Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Problem z zamkiem centralnym

Sancho - |7 Maj 2007|, 2007 14:08
Temat postu: Problem z zamkiem centralnym
Witam Ponownie całe grono scorpio :one: Mam takie pytanie, bowiem czy to jest normalne ze gdy drzwi sa nie domkniete i zamkne pilotem to nieskonczenie wiele centralny otwiera i zamyka drzwi,oraz drugie pytanie czemu nie moge zamknąć drzwi ręcznie od sirodka na zamknietych drzwiak przód i przód-pasarzer bo z tyłu normalnie zamykam,a z przodu sie otwierają, czego to moze być wina czy jakiegoś sterownika czy ktos coś zle podłaczył ,wysłucham chetnie wszelkie propozycjie,jak usunąć usterke oraz uwagi.chodzi tu oczywscie o mojego mk1 89r
Struna - |7 Maj 2007|, 2007 14:19

Sancho napisał/a:
czy to jest normalne ze gdy drzwi sa nie domkniete i zamkne pilotem to nieskonczenie wiele centralny otwiera i zamyka drzwi,
to jest normalne, tak właśnie jesteś "informowany" że nie domknąłeś drzwi (ale to dotyczy tylko drzwi przednich )
Sancho napisał/a:
czemu nie moge zamknąć drzwi ręcznie od sirodka na zamknietych drzwiak przód i przód-pasarzer
naciśnij mocniej, to w MK1 dość ciężko działa.
Sancho - |7 Maj 2007|, 2007 14:27

Rozumiem ze informuje ale bez końca?(nie powinien raz sprobować zamknąć i spowrotem otworzyć) a wciskałem bardzo mocno i nawet przytrzymywałem i tak otwiera spowrotem poza tym gdzie sie znajuduje sterownik,od centralnego z ktorym sie kontaktuje pilot?
Struna - |7 Maj 2007|, 2007 17:12

pilota to masz na 99% doróbkę bo w MK1 nie było pilotów więc szukaj sobie dokładanej centralki.
Sancho - |9 Maj 2007|, 2007 13:33

Własnie zachodzi pytanie gdzie w mk1 z 89r znajdowało sie sterowanie centralnym zamkiem?
Adam73 - |9 Maj 2007|, 2007 20:28

Sancho napisał/a:
zachodzi pytanie gdzie w mk1 z 89r znajdowało sie sterowanie centralnym zamkiem?
nie ma wcale :sad: .
Struna napisał/a:
naciśnij mocniej, to w MK1 dość ciężko działa
Nie u wszystkich :036:
Struna napisał/a:
to jest normalne, tak właśnie jesteś "informowany" że nie domknąłeś drzwi (ale to dotyczy tylko drzwi przednich )
U mnie jak próbuje zamknąć a mam niedomknięte przednie drzwi to je z powrotem otwiera i koniec :/ .
Struna - |10 Maj 2007|, 2007 13:23

Sancho napisał/a:
Własnie zachodzi pytanie gdzie w mk1 z 89r znajdowało sie sterowanie centralnym zamkiem?
na zamku masz taki plastikowy pierścień nałożony z czujnikiem i tym jest aktywowany alarm fabrycznie.
Adam73 - |10 Maj 2007|, 2007 19:04

Struna napisał/a:
na zamku masz taki plastikowy pierścień nałożony z czujnikiem i tym jest aktywowany alarm fabrycznie.
Ale kolega pyta o
Sancho napisał/a:
sterowanie centralnym zamkiem
.
A z tego co ja wiem to nie było wcale.

Sancho - |10 Maj 2007|, 2007 19:37

Nienie Adam pytam o centralke bo modół pilota to ktoś do tego podłaczył to działa na zasadzie alarmu a mi chodzi o lokacjeurzadzenia kture wysyła sygnał do otwierania/zamykania zamkow niewazne czy pilotem czy kluczykiem, podejzewam ze w nim jest problem bo zmieniłem juz wszystkie siłowniki i nadal jest ten sam problem jak odłacze wiązki w dzwiach jest oki.
Adam73 - |10 Maj 2007|, 2007 19:44

Sancho napisał/a:
o lokacjeurzadzenia kture wysyła sygnał do otwierania/zamykania zamkow niewazne czy pilotem czy kluczykiem,
Nie ma czegoś takiego w mkI.
Sancho napisał/a:
podejzewam ze w nim jest problem bo zmieniłem juz wszystkie siłowniki i nadal jest ten sam problem jak odłacze wiązki w dzwiach jest oki.
A moze to centralka od sterowania pilotem,wszczepiona w centralny :sad:
Struna - |11 Maj 2007|, 2007 11:53

adam kubiak napisał/a:
Nie ma czegoś takiego w mkI.
no jak nie ma, właśnie pierścień na zamku uzbraja i odzbraja alarm.
Adam73 - |11 Maj 2007|, 2007 19:12

Struna napisał/a:
pierścień na zamku uzbraja i odzbraja alarm.
No właśnie "alarm",a jak nie ma alarmu to co steruje centralnym ???
Nie ma czegoś takiego,sygnał idzie od siłownika uruchomionego przez wkładke za pomocą cięgieł.
Jeżeli sie myle to przepraszam :/ .

Sancho - |11 Maj 2007|, 2007 19:59

no to nie pozostało mi nic innego jak zwrócic uwage na ten pierscień i szukac gdzie poprzedni własciciel się wszczepił do wiazki z tym poltem, masakra:evil:
Struna - |16 Maj 2007|, 2007 15:42

adam kubiak napisał/a:
Nie ma czegoś takiego,sygnał idzie od siłownika uruchomionego przez wkładke za pomocą cięgieł.
tak czy owak zamek ciągnie cięgno a to z kolei powoduje zadziałanie siłownika.
Adam73 - |16 Maj 2007|, 2007 20:01

Struna napisał/a:
zamek ciągnie cięgno a to z kolei powoduje zadziałanie siłownika
A ten z kolei załancza obwód(otwierania bądż zamykania) i uruchamia wszystkie siłowniki :) .
pablo19 - |17 Maj 2007|, 2007 15:24

adam kubiak napisał/a:
Struna napisał/a:
zamek ciągnie cięgno a to z kolei powoduje zadziałanie siłownika
A ten z kolei załancza obwód(otwierania bądż zamykania) i uruchamia wszystkie siłowniki :) .

I wszyscy żyją długo i szczęśliwie. :one: :one: Sorka wymsknęło mi się. :one:

Sancho - |23 Maj 2007|, 2007 20:03

Problem zniknoł całkowicie po odłaczeniu sterowania pilotem ktory ktos załozył nie umiejętnie to wiazki.