Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Klimatyzacja - skraplanie

Marco - |30 Maj 2007|, 2007 09:36
Temat postu: Klimatyzacja - skraplanie
Witam wszystkich,

szukalem jak zwykle po forum ale odpowiedzi na pytanie nie moge znalezc... moze ktos bedzie tak dobry i podzieli sie jakimi informacjami, moze przerabial cos podobnego...

Kilka miesiecy temu klima zostala zrobiona na cacy, wszystkie filtry, odgrzybiona, nabita, wyczyszczona itp. ;-)

chodzila 1-2 miesiace cacy, az tutaj nagle... pewnego pieknego dnia w duzym upale (nie takim jak dzisiaj bo dzisiaj zimnooo w Poznaniu) slysze dzwiek spod maski (gdzies posrodku szyby przedniej, zaraz ponizej wycieraczek) ala chlupotanie/szelest wody... podnosze maske i chlupotac nic nie chlupocze... jest jednak caly mokry plastik w miejscu zaraz pod wycieraczkami (pod maska). Domniemywam ze woda ktora sie skrapla podczas dzialania klimy nie ma odplywu... (pod samochodem powinno byc mokro jak chwile stoi po jezdzie z klima??) i gdzies tam chlupocze.. nie ma odejscia... :// do tego czasami cos kapnie na prawa noge kierowcy :))

Co to moze byc ??cos moze byc zapchane?? Wlasciciele z Niemiec jeszcze mowili rok temu ze czasam im tez cos kapnelo na noge, ale nie bylo takich objawow jak teraz...

Dzieki za pomoc!
Marco

Marcin - |30 Maj 2007|, 2007 09:46

Ma prawo i lewo do silnika ze sciany grodziowej wystają dwa gumowe kolanka. Wyjmij je i przetkaj. Operację radze robić na zimnym silniku bo można się poparzyć.
Boni - |30 Maj 2007|, 2007 11:42

Kolanka mają być drożne, na tych kolankach powinny być gumowe zaworki, i powinny działać. Jak coś jest inaczej, to radzę poszukać dobrych ze szrotu, bo brak odpływu grozi że urośnie ci w klimie coś kosztownego, w sensie - leczenia alergii, usuwania zapachu, rozbierania klimy jeszcze raz itp.
fiebik - |30 Maj 2007|, 2007 16:19

Marco napisał/a:
szukalem jak zwykle po forum ale odpowiedzi na pytanie nie moge znalezc...
a ja znalazłem :P
http://ford-scorpio.pl/fo...der=asc&start=0
:one:

Oli - |31 Maj 2007|, 2007 11:01

fiebik napisał/a:
Marco napisał/a:
szukalem jak zwykle po forum ale odpowiedzi na pytanie nie moge znalezc...
a ja znalazłem :P
http://ford-scorpio.pl/fo...der=asc&start=0
:one:

czyli jak wiekszość szukał (wulgaryzm) :P