywiście wina czujnika? A co sądzisz o moich problemach z ubywającym płynem i mokrą podłogą?
Pershing - |31 Maj 2007|, 2007 23:13
Najlepiej jakbys wykombinowal czujnik na podmiane wtedy mozna czujnik wyeliminowac. Jesli chodzi o mokra podloge i znikanie plynu to tak jak pisales wina nagrzewnicy
Marcin - |1 Cze 2007|, 2007 05:02
| Peterson napisał/a: | | Tak przy okazji to kiedy powinna się zapalić kontrolka informująca o niskim poziomie cieczy chłodzącej? Ja miałem zbiornik pusty a kontrolka zero reakcji. |
To zależy od wersji, jedne wieloryby miały kontrolkę poziomu płynu, inne nie.
| Peterson napisał/a: | | Po odpaleniu silnika czy zimny czy ciepły załączają się wentylatory - co może być przyczyną. |
Jak masz klimatyzację włączoną to wentylatory działają cały czas.
Jeśli to się dzieje bez włączonej klimy to patrz wyżej.
| Peterson napisał/a: | | Dodatkowym objawem jest to że ubywa mi płynu chłodzącego i prawdopodobnie jest to wina nagrzewnicy ponieważ podłoga po stronie pasażera jest mokra |
Przeciek z nagrzewnicy też jest możliwy, ale sprawdź jeszcze odpływy z klimatyzacji czy nie są zatkane... Jak zatkane to też na nogi będzie leciało.
btw. Ta ciecz ma smak wody czy raczej taki słodkawy?
Peterson - |1 Cze 2007|, 2007 16:22
Czy czujnik z silnika 2.0 DOHC z przejściówki będzie pasował ?
Ciężko wyczaić czy to płyn czy woda na podłodze ponieważ już trzy razy dolewałem wody.
Zauważyłem że i podwozie po prawej stronie mokre. Z klimy chyba się aż tak nie leje. Co do odpływów klimy to chodzi o te które znajdują się gdzieś mniej więcej na wysokości głowicy z tyłu po prawej i lewej stronie? Jeśli tak to oba są na końcach mokre więc chyba drożne.
Co do czujnika płynu to nie ma go przy zbiorniku tylko po co w takim razie kontrolka ?
Jutro podłączę na kótko obieg omijając nagrzewnicę i zobaczę jak będzie z płynem.
Wentylatory dalej chulają na maxa czy jest klima załączona czy też nie.
Pomocy
Marcin - |1 Cze 2007|, 2007 16:31
| Peterson napisał/a: | | Co do odpływów klimy to chodzi o te które znajdują się gdzieś mniej więcej na wysokości głowicy z tyłu po prawej i lewej stronie? Jeśli tak to oba są na końcach mokre więc chyba drożne. |
Hmmm wilgotny to on może sobie być... weź zdejmij ten wężyk i sprawdź czy woda nie wyleci.
[ Dodano: 2007-06-01, 16:32 ]
Jak masz niedrożne zaworki to będzie cośtam się delikatnie sączyło a sporo wody może sobie być w tej plastikowej obudowie.
sierars1 - |1 Cze 2007|, 2007 19:25
U mnie raz tak się sonczyło a jak wyjełem te zaworki to poleciało jak z kranu.
Srebrny - |1 Cze 2007|, 2007 20:30
| Peterson napisał/a: | | podłączę na kótko obieg omijając nagrzewnicę |
Lepiej nie eksperymentować, płyn łatwo zdiagnozować - przenięść palcem na język odrobinę cieczy , tzw próba organoleptyczna. Płyn ma specyficzny smak, zdarzało się i z asfaltu "zlizywać" (próbować)
Peterson - |1 Cze 2007|, 2007 21:14
Jutro sobie trochę poliżę tego płynu. Ale co z tymi szalejącymi wentylatorami? Czy np. jak odepnę kostkę od czujnika to coś mi to da żeby zdjagnozować usterkę? Jak dużo leci wody z klimy bo chyba nie tyle aby aż podwozie było mokre?
Myślę że bez kanału to się u mnie nie obejdzie
Marcin - |1 Cze 2007|, 2007 21:31
| Peterson napisał/a: | | Jutro sobie trochę poliżę tego płynu. Ale co z tymi szalejącymi wentylatorami? Czy np. jak odepnę kostkę od czujnika to coś mi to da żeby zdjagnozować usterkę? |
jak odepniesz wtyczkę od czujnika to wtedy EEC uruchamia wiatraki na pełną moc coby przypadkiem silnika nie przegrzać nie mając danych o temperaturze.
Peterson - |1 Cze 2007|, 2007 21:56
One właśnie chodzą na pełnej mocy
WTOM - |1 Cze 2007|, 2007 22:19
przyczyn może być kilka:
- tryb serwis kompa z powodu uszkodzenia czujnika temperatury cieczy
- zwarty/uszkodzony czujnik cisnienia czynnika w klimatyzacji
- skrzynka bezpieczników
- uwalony przekaźnik wentylatorów (duży zielony za prawą lampą)
Peterson - |4 Cze 2007|, 2007 15:55
Witam ponownie
Zaworki w rurkach od klimy czyste, poleciało może pół kieliszka z jednej rurki. To co na podłodze to raczej na 90 % płyn z chłodnicy. Czyli z tego wnioskuję że uwalona nagrzewnica (gdzie znajdę jakiś opis jak wymienić nagrzewnicę?), bo raczej innej przyczyny nie może być że mam mokro po stronie pasażera.
Co do wentylatorów to zauważyłem dzisiaj że po wyłączeniu klimatyzacji przestały się kręcić - nie od razu ale już jest spokój więc tak jak pisał WTOM to może być uwalony ten czujnik od ciśnienia czynnika w klimie. Tak na mój rozum to jeśli tego czynnika będzie za mało to objawy będą podobne?
irek - |4 Cze 2007|, 2007 18:14
| Peterson napisał/a: | | (gdzie znajdę jakiś opis jak wymienić nagrzewnicę?) |
nie wiem czy było na forum, ale coby się tak nie narobić to najszybciej będzie jak zwalisz deskę rozdzielczą
Peterson - |4 Cze 2007|, 2007 21:43
Ok, z nagrzewnicą to problem rozwiązany. Trzeba wymienić i już. Jeśli ktoś może się wypowiedzieć jak to najszybciej zrobić to proszę o wskazówki.
Temat nadal aktualny jeśli chodzi o wentylatory. Poszukiwania zacznę od tego czujnika klimy, tylko gdzie go szukać? Czy jest on naprawialny? Czy można go jakoś sprawdzić?
Marcin - |4 Cze 2007|, 2007 22:28
Spróbuj go odłączyć.
[ Dodano: 2007-06-04, 22:28 ]
A jak nie to zrób mostek we wtyczce, gdzies w moich postach poszukaj, pokazywałem jak mostek zrobić.
Struna - |5 Cze 2007|, 2007 09:35
| Peterson napisał/a: | | Jeśli ktoś może się wypowiedzieć jak to najszybciej zrobić to proszę o wskazówki. | zwalasz całą deskę i masz dostęp do wszystkiego.
Aneta - |5 Cze 2007|, 2007 11:58
Peterson, Wentylatory chodzą też jak osuszacz jest uwalony.
Peterson - |5 Cze 2007|, 2007 21:12
Witam ponownie.
O jednym nie pisałem jeszcze że wcześniej wogóle nie słyszałem jak i też nie zauważałem momentu kiedy załączała się klima. Działo się to tak cicho i bez zauważalnych skoków obrotów silnika.
W tej chwili zachowuje się to o wiele głośniej, obroty silnika również dostają za swoje jak i podczs jazdy słychać takie delikatne "wycie". Dżwięk ten przypomina mi czasy kiedy w maluchu nie miałem przy radiu założonego filtra i z głośników właśnie wydobywał się podobny dżwięk. Co ciekawe jak wyłączę klimę to "wycie" ustaje. Ewidentnie klima mi szwankuje bo takich objawów nie miałem wcześniej.
Może to was na coś naprowadzi
Struna - |6 Cze 2007|, 2007 12:33
Peterson, sprężarka Ci wyje, czynnik chłodniczy jest również nośnikiem oleju, jeśli masz mało czynnika to i oleju pewnie nie ma za wiele a to może powodować zacieranie się sprężarki.
WTOM - |7 Cze 2007|, 2007 11:58
jezeli masz klimatronik to po odpaleniu silnika klima jest domyślnie załączona i wentylatory są włączone na średnich obrotach. jeżeli chodzą na maxa to:
-uszkodzony czujnik temperatury cieczy chłodzącej
lub
- zwarty czujnik cisnienia w klimie (siedzi w osuszaczu)
czujnik owy działa dwustanowo: pozwala na załaczenie sprężarki i wentyli (na półgwizdka) i drugie: przy wzroście ciśnienia w układzie klimy do ok 20atm załącza wentylatory na max
po wyłaczeniu klimy wentyle stają (o ile silnik nie jest mocno gorący)
Peterson - |7 Cze 2007|, 2007 15:57
Mam klimatronik dwustrefowy. Tak jak pisze WTOM załącza się zaraz po odpaleniu silnika.
Wentylatory chodzą na maxa.
Co do czujnika temperatury to jest problem z zakupem takiego? Pytałem w dwóch sklepach i mieli problem aby coś dopasować. Czy zostaje tylko oryginał w serwisie?
Marcin pisał że można zrobić jakiś mostek przy czujniku ciśnienia . Jaką rolę ten mostek ma pełnić? Czy ten czujnik ciśnienia w klimie jest do kupienia lub naprawienia ?
Marcin - |7 Cze 2007|, 2007 17:39
| Peterson napisał/a: | | ten czujnik ciśnienia w klimie jest do kupienia |
tak
Peterson - |7 Cze 2007|, 2007 17:46
Marcin, rozumie że mówimy o nowym czujniku. Znasz koszty ? Czy można to wszędzie dostać? Może masz jakieś namiary?
Marcin - |7 Cze 2007|, 2007 18:03
Nie mam namiarów, ani nie znam ceny. Zobacz na stronie intercarsu.
maup - |7 Cze 2007|, 2007 18:10
| Peterson napisał/a: | | że można zrobić jakiś mostek przy czujniku ciśnienia |
...i wysadzić w powietrze całą instalację jak coś się posypie
Presostat jest choćby tu:
http://www.sklep.climatea...products_id/486
alemyslę, że spokojnie znajdziesz taniej jak poszukasz
Może jedź do klimiarza, sprawdzisz sobie, jakie masz ciśnienie w układzie, sprawdzi presostat, posłucha sprężarki i będziesz mądrzejszy.
Peterson - |7 Cze 2007|, 2007 18:38
To chyba będzie najmądrzejsze. Muszę tylko poszukać jakiegoś dobrego klimiarza bo u mnie w mieście nikt się tym nie zajmuje. Może ktoś z forumowiczów zna fachowca z terenów opolszczyzny.
WTOM - |8 Cze 2007|, 2007 15:11
jeżeli po wyłaczeniu klimy wentyle nie stają, to na bank uszkodzony czujnik temperatury.
jeżeli zaś zatrzymuje się to uszkodzony może być czujnik ciśnienia klimy.
ale przecież możesz sam wszystko sprawdzić omomierzem!
czujnik temperatury 20*C 33-40kOHM
90*C 2-3kOHM
czujnik ciśnienia: kolory kabli gniazda! (nie czujnika!) piny 4(czarny) i 2(czarno-pomarańczowy)
jak pomiędzy tymi pinami masz zwarcie, to znaczy, że czujnik daje sygnał do kompa, by ten załączył wentyle na maxa! (inaczej: wystapił wzrost ciśnienia w układzie powyżej dopuszczalnego)
Marcin - |8 Cze 2007|, 2007 17:01
| WTOM napisał/a: | | jeżeli po wyłaczeniu klimy wentyle nie stają, to na bank uszkodzony czujnik temperatury. |
A co jak ustają tak gdzieś po 2 minutach? (około 2 minuty, ze stoperem nie mierzyłem)
WTOM - |8 Cze 2007|, 2007 18:31
po wyłaczeniu klimy chwilę jeszcze pracują. myślę, że 2 min mogą pracować, bo silnik jest gorący i czasami ich praca jest spowodowana temperaturą silnika
Peterson - |8 Cze 2007|, 2007 21:14
A witam ponownie.
WTOM - u mnie dzieje się to tak : Jak odpalę silnik i zaraz wyłączę klimę to wentyle nie zastartują. Natomiast jak zapomnę się i nie wyłączę klimy wtedy po kilku sekundach startują na maxa i po wyłączeniu klimy już się nie zatrzymają. To według tego co piszesz walnięty czujnik temperatury. Jutro jeszcze zrobie pomiary omomierzem . Wartości które podałeś to już jakiś trop i można coś z tym zacżąć samemu szukać.
[ Dodano: 2007-06-09, 21:17 ]
Pomiarów omomierzem jeszcze nie robiłem ale byłem u klimiarza który zmierzył ciśnienie w układzie i okazało się że jest za wysokie. Twierdził że jest coś przytkane i wskazywał na osuszacz jak i zawór rozprężny (chyba dobrze zapamiętałem). Następnie opróżnił cały układ z czynnika i zastosował suchy azot bo jak twierdził nieraz to pomagało. No ale niestety ciśnienie bez zmian. Powiedział również że łożysko w sprężarce do wymiany (czy jest wymienialne w naszych sprężarkach?) Po tym pomiarze można by sądzić że czujnik temperatury jest ok, czujnik ciśnienia również a wina siedzi albo w osuszaczu albo w zaworze rozprężnym.
Co wy na to ? Szukać osuszacza?
WTOM - |10 Cze 2007|, 2007 09:38
czujnik cisnienia jest dwustanowy i m.in. jego zadaniem jest wyłaczyć sprężarkę i załaczyć wentyle na maxa. własnie przy wzroście ciśnienia. dobry klimiarz wszystko by ci zdiagnozował bo widać to jak na dloni. na pracującej sprężarce patrzy się jak wzrasta ciśnienie "HP" w zakresie "zielonego" wentyle chodzą na półgwizdka dopiero jak ciśnienie wzrośnie powyżej "zielonego pola" i wejdzie na "czerwone" to przy ok 20 atm powinny ruszyć wentyle na maxa i wyłaczona powinna być sprężara, w tym czasie ciśnienie powinno spaść. co do zaworu rozpęznego jeśli rurka zasilająca jest gorąca a powrotne z parownika zimne to zaworu bym się nie czepiał (po drugie można podgrzać grzybek zaworu i zobaczyć czy się otworzy). osuszacz ma za zadanie wyłapywać wilgoć z układu i tam nie ma co się zapychać najwyżej wkład silikonowy nie zbiera wigoći i powoduje korozję wewnętrzną (np. uszkodzenie sprężary. zrób sobie prosty test jak pisałem sprawdź czy czujnik nie jest na stałe zwarty!
Peterson - |10 Cze 2007|, 2007 10:39
Tego zaworu teraz nie sprawdzę bo mam azot w układzie. Sprawdzę natomiast ten czujnik tak jak pisałeś. Wentyle mi startują powoli a po paru sekundach walą na maxa. Sprężarka rzeczywiście się wyłącza jak ciśnienie spadnie ale wentytle chodzą non stop. Z tego co pamiętam jak klimiarz mi sprawdzał układ jeszcze na czynniku to rurka przy której wpinamy się do układu była mocno oszroniona.
Popatrzę na ten czujnik i napiszę o efektach.
[ Dodano: 2007-06-10, 10:42 ]
A jeszcze jedna sprawa mi się przypomniała. Może to wina osuszacza. Przed tą całą usterką wymieniłem filtry kabinowe. Te co wyjmowałem to były całe mokre i w pewnych miejscach zlodowaciałe. To chyba nie jest normalny objaw.
[ Dodano: 2007-06-10, 22:40 ]
Sprawdziłem czujnik. Na przewodach które WTOM podałeś nie mam zwarcia. Teraz jak mam azot w układzie to wentyle się nie załączają tak jak to było przy tym jak miałem czynnik w układzie. Wniosek - czujnik sprawny.
WTOM - |10 Cze 2007|, 2007 22:42
osuszacz działa na czynnik wewnatrz i nie ma to nic wspólnego z wodą w obudowie parownika. filtry mokre są z powodu zatkanych węży odprowadzających skropliny z obudowy parownika. oblodzenie może wtedy wystapić.
[ Dodano: 2007-06-10, 22:49 ]
wiec wyglada na to że mogłeś miec za wysokie ciśnienie w układzie (za dużo czynnika może) bo ewidentnie to czujnik ciśnienia dawał sygnał na załącz wentyli. okaże się po ponownym nabiciu. swoją drogą czujnik ten można wymieniać przy napelnione klimie ponieważ pod czujnikiem jest zawór zwrotny w osuszaczu i nie popusci ci czynnika. ja bym obstawiał na wadliwe jego działanie. po wyłaczeniu klimy bezwzględnie powinien wyłaczyć wentyle z max obrotów. być może się zawesza!
Rafał A.(antek) - |15 Cze 2007|, 2007 23:34
osuszacz moze byc przytkany i blokowac przepływ, trzeba zobaczyc czy osuszacz jest rownomiernie ciepły na całej swojej długosci czy przypadkiem sie gdzies nie schładza tudziez wrecz oszrania - wtedy znaczy ze jest przytkany.
Rafał A.(antek) - |16 Cze 2007|, 2007 13:20
to cos nei tak bo to znaczy ze sie w nim gaz/ciecz rozpreza zamiast w parowniku.
Peterson - |16 Cze 2007|, 2007 17:19
Narazie mój problem z klimą nie rozwiązany. Mam inny poważniejszy - pęknięty kolektor - oczywiście okolice termostatu. Jak załatwię ten problem to zabiorę się za klimę.
Coś mi chodzi po głowie aby ten osuszacz mimo wszystko wymienić bo najprawdopodobniej w nim tkwi cały problem. Wysokie ciśnienie nie bierze się z kosmosu. Klima nie była nabijana od zeszłego roku i do czasu awarii chodziła bez zastrzeżeń.
[ Dodano: 2007-06-22, 22:03 ]
Witam ponownie.
Kolektor już naprawiony. A wszystko zaczeło się od pękniętego paska mikro, a on z kolei szczelił bo sprężarka klimy tak sakramencko się grzała że można było się od koła pasowego opażyć. Moje pytanie jest następujące - czy to że sprężarka zaczeła się po cichu psuć mogło być przyczyną tego wysokiego ciśnienia w układzie i całej tej mojej histori z klimą ?
Julek - |31 Mar 2010|, 2010 23:15
I jak zawsze temat o jednym, odpowiedź o drugim, a konkretnej przyczyny uszkodzenia, które - jak mniemam - zostało w końcu usunięte - brak. Szkoda, bo kolega ma te same kwiatki i zanim wymienimy sprężarkę, osuszacz, zawory, czujniki, chętnie bym się dowiedział od czego zacząć.
Peterson - |1 Kwi 2010|, 2010 15:58
Julek, po tym jak mi sprężarka umarła to wymieniłem ją na sprawną, wymieniłem również osuszacz. Zawiozłem do "klimiarza" który to posprawdzał szczelność i uruchomił mi klimę. Po tygodniu okazało się że zamarza mi parownik (stąd wcześniej miałem oszroniony filtr kabinowy) - przyczyną był czujnik oblodzenia. Po tych operacjach spokój z klimą. Teraz zaczyna robić się ciepełko i klima elegancko chłodzi. To będzie już w sumie trzeci sezon jak działa bez zarzutu. Oby tak dalej.
Julek - |1 Kwi 2010|, 2010 20:54
Peterson, dzięki za pomoc. Musi być to jakieś uszkodzenie sprężarki - dziś wymieniłem samo sprzęgło oraz zawór na osuszaczu i dalej jest to samo. Podmienię jeszcze de-ice, ale muszę chyba po prostu zmienić sprężarkę i będzie git.
bingo - |2 Kwi 2010|, 2010 09:52
jak de-ice nie rozłaczy i zalodzi parownik, to sprężarka dostaje cieczy i ma pełne prawo się uszkodzić. Nie wiem, co Julek ma za problem, ale jak by co dto dzwoń.
Julek - |3 Kwi 2010|, 2010 12:21
bingo, to wyglądało identycznie jak u Peterson-a. Wentyle zaczynają chłodzić w opór około minutę po odpaleniu auta i już tak zostają. Sprężarka bardzo sporadycznie wydaje dźwięki jak nieco zużyta pompa wspomagania.
Co ciekawe, jeśli wyłączaliśmy klimę od razu po odpaleniu auta wówczas wentyle nie załączały się - ma to miejsce dopiero po włączeniu klimatyzacji. Wtedy już nie da rady ich wyłączyć.
Wymienione sprzęgło sprężarki (stare było rozlatane) - dzięki Rafały za instrukcje i zawór na osuszaczu. Nie pomogło. Wymieniać jeszcze de-ice, czy odesłać do klimiarzy na wymianę całej sprężarki?
gufer-posepny - |3 Kwi 2010|, 2010 13:38
jak wiatraki załączą się od klimy to po jej wyłączeniu jakiś czas jeszcze pracują . jak szybko po odpaleniu wyłączysz AC to nie ruszą .
Julek - |3 Kwi 2010|, 2010 20:45
gufer-posepny, sorry ale jak napisałem piętro wyżej - tutaj działają cały czas, wyłączenie klimy nie pomaga;)- chyba że tuż po odpaleniu
bingo - |5 Kwi 2010|, 2010 20:18
albo przepełniony układ, albo uszkodzony pres. to tak na odległość, biorc pod uwagę pogodę stawiam na presa.
Julek - |6 Kwi 2010|, 2010 17:25
bingo, pres podmieniony - bez zmian
bingo - |7 Kwi 2010|, 2010 20:57
julek - zadzwoń, bo pisać będziemy do usranej śmierci. no i dzwoń, jak będziesz przy aucie gotowy do działania. w ciągu 2 minut ustalimy zakres działania.
|
|