Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Bzyczy z komory silnika

Ujek - |25 Maj 2007|, 2007 10:03
Temat postu: Bzyczy z komory silnika
Kiedy przekrece kluczy w pozycje 1 z komory silnika slysze bzzzzzzz, przy wylaczonym radiu slychac dosc wyraznie(w okolicach pompy ABS) po czym powoli ucicha i cisza jest to slyszalne przez moze jakies pol minuty grzebalem cos kiedys pod maska i kluczyk zostawilem na 1 i tez sie tak stalo tylko krocej, dodam ze robi sie to cyklicznie dokladnych odstepow czasu nie znam po zakonczeniu tego dzwieku slychac na samym koncu jakby jakis przekaznik cyknol sobie

w przejsciowce dzialo sie cos podobnego tylko mzoe z 5 sekund ale to slyszalem z baku i w pozycji 2 kluczyka

pozatym od czego jest grucha koloru czarnego nad pompa od ABS ?

Kevin Xy - |25 Maj 2007|, 2007 10:21

tak ma byc- pompe absu masz elektryczna
Boni - |25 Maj 2007|, 2007 10:58

Dokładnie, pompa ma chodzić po kluczyku, potem cyka presostat i wyłącza, potem dobija co jakiś czas, jak spada ciśnienie, np. na skutek użycia hamulca ;) Powiedzmy jak pompa rano na zimno ale przy pracującym silniku (napięcie rzędu 14V) chodzi dłużej niż 30s albo, przy nieużywanych hamulcach, dobija co minutę, to coś nie tak, i powód do poszukania gdzieś całego dobrego unitu (pompa+zawory+czujniki+grucha), bo naprawiać się nie bardzo opłaci i mało kto zrobi dobrze.

Grucha to akumulator ciśnienia, naczynie ciśnieniowe, coś jak zbiornik dla pompy wodnej w hydroforze, w Scorpio też masz pompę elektryczną i zbiornik ciśnieniowy.

Boni - |25 Maj 2007|, 2007 11:49

Mnie w obecnym kiedyś zabiło co innego - w OHCu bzyczała głośno pompa paliwa i ABS, w obecnym tylko ABS, bo paliwa prawie nie słychać. I kiedyś na początku grzebię pod machą, ABS pobzyczał i się wyłączył, cisza, spokój, a tu nagle jak mi nie zawarczy!!! łapię za serce, a to tylko pompa od samopoziomowania...
marcys - |25 Maj 2007|, 2007 12:15

wewnetrzna pompa paliwa pewnie cichsza.
Stefan - |25 Maj 2007|, 2007 13:24

Witam! Ta czarna grucha to pewnie akumulator cisnienia. :one: Pozdrawiam.Stefan.
Ujek - |25 Maj 2007|, 2007 13:31

co minute to mi nie dopycha mzoe tak co jakies 15 lub 30 minut dokladnie nie liczylem
Ujek - |25 Maj 2007|, 2007 13:56

no to luzik
Struna - |28 Maj 2007|, 2007 11:09

Speedo napisał/a:
bo wspomaganie hamulcow miales podcisnieniowe
oprócz kosiarek MK2 bo te nadal miały elektrykę ( i całe szczęscie bo jak dla mnie to ten układ jest z deka fajniejszy )