| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Robie audio i prosze o porady
pitusiek - |20 Kwi 2007|, 2007 22:25 Temat postu: Robie audio i prosze o porady Siema. Mam małe pytanko. Zabieram sie za car audo i w fordzie. Z przodem wiem juz wszystko. NW bagazniku mam skrzynie 80L i w niej 2 suby po 150w rms kazdy. Zaila ja wzmacniacz 2x200W RMS. Wali pieknie. Zamawiam glosniki na przod jakies lepsze ale czy jest sens dawać na polke z tyłu 6x9???? Nie chcialbym spieprzyc nimi. Z przodem bede kombinował ale co z tylem zrobić???? przydal by sie tam jakis sopran. Firmowe juz umarly. Poradzcie jak Wy byscie to zrobili, jak macie u siebie.
Do przodu chailem dać takie helixy
http://www.allegro.pl/ite...fv_100watt.html
A na tylna pulke chcialem wcisnac te:
http://www.allegro.pl/ite...er_gratis_.html
I zasilić je wzmacniaczem.
Bede wdzieczny za wszystkie wypowiedzi. Moze macie jakies lepsze propozycje dot. glośników????
Teraz walcze z wygluszeniem przednich drzwi i mam czas na zakup glosnikow dlatego chcialbym kupic dobre. Pozdro.
Michal2110 - |20 Kwi 2007|, 2007 23:07
Rozumiem, ze masz lifta, bo w sedanie o 6x9 to sobie mozesz pomazyc tylko...
Z tylu powinien byc tzw. strong back, czyli gleboki bas i srednie. Jak chcesz sopran z tylu, to pomysl o pozadnych gwizdkach - winno sie je montowac na drzwiach tylnich kierowane do tylu ale oryginalnie fiord montowal je przy elipsach....Gwizdki polecam hertz (herz - juz nie pamietam pisowni) Tych, co pokazales nie znam ale spec ze mnie zaden
mmmk - |21 Kwi 2007|, 2007 00:41
mam 6x9 w sedanie i nie musze o nich marzyc. ludzie troche wiary w inne scorpia a nie tylko te ladne inaczej 5D
Michal2110 - |21 Kwi 2007|, 2007 11:14
mmmk, ale Ty jestes mistrzem rzezby i zamontowalbys nawet 10x15 jakbys sie uparl. Chodzilo mi raczej o fakt, ze w sedaniku bez nadstawki nie zmiescisz6x9 na glebokosc, a najlepiej je upchnac w seryjne "pokrowce" fiorda, a tam sa 5x7 jak pamietam...
mmmk - |21 Kwi 2007|, 2007 11:59
no tam sa a mistrzem rzezby?? nie przesadzaj wycialem tylko wieksze dziury w polce i bylo w miare tylko w koncu mi sie nie podobaly i wyladowaly podwieszone w bagazniku. a mistrz rzezby?? no brzmi jakbym jezdzil czyms co samochodu nie przypomina
[ Dodano: 2007-04-21, 12:01 ]
a nadstawka?? szyba przeszkadza bo tam i tak jest strasznie ciasno i szkoda sie pozbyc np ogrzewania montujac glosniki temu pod spodem jest madrzej (mi w wozeniu bagazu nie przeszkadza) a patrzac od srodka wyglada seryjnie bo kolumienki fordowskie zostaly na miejscu tylko "gra w nie" od spodu
Michal2110 - |21 Kwi 2007|, 2007 21:15
mmmk, nie gniewaj sie, chodzilo mi o to, ze jak cos trza przerobic inaczej niz kazdy ma, to trzeba sie do mmmk zglosic Tak jakos ten skrot myslowy mi nie wyszedl, przepraszac
Adam_2000 - |21 Kwi 2007|, 2007 21:20
pitusiek, zmień tytuł tematu na jakiś "więcej mówiący"
mmmk - |22 Kwi 2007|, 2007 00:10
spoko
pitusiek - |22 Kwi 2007|, 2007 09:12
Panowie zrobiliście sobie pogadanke na moim poscie. Nie daliście żadnej sensownej odpowiedzi. Chodzi o to czy 6x9 nie zepsuja efektu. Wiekszosc ludzi montuje je z tyło. Ja mam Lifta wiec z zamontowaniem nie bedzie problemu.
Kiedyś ktoś mi powiedzial na forum, że do wygluszenia drzwi w wewnatrz i na zewnatrz uzyl 12 mat. Wiec kupilem tez 12 mat i wczoraj wygluszalem. Jednak 12 mat starczylo tylko na wygluszenie wnetrza drzwi. Teraz musze kupic kolejne 12 na zewnatrz. Pozdro
olo - |22 Kwi 2007|, 2007 09:13
te helixy sa bardzo dobre ale pod radio.
skoro masz juz w bakazniku subwoofery to musisz sobie zdawac sprawe, ze one zaglusza basem te male 13 z przodu. i na pewno bedzie brakowalo sredniego i wysokiego pasma.
jezeli chodzi o pzrzod to ja osobiscie kierowal bym sie jak najwyzsza skutecznoscia i raczej kupil bym glosniki pod wzmacniacz tzn. min. 70 W w rms.
a tylna polka - hmm- przypuszczam , ze dwa glosniki basowe daja dosc duze cisnienie i przy uderzeniach basu membrany glosnikow 6X9 beda latac jak szmaty i nic nie zagraja.
pitusiek - |22 Kwi 2007|, 2007 09:24
olo wiec jakie glosniki mi polecisz na przod. Chcem je miec pod wzmacniaczem. Bas z tyłu wali pieknie ale brakuje mi tam sopranu, dlatego chciałem tam wsadzić 6x9.
Więc może takie na przod bedą lepsze????
http://www.allegro.pl/ite...v_warszawa.html
http://www.allegro.pl/ite...end_kielce.html
olo - |22 Kwi 2007|, 2007 09:37
ja mam sinuslie
v sl160f i gwizdki neo 13 . (i te tweteerki sa rewelacyjne)
pomysl cos o -hertz , powerbass, sinuslive, tonsil
najlepiej jak bys posluchal gdzies w jakims sklepie,
jak zalozysz do przodu zestaw separowany to nie powinno brakowac sopranu.
pitusiek - |22 Kwi 2007|, 2007 09:40
olo Ty masz u siebie 13 czy 16 w drzwiach? Chętnie wsadziłbym jakieś 16" ale nie wiem ile tam jest z tym zabawy, i czy da sie to zrobić w drzwiach scorpio.
olo - |22 Kwi 2007|, 2007 10:26
16. i da sie zrobic ale jest duzo zabawy i nie zawsze wychodzi dobrze. jest tutaj na forum kolega co ma to zrobione dosc fajnie i moze Ci pomoze. poszukaj, sa wklejone zdjecia
Gruber - |22 Kwi 2007|, 2007 11:09
| olo napisał/a: | | a tylna polka - hmm- przypuszczam , ze dwa glosniki basowe daja dosc duze cisnienie i przy uderzeniach basu membrany glosnikow 6X9 beda latac jak szmaty i nic nie zagraja. | Daja rade. Audiofilem nie jestem, ale zestwa 2x elipsa MacAudio tył, 2x 13 Alpine przod, 2x tweeter infinity przod zupelnie mi wystarcza. Zadnych wzmacniaczy, zadnych tub, subwooferow i innych zajmowaczy przestrzeni w bagazniku.
pitusiek - |22 Kwi 2007|, 2007 11:18
Tak więc juz wybrałem. NA przód wsadze te Hertze
http://www.allegro.pl/ite...ylka_grats.html
Zrobie to powoli ale dobrze. Przerobie powolutku i wsadze te 16". Maja 100W rms wiec podepne je pod wzmacniacz i bedzie gitara.
Czaro - |22 Kwi 2007|, 2007 11:43
wszystko da radę zrobic tylko tylko trzeba sie zastanowic jakiego efektu się oczekuje ,moim zdaniem jeśli montujesz dobry zestaw z przodu i woofer z tyłu to bez sensu montowac głośniki z tyłu,elipsy czy inne bo to właśnie psuje odsłuch ja miałem u siebie z tyłu w oryginalnych miejscach ale się ich pozbyłem ale to każdy indywidualnie powinien sobie dobierac im wiecej nie zawsze znaczy lepiej
Pershing - |22 Kwi 2007|, 2007 11:53
| Czaro napisał/a: | | jeśli montujesz dobry zestaw z przodu i woofer z tyłu to bez sensu montowac głośniki z tyłu |
Dokladnie. Dobry przod, woofer z tylu ewentualnie jakies sredniotonowe w polce to wszystko
Czaro - |22 Kwi 2007|, 2007 12:00
najlepiej odseparowany trzydrożny zestaw na przód i żadnych głośników z tyłu wtedy to pięknie brzmi i należy pamiętac o porządnym wygłuszeniu na pewno lepiej zagra
pitusiek - |22 Kwi 2007|, 2007 12:53
Wygluszenie bedzie napewno. Więc dam sobie spokoj t tymi lanzarami 6x9. Mam z tylu dobra skrzynke. Z przodu chcem zapodać te hertze co wyzej. pozdpne je pod wzmacniacz a wysokotonowe dam pod deske (jest tam miejsce). Tylko te hertze sa 16". Przykładałem 16" glosnik do dziury po oryginale i troche tam kombinowanie jest. Jesli ma ktoś w drzwiach 16" to prosze niech sie podzieli informacjami jak je tam zamiescil i jak mu to gra. Pozdro
Czaro - |22 Kwi 2007|, 2007 13:20
wysokotonowe to najlepiej w słupek zamontowac a 16 jak chcesz zamontowac to bez cięcia blachy się nie obędzie,potem dystans z mdf i można tak ładnie zamontowac że boczek wygląda orginalnie tu poczytaj trochę
http://ford-scorpio.pl/fo...light=car+audio
u mnie wysokotonowe to tak wyglądają

pitusiek - |23 Kwi 2007|, 2007 11:01
Jednak zdecydowałem sie na 16". Poprzerabiam i zamontuje je - wkoncu nie takie rzeczy sie robilo. Wybralem Hertze i dokupilem kolejnych 20 mat wygluszajacy. Jak przyjdzie to bede dzialal. Hertze maja 100W RMS podepne je pod wzmacniacz i ciekawe jak to bedzie grało. Pozdro
mattii76 - |23 Kwi 2007|, 2007 20:56
niepchaj zadnych glosnikow na tylnia polke bo zepsujesz sobie efekt basu. ja mam 3 basy po 30 cali w dwoch podlach z tylu ( pionierki2 i jeden JBL) a z przodu kikbasy i wysokotonowe tez JBL . to ma taki wygar ze glowa boli... jak dobrze zgrasz wszystko ( mi to robili ci z car audio EXTREM) to bedzie ladnie dawalo. niesztuka jest wsadzic duze basy i miec lupanie...to musi byc ladny gleboki basik pozdro all.
pitusiek - |24 Kwi 2007|, 2007 11:58
dokładnie. Tylko tobie robili to specjalisci a ja robie sam. Napewno nie osiagne takiego efektu jak Ty masz u siebie ale mysle, że nie bedzie tak źle. Mysle ze w weekend juz skoncze. Pozdrawiam
siwz - |24 Kwi 2007|, 2007 12:34
hej
mam nadzieje ze udalo ci sie zamontowac glosniczki 16" ja mam zamontowane JBL w dzwiach i twitery w slupkach, rowniez mam zamontowane jbl w tylnej polce troche zebienia ale jest
w bagarzniku ladnie brzi sobie focal teraz planuje zapodac na glosniki wzmacniacz ale narazie niemam czasu
pozdrawiam
pitusiek - |24 Kwi 2007|, 2007 12:38
jeszcze nie mam. Czekam na przesylke z nimi.
[ Dodano: 2007-04-25, 09:14 ]
Mam prosbe do wszystkich którzy maja 16" w drzwiach przednich. Prosze o wasze pomysły i propozycje jak je zmieścić. Zamowione Hertze maja 62mm glebokosc montazowa. Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-04-26, 09:38 ]
Drzwi wygłuszone. Poszlo na nie 32 maty. Wygluszylem je jak najlepiej potrafilem. Teraz czekam na glosniki..........
[ Dodano: 2007-04-30, 11:08 ]
16" zamontowane idealnie. Teraz czekam na wzmacniacz dla nich - magnat. Tyl zostanie takze wymieniony 2 2x25cm Lanzar. Oj bedzie pieknie
[ Dodano: 2007-05-04, 09:05 ]
Audio zrobione. Temat mozna zamknąć. Pozdro
godles - |8 Cze 2007|, 2007 16:18
chwała bogu że ktoś się orientuje na tym forum w dziedzinie Ca bo jak usłuszałem o mocniejszym przodzie i głośnikach z tyłu to myślałem że ktoś sobie lipy narobi ale jednak czaro się obudził i pytanie za 100pkt potrzebuje głośniki oryginalne od skorupy w dobrym stanie na przód od biedy jeden oby dobry (jeden mi nie gra wysokotonowy gra "basowy" nie)
mmmk - |8 Cze 2007|, 2007 16:43
16 " chyba 16 cm a nie cali bo takie duze jak felgi coswortha to raczej nie wejda
godles - |8 Cze 2007|, 2007 16:46
a mattii76 ma suby 30 cali czyli jakieś..... 75cm średnicy i to trzy... podziel się daj jednego
PICIA - |27 Cze 2007|, 2007 22:43 Temat postu: prosze o rade odnosnie audio w kombi Witam wszystkich serdecznie od dluzszego czasu chodzi mi po glowie montarz jakiegos audio w moim autku ktore mam od miesiaca i jak narazie jest bardzo si chodzi mi moze mie tyle o montarz co wymiane na poczatek samego radia z poczciwego kaseciaka na jakies z mp3 jesli ktos chce to kaseciaka oddam w dobre rece za free super stan nawet wszystkie papiery mam od niego no ale do rzeczy same radio to nie problem bardziej chodzi mi o glosniki z tego co widze to wiekszosc z was pozostala przy oryginalach u mnie w aucie a jest to kombi z 95 sa tylko 4 glosniki 2 w przednich drzwiach chyba sa to 10 jak sie nie myle i 2 w bagarzniku te nie wiem jaki maja wymiar sa owalne czy tylko tyle glosnikow bylo montowane w tych autach? co sadzicie o wymianie ich na mocniejsze bo w planach mam jeszcze jakiegos suba wcisnac do bag. no jaki maja wymiar te owale z tylu bo na 6x9 to mi nie wyglada i nie wiem czy takie dostane w sklepie z gory dziekuje i pozdrawiam
|
|