| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
LPG - GAZ - Ustawienie rezerwy LPG ???
MadLuck - |30 Maj 2007|, 2007 23:31 Temat postu: Ustawienie rezerwy LPG ??? Oczywiście pytanie dotyczy tego jak ustawic rezerwę w instalacji LPG. Na butli jest śruba , która musiałem przykręcić z tego względu że czyściłem parownik. A teraz cały czas praktycznie świeci mi się że mam gaz nawet jak już zaczyna się kończyć. Domyślam się że rezerwa ma coś wspólnego z ta srubą ma butli , ale wolę się spytać niż kombinowac na własną rękę.
A więc pytanie brzmi jak ustawić rezerwę w LPG?
fiebik - |30 Maj 2007|, 2007 23:45
hm... słyszałem o opukaniu zbiornika gumowym młotkiem (pustego).
sierars1 - |31 Maj 2007|, 2007 00:25 Temat postu: Re: Ustawienie rezerwy LPG ???
| MadLuck napisał/a: | Oczywiście pytanie dotyczy tego jak ustawic rezerwę w instalacji LPG. Na butli jest śruba , która musiałem przykręcić z tego względu że czyściłem parownik. A teraz cały czas praktycznie świeci mi się że mam gaz nawet jak już zaczyna się kończyć. Domyślam się że rezerwa ma coś wspólnego z ta srubą ma butli , ale wolę się spytać niż kombinowac na własną rękę.
A więc pytanie brzmi jak ustawić rezerwę w LPG? |
Śrubka nie ma nic wspólnego z rezerwą.
Rezerwę ustawiasz na szkiełku ale nie wiem jak jest u ciebie.
Może niechcący przekręciłeś szkiełko i dlatego pokazuje ci że masz pełny zbiornik.
fiebik - |31 Maj 2007|, 2007 00:27
| sierars1 napisał/a: | | Może niechcący przekręciłeś szkiełko i dlatego pokazuje ci że masz pełny zbiornik. | ale MadLuck, pisał, że świeci mu sie, wiec podejrzewam, że pływak mu sie podwiesił i tyle.
Adam73 - |31 Maj 2007|, 2007 06:44
Ta śruba na szkiełku odpowiada za wskazania rezerwy,i tu jest problem .
Struna - |31 Maj 2007|, 2007 10:09
| fiebik napisał/a: | | ale MadLuck, pisał, że świeci mu sie, wiec podejrzewam, że pływak mu sie podwiesił i tyle | jeżeli po zatankowaniu do pełna nadal świeci rezerwa to masz zawieszony pływak, ale w takim przypadku nie działałoby odbijanie zaworu.
kat - |31 Maj 2007|, 2007 10:35
Obracaj szkielkiem na butli.Bedzisz widzial czy rezerwa gasnie czy nie.
mmmk - |31 Maj 2007|, 2007 15:58
u mnie rezerwe ustawili laptopem jezeli dobrze ich zrozumialem tez na poczatku byla non stop rezerwa a baniak full.
Piof - |31 Maj 2007|, 2007 16:01
to zalezy od typu czujnika czy pełne wskazanie czy tylko rezerwa
MadLuck - |31 Maj 2007|, 2007 21:34
Żle mnie zrozumieliście panowie, napisałem że nawet jak mi się kończy gaz , kontrolka pokazuje mi że go jeszcze mam. Zamiat zacząć się świecić na czerwono świeci cały czas na zielono. Chciałbym to jakość ustawić że np jak mam 5 L gazu jeszcze to żeby mi się zapalała na czerwono.
[ Dodano: 2007-05-31, 21:50 ]
Tu jest zdjęcie z mojej butli, niewyrażnie wyszło bo jest już ciemno ale znającym temat nie jest potrzbena ostrość . Czerwona strzałką wskazałem śrubke która zakręcałem.
sierars1 o jakim szkiełku mówisz ???
http://img159.imageshack....84226173qv1.jpg
Adam73 - |31 Maj 2007|, 2007 22:37
| MadLuck napisał/a: | | sierars1 o jakim szkiełku mówisz ??? | O szkiełku zakrywającym skale z ilością gazu ,w nią wkręcona jest śruba z kablami i to ona załancza rezerwe.
| MadLuck napisał/a: | | Chciałbym to jakość ustawić że np jak mam 5 L gazu jeszcze to żeby mi się zapalała na czerwono. | Tankujesz te 5litrów i wkręcasz albo wykręcasz tą śrube aż kontrolka sie zaświeci.Po regulacji dobrze jest przejechać sie kawałek,zgasić auto i ponownie zapalić i sprawdzić czy kontrolka świeci.
[ Dodano: 2007-05-31, 22:39 ]
Ja tam olałem rezerwe i jeżdże aż zacznie sie dławić ,po czym przełanczam na benie i do stacji LPG (ale nie każdej).
Adam73 - |31 Maj 2007|, 2007 23:00
| Speedo napisał/a: | | w szkielko jest wtopiony magnesik | U mnie w szkiełku jest ośka od wskazówki ,a na wskazówce dwa magnesy,i jak przekręcisz szkiełkiem to zmieniają sie wsazania i moment załączenia rezerwy.
fiebik - |31 Maj 2007|, 2007 23:52
| MadLuck napisał/a: | | Żle mnie zrozumieliście panowie, napisałem że nawet jak mi się kończy gaz , kontrolka pokazuje mi że go jeszcze mam. Zamiat zacząć się świecić na czerwono świeci cały czas na zielono. Chciałbym to jakość ustawić że np jak mam 5 L gazu jeszcze to żeby mi się zapalała na czerwono. | no... toc juz pisałem. trza mieć pusty lub prawie pusty zbiornik, gumowy młotek w rekę i heja - naprawiać rezerwę trza, że tak powiem - manualnie
Struna - |1 Cze 2007|, 2007 12:26
| fiebik napisał/a: | no... toc juz pisałem. trza mieć pusty lub prawie pusty zbiornik, gumowy młotek w rekę i heja - naprawiać rezerwę trza, że tak powiem - manualnie | na początek pokręć tym szkiełkiem i zobacz czy wogóle coś to da, jeśli nie to jak Fiebik radzi - gumowy młotek i jebudu w butlę, ale tak solidnie. Ja na stacji zwykłym młotkiem nawet odwieszałem pływak, też da radę ale huku jest co niemiara
Piof - |1 Cze 2007|, 2007 15:50
to czy pływak wisi to sprawdzić przeciez można tankując i obserwując wskazówkę jak stoi w miejscu to faktycznie podwieszony pływak ale jak będzie się ruszać to regulacja na szkiełku (albo śrubką albo obrotowo) na zdjęciu u kolegi wynika raczej że obrotowo całe szkiełko trzeeba by pokręcić
fiebik - |1 Cze 2007|, 2007 15:53
| Piof napisał/a: | | to czy pływak wisi to sprawdzić przeciez można tankując i obserwując wskazówkę jak stoi w miejscu to | hmm... zawsze myślałem, że ta wskazówka za szkiełkiem na butli, to rodzaj manometru i pokazuje ciśnienie, a pływak to zupełnie inna bajka.
Struna - |1 Cze 2007|, 2007 15:56
| fiebik napisał/a: | | hmm... zawsze myślałem, że ta wskazówka za szkiełkiem na butli, to rodzaj manometru i pokazuje ciśnienie, | nie, to zwykła wskazówka a działa ona tak, że do końcówki pływaka jest doczepiony magnes i do tej wskazówki też i jak się pływak przechyla to pole magnetyczne ciągnie za sobą wskazówkę - dlatego też wskazania na butli są często sporo nieadekwatne do rzeczywistości i rezerwa też sobie działa średnio precyzyjnie.
MadLuck - |3 Cze 2007|, 2007 20:45
Sprawdziłem i faktycznie u mnie rezerwa jest zależna od szkiełka. Kręcąc nim a dośc łatwo to idzie , aż za łatwo i chyba dlatego przy zakrecaniu zaworu na butli je poruszyłem , zmieniły się wtedy parametry rezerwy. Pozostaje teraz tylko wyjeżdzić LPG i ustawic tankując 5 L. Ale ja dam sobie po prostu spokój. Ustawiłem na oko przed końcem skali jaką wskazuje wskażnik za szkiełkiem i powinno być OK .
Dzięki wielkie za pomoc
Adam73 - |3 Cze 2007|, 2007 21:00
| MadLuck napisał/a: | | Kręcąc nim a dośc łatwo to idzie , aż za łatwo | to lekko silikonem przyklej
sierars1 - |3 Cze 2007|, 2007 21:05
| MadLuck napisał/a: | Sprawdziłem i faktycznie u mnie rezerwa jest zależna od szkiełka. Kręcąc nim a dośc łatwo to idzie , aż za łatwo i chyba dlatego przy zakrecaniu zaworu na butli je poruszyłem , zmieniły się wtedy parametry rezerwy. Pozostaje teraz tylko wyjeżdzić LPG i ustawic tankując 5 L. Ale ja dam sobie po prostu spokój. Ustawiłem na oko przed końcem skali jaką wskazuje wskażnik za szkiełkiem i powinno być OK .
Dzięki wielkie za pomoc |
Zalej 10-15l. i ustaw sobie rezerwe
MadLuck - |3 Cze 2007|, 2007 21:33
A ja na plasterek zrobie żeby było łatwiej regulowac jak się okaże że jest za mało lub za dużo ustawione
Marcin - |3 Cze 2007|, 2007 21:38
No... a jak będzie dobrze to na zapodaj Sobie małą kropelkę kleju na ciepło (zapewni sztywność połączenia przez kilka godzin) i resztę zaklej sylikonem, bo klej na Ciepło to w zasadzie tylko po to aby zapewnic mocowanie do czasu związania sylikonu. Jak sylikon wyschnie to wystaw auto z odkrytą butla lpg na słońcu i gdy się lekko nagrzeje to zdejmij kropelkę kleju na ciepło, bo prędzej czy później sama i tak odpanie
|
|