| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - tylne poduszki
kemor79 - |15 Maj 2007|, 2007 20:07 Temat postu: tylne poduszki witam wszystkich serdecznie ijak formuła muwi mam pytanie;czy wymiana poduszek pod tylnią belką poprawi "komfort"tzn.mniejsze bicie na nierównościach;na trzepakach amory z tyłu mają po 72%;reszta połączeń gumowych jest ok. zprzodu dałem tulejki metalowogumowe od 2.9 4x4 -sugestia taksiarzy.auto stoi u mechanika i walczą jak włożyć nowe poduchy w gniazda,dodam że nie ściągali całego zawieszenia ,bo to cały dzień pierdzielenia może ktoś ma pomysł jak je tam wcisnąć !!!!!
Gruber - |15 Maj 2007|, 2007 20:15
| kemor79 napisał/a: | | dodam że nie ściągali całego zawieszenia ,bo to cały dzień pierdzielenia może ktoś ma pomysł jak je tam wcisnąć !!!!! | Nie da sie ich zamontowac bez wymontowania belki.
Marcin - |16 Maj 2007|, 2007 11:36
| Speedo napisał/a: | | posmarowal je wd40 i wcisnal czy jakostak... |
No dokładnie. Posmarować i przeciskać metodą siłową - dodam, że zakładałem gumowe zamienniki.
irek - |16 Maj 2007|, 2007 12:51
| kemor79 napisał/a: | | i walczą jak włożyć nowe poduchy w gniazda |
a udało im się je wyciągnąć ??
szczerze powiedziawszy to nawet chyba trzeba się namordować jak zawiecha jest na zewnątrz auta
Gruber - |16 Maj 2007|, 2007 14:52
| irek napisał/a: | | szczerze powiedziawszy to nawet chyba trzeba się namordować jak zawiecha jest na zewnątrz auta | Dokladnie. Ja wszedlem w uklad z prasa reczna, zeby je z tamtad wyciagnac.
kemor79 - |17 Maj 2007|, 2007 11:37 Temat postu: tylne poduszki jedną z lewej wyciągneli obcinając kołnierz z góry i wycisneli lewarkiem ;ale nową już nie tak łatwo ;nasmarowali tawotem i za groma nie chciala wejśc wkońcu zeszlifowali troche z gumy ten gurny kołnierz i po półtora dnia wcisneli a za drugą strone nawet sie nie chcązabierać muwią że ten kto to wymyślił miał chyba zły dzien . napiszcie czy jak ją troche ścieli izałożyli to będzie ok ;nic narazie nie stuka i nie dzwoni,teraz musze szukać innego warsztatu na drugą strone!!!
Gruber - |17 Maj 2007|, 2007 11:52
| kemor79 napisał/a: | | nasmarowali tawotem | To skroci jej zywotnosc jakies... Znacznie skroci jej zywotnosc... Generalnie robota spartolona. Tych poduch nie da sie wymienic bez wyciagniecia belki.
Boni - |17 Maj 2007|, 2007 12:06
Dokładnie, Gruber dobrze gada. W ogóle nie rozumiem tego problemu, wyciągnięcie belki 100x ułatwia operacje z poduchami czy sprężynami, co się tak nagle wszyscy boją jej ruszać? Ostatni raz belkę luzowałem stronami, sam, w garażu bez kanału, skoro ja mogłem, to każdy może, więc nie bardzo rozumiem, po co te kombinacje jw.
kemor79 - |17 Maj 2007|, 2007 12:16 Temat postu: tylne poduszki no to mnie gruber pocieszyłeś !!! czy trzeba wyciągać półośki i dyfer żeby wyjąć belke ;a sprężyny mam od w123 bez dwóch zwojów czy tu też trzeba ściągać tyłek
Boni - |17 Maj 2007|, 2007 13:39
Tak jest najprosciej. Ja wymieniłem sprężyny właśnie, bez rozpinania półosi, luzując belkę, w garażu bez kanału, do poduszek też był dostęp, ale ich nie musiałem ruszać, samochód jeździ po tej operacji coś ponad rok (i to raczej off road jeździ i nie ma żadnych problemów. Więc - da się.
KubusWariat - |8 Paź 2007|, 2007 11:34
Koledzy... pod co (w którym miejscu) muszę podłożyć dwa pieńki o wysokości 40cm każdy, aby móc ściągnąć belkę tylną?
|
|