| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Niewyjaśnione zjawisko :)
sierars1 - |29 Maj 2007|, 2007 20:18 Temat postu: Niewyjaśnione zjawisko :) Witka
W dniu dzisiejszym przytrafiło się dziwne zjawisko po kursowaniu trochę po mieście a mianowicie.
Zaparkowałem na chodniku bo czekałem na żonkę więc opuściłem szyby i wyłączyłem silnik i nagle zabrakło prądu na jakieś 5-10s. i po przekręceniu kluczyka żadna kontrolka jak i wskaźniki nie zareagowały ale samochód odpalił tylko po chwili jakby zaczeło nim rzucać z braku paliwa aż do momentu zapalenia się kontrolek na desce rozdzielczej i wskaźników, szyby zaczęły chodzić trochę wcześniej zanim zapaliły sie kontrolki.
Zgasiłem silnik odczekałem z 5s. przekręciłem zapłon i dalej ten sam myk czyli odpalił zaczoł nie równo chodzić ale kontrolki na desce się nie zapaliły dopiero po chwili zajazyły z tym że szyby już normalnie chodziły nie zależnie od kontrolek.
Radio chodziło też ale jest na stałym plusie.
Odczekałem jakieś 5min. przekręcam zapłon i wszystko wróciło do normy kontrolki się zapaliły wskaźniki poszły do góry więc sądzę że jest ok. Przejechałem jakieś 5km. wyłączyłem silnik znów przekręciłem stacyjkę i dupa kontrolek i wskaźników brak a silnik odpala i rzuca do momentu zaskoczenia kontrolek i wskaźników.
I tak sobie myślę czy to nie aby jakiś przekaźnik się przegrzewał co wy na to.
Tylko nie piszcie że skrzynka bo go na kawałki potnę.
WTOM - |29 Maj 2007|, 2007 20:29
skrzyneczka się kłania .....tylko szykuj siekierkę, bo szybciej nią idzie
często śniedzieją jedynie piny pod spodem skrzynki, wystarczy raz na kilka lat porządnie spryskać kontaktem lub wd-40
Rafał A.(antek) - |29 Maj 2007|, 2007 20:49
skrzynka sie klania
PS chetnieodkupie w calosci lubjuz porąbany, w cenie złomu
A tak serio chwilowo nie mam pomysłu, jakies dodatkowe objawy?
sierars1 - |29 Maj 2007|, 2007 21:11
| WTOM napisał/a: | | często śniedzieją jedynie piny pod spodem skrzynki, wystarczy raz na kilka lat porządnie spryskać kontaktem lub wd-40 |
Ale która skrzynka duża czy mała.
Kuzyn - |29 Maj 2007|, 2007 23:22
Za wiele chyba nie pomogę, ale widziałem na filmie podobny objaw. Film to "Żandarm i kosmici". Promieniowanie ze spodka unieruchamiało wozik francuskim żandarmom.
Nie było w okolicy jakiś zjawisk nadprzyrodzonych?
sierars1 - |29 Maj 2007|, 2007 23:29
| Cytat: | | Nie było w okolicy jakiś zjawisk nadprzyrodzonych? |
Moja żona biegnąca do samochodu
fiebik - |29 Maj 2007|, 2007 23:32
może poprostu stacyjka, albo kostka stacyjki...
eee... raczej skrzynka...
pewnie ta duża.
sierars1 - |29 Maj 2007|, 2007 23:36
| fiebik napisał/a: | | może poprostu stacyjka, albo kostka stacyjki... |
Ze stacyjką to mniałem w dniu wczorajszym jak podjechałem pod firmę pewną po towar i jak wyszedłem to już nie mogłem odpalić znaczy rozrusznik nie kręcił dopiero po paru godzinach zaskoczył od ręki, a dziś znów to.
fiebik - |29 Maj 2007|, 2007 23:40
| sierars1 napisał/a: | | jak wyszedłem to już nie mogłem odpalić znaczy rozrusznik nie kręcił dopiero po paru godzinach zaskoczył od ręki | może zabrzmi to dziwnie, ale takie objawy miał mój znajomy i nikt nie mógł znaleźć przyczyny. w końcu po wymianie MAFa jak ręką odjął.
sierars1 - |29 Maj 2007|, 2007 23:46
| fiebik napisał/a: | | może zabrzmi to dziwnie, ale takie objawy miał mój znajomy i nikt nie mógł znaleźć przyczyny. w końcu po wymianie MAFa jak ręką odjął. |
Maf po wymianie jakieś 2 tygodnie ale ze stacyjka to już trzeci raz w przeciągu 2 miesięcy
Struna - |30 Maj 2007|, 2007 11:06
| sierars1 napisał/a: | | ale ze stacyjka to już trzeci raz w przeciągu 2 miesięcy | dołóż sobie przekaźnik i po herbacie.
Rafał A.(antek) - |30 Maj 2007|, 2007 12:54
| Cytat: | | dołóż sobie przekaźnik i po herbacie. |
o wlasnie madrze gada, bateria słaba juz widac kiedy zmieniales akumulator?
WTOM - |30 Maj 2007|, 2007 14:33
najprostsza metoda to: jak wystąpi ci ten objaw to kucnij se obok progu, zapuść łapę pod kierę i poszarpaj za kable od spodu skrzynki i wszystko się wyjaśni (sprawdzone z autopsji) tylko jeśli mi pamięć nie szwankuje to za kontrolki odpowiedzialna jest podłużna
sierars1 - |30 Maj 2007|, 2007 21:30
A tutaj filmik związany z kontrolkami
http://rapidshare.com/files/34305432/Wid.mp4
tylko trza przerobić bo programiku nie posiadam takowego.
pandy - |1 Cze 2007|, 2007 17:44
A przerobic na co? i po co?
sierars1 - |1 Cze 2007|, 2007 19:22
| sierars1 napisał/a: | | A przerobic na co? i po co? |
Bo nie każdemu może pójść na mp4
pandy - |2 Cze 2007|, 2007 20:24
VLC i pojdzie - podobnie jak inne rzeczy ktore nie chodza normalnie w PC
a co do problemow - mialem podobnie z moim - okazalo sie ze zasniedziale sa klemy i wiekszy pobor mocy rozwala i tak nadszarpniety aku - wymienilem aku i wyczyscilem drobnym papierem sciernym i opilowalem klemy tak by mialy wieksza powierzchnie i dobrze przylegaly do elektrod akumulatora i problem ustapil... cuda dzialy sie podobne
|
|