| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Przełączniki elektrycznych szyb - rodzaje
voitec - |22 Maj 2007|, 2007 15:14 Temat postu: Przełączniki elektrycznych szyb - rodzaje Nie znalazłem odpowiedniego tematu żeby się podpiąć pod niego, dlatego zakładam nowy.
Otóż... Moje pytanie/prośba polega na tym, aby mnie ktoś uświadomił jaki były rodzaje przełączników do szyb stosowane w Scorpio. Zarówno MKI, II, III. Czy wszystkie posiadają moduł sterowania - w sensie że przy pracy silnika szyby nie są obciążane styki przełącznika tylko przekaźnika który jest sterowany tymże przełącznikiem ?
Jeszcze kolejna kwestia - ilość pinów w przełącznikach. Na Allegro widziałem podobne przełączniki różniące się ilością pinów. Od czego zależy ilość pinów ? Gdyby jeszcze ktoś miał schemat podłączenia przełącznika, tzn gdzie jest np. podświetlanie, masa itd...
A gdyby ktoś zamieścił dokładne zdjęcia przełączników to byłbym bardzo wdzięczny.
marcys - |22 Maj 2007|, 2007 15:17
ilosc pinow o ile pamietam zalezala od tegto czy podswietlany czy nie. Chyba wszystkie byly na przekaznikach.
Aro - |22 Maj 2007|, 2007 15:37
W MK1 siedem pinów, przekaźników brak.
[ Dodano: 2007-05-22, 15:44 ]
Dokładny, choć rosyjski schemat.
Lukruś - |22 Maj 2007|, 2007 18:21
w mk1 do szyby kierowcy i do tylnych foteli mam mniej pinów niż w pozostałych przeł. które to znowu nawet dziwnie działaja nawet gdy sa sprawne a drugi w szeregu nie jest do końca sprawny.
mmmk - |22 Maj 2007|, 2007 19:03
do szyb wedlug mnie zawsze maja 7 pinow. te 5 pionowe sa do szybra i regulacji kanapy. one tylko tak samo na oko wygladaja. no i dzialac zastepsczo tez dzialaja
Lukruś - |22 Maj 2007|, 2007 19:05
szyba kierowcy też jest u mnie 5 pinów .
Adam73 - |22 Maj 2007|, 2007 19:09
| Lukruś napisał/a: | | szyba kierowcy też jest u mnie 5 pinów | A świeci ??Napewno nie .
Może ktoś zamienił .
voitec - |22 Maj 2007|, 2007 20:50
MK2 i MK3
MK1
Dobrze myślę ? I w tym przypadku wszystkie są podświetlane bo mają 7 pinów - tak ?
Adam73 - |22 Maj 2007|, 2007 20:55
| voitec napisał/a: | | Dobrze myślę ? I w tym przypadku wszystkie są podświetlane bo mają 7 pinów - tak ? |
dobrze myślisz .
Tylko według mnie MK I i II sa takie same ,a MK III inny (za pomyłke Przepraszam ).
mmmk - |22 Maj 2007|, 2007 20:56
mk2 i mk3 takie same te male a mk1 ma inne te duze.
voitec - |22 Maj 2007|, 2007 20:57
I właśnie po grubości pinów w Mk1 można przypuszczać że nie mają przekaźników, i że silniki są zasilane bezpośrednio z przełącznika - może powodować wypalanie styków - jest to zauważalne zjawisko ?
Adam73 - |22 Maj 2007|, 2007 21:01
A ja mam przy okazyji pytanko,gdzie wpiąć wiązke od tylnych drzwi w elektryce??
Zamierzam sobie taky luksus założyć .
voitec - |22 Maj 2007|, 2007 21:06
| Speedo napisał/a: |
nie jest, z pinami nic sie nie dzieje, najczestsze usterki to wypalenie/zanieczyszczenie platynek na tych pstrykajacych blaszkach w srodku no i ciezko dobrac w sklepie zaroweczke jak sie spali, te dostepne w handlu powoduja grzanie sie calego przelacznika, ja stosuje zielone diody superflux | Chodziło mi o styki w środku, w końcu tam takie zjawisko może występować - łuk elektryczny i te sprawy...
grzechu913 - |22 Maj 2007|, 2007 21:12
zalozyc przekazniki i po spraawie ,a za zarowki LED i gitara
Kevin Xy - |23 Maj 2007|, 2007 07:47
| Speedo napisał/a: | | nie jest, z pinami nic sie nie dzieje, najczestsze usterki to wypalenie/zanieczyszczenie platynek na tych pstrykajacych blaszkach w srodku no i ciezko dobrac w sklepie zaroweczke jak sie spali, te dostepne w handlu powoduja grzanie sie calego przelacznika, ja stosuje zielone diody superflux |
zauwazalne zjawisko- zdarza sie ze trzeba co raz wymoczyc styk w wd40
zaroweczki pasuja od pana samochodzika na desce- takie same i tak samo sweca
mk3 ma przelacznik od mk1 w szybrze
Struna - |23 Maj 2007|, 2007 11:05
| Kevin Xy napisał/a: | | mk3 ma przelacznik od mk1 w szybrze | mk2 też
Lukruś - |23 Maj 2007|, 2007 11:15
...szyba kierowcy też jest u mnie 5 pinów
A świeci ??Napewno nie .
Może ktoś zamienił ....
No właśnie świeci i nawet w wiązce kostka do otwierania nie dość że jest innego koloru to jeszcze nie ma 2 pinów wiec raczej tak było od nowości.
A apropo reperacji tych przeł. to sobie kupiłem z róznych źródeł kilka przeł. rozbieram je sobie i podmieniam uszk. styki
z żaróweczkami to mi nie wszystkie dzaiałaja ale mam zamiar się wybrać na wolumen w końcu i zanabyć partie 12v diód i wymienić wszystkie na jednolite i te w podśw deski też żebybyło jednolicie bo takie żar. od poldka (chyba z deski ) to mi grzeją przełączniki.
Struna - |23 Maj 2007|, 2007 11:21
| Lukruś napisał/a: | | to mi grzeją przełączniki. | a to normalka, zawsze grzeją i to jest normalne.
Oli - |23 Maj 2007|, 2007 15:30
| Struna napisał/a: | | Lukruś napisał/a: | | to mi grzeją przełączniki. | a to normalka, zawsze grzeją i to jest normalne. |
nooo bo scorpio ma podgrzewane fotele i przełączniki
Zysio - |23 Maj 2007|, 2007 17:12
podgrzewanie paluchów w serii
Lukruś - |23 Maj 2007|, 2007 17:16
tak to autko coraz bardziej mnie zadziwia .
Ale odpukać ..tfu tfu psują się jakieś duperele a nic poważnego ale jak czytam sobie forum to albo oczatych jest sto razy więcej niż mk1 i mk2 albo panowie z forda przy oczatym coś (cenzura)
[ Dodano: 2007-05-23, 17:17 ]
no i skrzynie miałem wymienianą ale to akurat normalne w każdym fordzie
mmmk - |23 Maj 2007|, 2007 17:35
przeloz jakis przycisk 7 pinowy do tego gdzie masz 5 i zobacz moze akurat zaswieci a jak nie to ktos cos wymodzil ale mozna to bez wiekszych klopotow zrobic jezeli ktos ma troche zdolnosci. ja np nie umiem i robil to mechanik i mam podswietlane te przyciski od regulacji kanapy
Lukruś - |23 Maj 2007|, 2007 17:48
Nie mam na w tej wtyczce żółtej 2 pinów albo są odłamane albo ich nie było. Ale jakieś 2 kabelki tam są luźne niewykorzystane i zaizolowane. Jak bede miał troche czasu to sie pobawie teraz nie chce drapać jak nie swedzi. Najpierw powlutowywuje sobie diody w przełaczniki co mam na zapas a potem bede podmieniał i podłączał .
Kevin Xy - |24 Maj 2007|, 2007 00:00
a na cholere Ci diody podswietleni przycisku skoro zasilania brak ??
Lukruś - |24 Maj 2007|, 2007 00:03
ale mi kilka innych też nie działa i podświetlanie deski też mi nie działaja bo te wieksze działaja a w te mnijsze diody włoże
zommbi - |24 Maj 2007|, 2007 01:29
no to może opiszę wam moją teorie na temat przełączników szyb
dotyczy MKII i częściowo MKIII (w chwili obecnej piszę z głowy więc mogę jakieś szczegóły pomylić)
Osobiście obadałem przyciski 4 i 7 pinowe, ale występują też chyba 5 i 6 pinowe ( 5 i 7 w MKII a 4 i 6 w MK3 - ale to już tylko przypuszczenia) i wszystkie są podświetlane
A czym się to różnią :
4 pinowe mogą byś używane tylko jako "master" czyli pierwszy w szeregu (w jakim szeregu o tym za chwilę) i są podświetlane z tego samego plusa co zasilanie szyb (efekt - świecą po przekręceniu kluczyka)
5 pinowe też tylko master a ten dodatkowy pin jest do podświetlenia (efekt - świecą po włączeniu pozycyjnych, razem z zegarami i całą resztą podświetlonych zabawek)
6 i 7 pinowe mogą być użyta jako slave (kolejne w szeregu) pin którym się różnią to podświetlenie
Dobra a o co chodzi z tym szeregiem:
standardowo szyby sterowane są bezpośrednio przyciskami bez żadnych przekaźników (wyjątek drzwi kierowcy gdzie jest automat do opuszczania szyby do końca i pewnie MKIII z pełną elektryką bo tam przecież jest moduł domykania)
"pierwsze" w szeregu są przyciski w zasięgu rąk kierowcy, a "drugie" są na pozostałych 3 drzwiach.
W przycisku 4/5pinowym jak nie jest wciśnięty na oba wyjścia 1 i 7 podawany jest "-", po naciśnięci góra lub dół na jeden z nich podawany jest "+"
W przycisku 6/7pinowym jak nie jest wciśnięty to na wyjścia (pin 1 i 7) podawany jest stan z wejścia (pin 3 i 6) (tu nie jestem pewny czy z 6 jest na 1 czy na 7), po naciśnięci góra lub dół na jeden z nich podawany jest "+"
na rysunku: górny przycisk 4 pinowy a dolny dla odmiany 7 pinowy
piny ponumerowane ale z pamięci
Jeżeli coś jest nie jasne proszę o pytania
Lukruś - |24 Maj 2007|, 2007 08:00
To by się zgadzało z moim bo jeżeli popsuty jest dowolny przełącznik w układzie to albo nie podnosi albo nie opuszcza szyb w mk1 raczej chyba są tylko 5 i 7 pinów
(mam ponad 20 różnych przełacznikó ze szrotów allegro itp i żadnego 6 )
Struna - |24 Maj 2007|, 2007 10:12
| Lukruś napisał/a: | | To by się zgadzało z moim bo jeżeli popsuty jest dowolny przełącznik w układzie to albo nie podnosi albo nie opuszcza szyb | no tak jest ( przynajmniej w mk1 bo tak mi się raz zdarzyło, w mk2 jeszcze nie )
Lukruś - |24 Maj 2007|, 2007 10:20
Niestety moje autko miało dość regularnie prana tapicerke i wsystkim przełącznikom się dość ostro oberwało
Struna - |24 Maj 2007|, 2007 10:22
ups, to może wystarczy je rozebrać i styki poprawić.
Lukruś - |24 Maj 2007|, 2007 10:25
tak robie podokupowałem sobie na allegro i na szrotach zapasowe i działające i nie działające i przekładam styki jak jakiś nie działa, ale ze moje autko ma 17 lat i te co kupuje tez maja podobnie więc mam w schowku kilka zapasowych i jak siędzie to wymieniam cały przełącznik.
|
|