| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
LPG - GAZ - Odciecie wtrysków
marcys - |9 Maj 2007|, 2007 11:04 Temat postu: Odciecie wtrysków Witojcie,
Mam podejrzenie ze nie mam odcietych wtrysków na LPGie. U mnie jest za to odpowiedzialny emulator (a dyndało takie coś koło wydechu to zamocowalem kolo akumulatora) .
Jak sprawdzic ze rzeczywiscie sa odciete na gazie? da sie to jakos miernikiem pomierzyc przy pracujacym silniku?
Boni - |9 Maj 2007|, 2007 11:56
Dać to się da (normalnie plus wspólny, minus-impulsy dwoma kablami z EEC, po jednym na stronę V6), ale pytanie co i jak masz tam odcięte, i czego się spodziewać...
marcys - |9 Maj 2007|, 2007 14:59
czyli plusa sobie na mierniku zapodac skadkolwiek a minusów (plusów ujemnych )
szukać gdzies przy wtyczce na wtryskach?
mariusz_technik - |9 Maj 2007|, 2007 15:11
Ale ze co, myslisz ze jezdzisz jednoczesnie na gazie i benzynie? Ja mialem cos takiego kiedys w swoim Rekordzie(Oplu), nie chcial jezdzic jak brakowalo benzyny albo gazu, ale to byl wynalazek
zommbi - |9 Maj 2007|, 2007 15:23
przy pracującym silniku na gazie odepnij zasilanie od elektrozaworu na przewodzie gazowym (albo lepiej na reduktorze jeżeli tam masz elektrozawór) i poczekaj czy silnik zgaśnie czy nie.
jak nie zgaśnie to masz perpetum mobile - chodzi bez gazu i "bez beni"
Kevin Xy - |9 Maj 2007|, 2007 15:26
wrzuc na gaz, zdejmij wtyczke wtryskiwacza, wlaz we wtyczke wtryskiwacza zarowke w5w i zobaczysz po blysnieciach czy wtrysk jet sterowany
rozumiem ze pompa paliwa na lpg wylaczana ??
marcys - |9 Maj 2007|, 2007 20:26
noi wlasnie bylem sobie pomierzyc.
Plus z aku, minus wziety z dwóch wtyczek (potem to sie chyba rozdwaja na dwa wtryski bo chodza parami?) noi niezaleznie czy na benzynie czy na gazie na jednym styku jest zawsze ok 0,2 V a na drugim od 0,6 do ponad 6 V (w zaleznosci od polozenia przepustnicy). odpinalem ten durny emulator ale napiecia bez zmian.
pompa dopiero bedzie odcinana bo na starej mi sie niechcialo (bo itak do kosza sie nadaje, a za nową dopiero puszczam przelewik koledze Piof) zreszta bez pompy jezdzilem z pol roku bo rozszczelnil sie filtr paliwa (dziura w obudowie) zamontowalem nowy i jakos zachcialo sie mi uruchomic paliwko.
| zommbi napisał/a: | | przy pracującym silniku na gazie odepnij zasilanie od elektrozaworu na przewodzie gazowym (albo lepiej na reduktorze jeżeli tam masz elektrozawór) |
ze tez na to nie wpadłem, odepne zasilanie na cewce reduktora.
Pytanie:
czy przy odpietej pompie paliwa majac paliwo w baku pracujace wtryskiwacze mogą podawac jakies ilosci paliwa?
pytanie drugie- w ktorym miejscu trzeba by je odciac przekaznikiem? (zeby przy okazji EBJ sobie nie wylaczyc)
zommbi - |10 Maj 2007|, 2007 09:06
ad. 2) odcinasz wspólny plus np. za wtyczką wiązki wtrysków (zaraz przy kol. dolot)
ale o ile dobrze pamiętam ten plus idzie też do regulatora wolnych obrotów, więc do niego musisz sobie tego plusa osobno "dociągnąć"
Boni - |10 Maj 2007|, 2007 09:46
| marcys napisał/a: | noi wlasnie bylem sobie pomierzyc.
Plus z aku, minus wziety z dwóch wtyczek (potem to sie chyba rozdwaja na dwa wtryski bo chodza parami?) noi niezaleznie czy na benzynie czy na gazie na jednym styku jest zawsze ok 0,2 V a na drugim od 0,6 do ponad 6 V (w zaleznosci od polozenia przepustnicy). odpinalem ten durny emulator ale napiecia bez zmian.
|
Wtryski chodzą stronami, prawa i lewa, ale mniejsza. Bez pracującej pompy to ciśnienia paliwa w listwie starcza na niezbyt długą chwilę (= dwa momenty ).
Ale ci chyba rzeczywiście nie odcina, znaczy emulator albo jego sterowanie zwalone (zakładam że "odpinałem ten durny emulator" oznacza "omijałem go i spinałem wiązkę jak oryginał") bo mniej więcej taki pomiar powinnien być na pracującej benzynie, na odciętych powinieneś mieć te resztki napięcia rzędu 0.2V na obu pinach wtryskiwacza i zero reakcji na EEC i TPSa.
marcys - |10 Maj 2007|, 2007 09:53
| Boni napisał/a: | | "omijałem go i spinałem wiązkę jak oryginał |
zeby to jeszcze wiedzial jak... odpialem go w zlosci i bez koncepcji. jak go ominać i przywrócic "fabryke" pojecia nie mam. gaszcza kabli w tych okolicach jest straszny. | Boni napisał/a: | | na odciętych powinieneś mieć te resztki napięcia rzędu 0.2V na obu pinach wtryskiwacza i zero reakcji na EEC i TPSa. |
no to niestety na obu paliwach mam takie same wartosci i piekna rekacje na TPS. jakad diodka jest na emul. ale w zadnej pozycji centralki nie raczy sie zapalic. Reanimować instalacje do meu czy po prostu wstawic chamski przekaznik?
Struna - |10 Maj 2007|, 2007 11:31
marcys, gdyby CI silnik chodził na dwóch paliwach to by nie chciało jeździć i kopciło na czarno z wydechu.
marcys - |10 Maj 2007|, 2007 11:37
| Struna napisał/a: | | to by nie chciało jeździć |
i niechce. kopcic nie kopci ale smrody z rury straszne
Struna - |10 Maj 2007|, 2007 13:12
odetnij na chwilę plus z wtrysków i odpal na gazie.
Boni - |10 Maj 2007|, 2007 13:30
Jak odetnie plus z EBJ to też niewiele się dowie. Najlepiej byłoby pościągać wtyczki z wtrysków po prostu i sprawdzić jak jest na gazie.
Struna - |10 Maj 2007|, 2007 13:31
| Boni napisał/a: | | Jak odetnie plus z EBJ to też niewiele się dowie. | trzeba odciąć tak żeby na EBJ plus była na wtryskach już nie, ale masz rację, można odpiąć wtyczki i też będzie
marcys - |10 Maj 2007|, 2007 13:56
tymczasowo ale bedzie na razie test z wylączaniem zasilania parownika.
na razie wypialem pompe paliwa wyciagajac jej wtyczke chodzi jakby lepiej ale wogole ciulato chodzi ostatnio. EBJ siadl sobie wiec to moze byc tez to.
[ Dodano: 2007-05-11, 14:33 ]
edit:
pompa wypieta, auto odzyskalo wigor i nawet wolne obroty stabilniejsze, noi z rury wreszcie normalne "zapachy" na razie pojedzimy tak ale:
niedawno wymienualem centralke do gazu - niby ten sam producent i model kolory przy wtyczce te same wiec przepiąlem jak i szlus. a moze to ona teraz zle steruje?
|
|