| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Głuche stuki - brak sił
pitusiek - |19 Kwi 2007|, 2007 08:31 Temat postu: Głuche stuki - brak sił Cześć wszystkim. Wczoraj odebrałem auto ze stacji kontroli pojazdów. Wymienili mi tam dwa wahacze przednie wraz z gumami, oraz te gumy co usztywniają stabilizator i są pod ta obejma przykręcaną do karoserii. Teraz autko lepiej się prowadzi, nie ucieka na koleinach, nie trzęsie nic, nie ma żadnych drgań. Pozostał jednak problem głuchych stuków. Nie wiem skąd je słychać, gdyż są słyszane tylko ze środka. Na zewnątrz nic nie słychać. Stuki dochodzą jak by z pod wybieraka, czuć je mniej więcej na stronie pasażera. Występują kiedy auto jedzie po nierównej drodze, kiedy nacisnę szybko hamulec lub gwałtownie dodam gazu. Nie wiem już gdzie tego szukać. Stuki te są takie jak by coś było poluzowane, niedokręcone. Jeśli miał ktoś takie coś to proszę o jakieś porady bo już wymiękłam wydałem 300 zł i stuki pozostały POMOCY.
Boni - |19 Kwi 2007|, 2007 09:21
Obadał ktoś dokładnie poduszkę pod skrzynią?
olcha20 - |19 Kwi 2007|, 2007 09:26
W wielorybie po podobnej naprawie - i pozostaniu "stuków" okazało się iż ponieważ drążek w miejscach gdzie sa gumy, oraz obejmy nie były juz pierwszej świerzości, to pomimo soldnego dokręcenia i teoretycznie braków luzów i tak stukało na nierównościach.
Pomogło podłożenie 2 blaszek po około 2mm, pod gumę przy drązku stabilizacyjnym, przed dokręceniem całości. Zliwkodowało to te mikro luzy.
Ewentualnie mozna by wymienić drązek i kupić nowe obejmy....
Jezeli w MK1 konstrukcja jest podobna - to spróbuj w ten sposób
pitusiek - |19 Kwi 2007|, 2007 09:26
Boni poprzedni właściciel niby ją wymieniał więc sobie to odpusciłem. Poduszka ma z 3 lata, z czego przez 2 auto nie jezdziło wcałe. Mówisz że może to być poduszka????
[ Dodano: 2007-04-19, 09:31 ]
olcha ale ja w sobote byłem na szarpakach i ewidentnie padniete byly wahacze i gumy. Zadnych wiecej luzow nie wykazało.
Te stuki jak pisałemdochadz tak jak by spod auta pod wybierakiem.
Boni - |19 Kwi 2007|, 2007 09:57
Jak stuki są spod wybieraka, to może jednak obadać dokładnie pod wybierakiem i skrzynią Ja bym zaczął od poduszki skrzyni, wydechu, samego mechanizmu wybieraka, potem ew. poduszki silnika (ale to już byłby ewenement). To że ktoś coś wymienił, nic nie znaczy, mógł założyć najtańszą podróbę, używkę, cokolwiek, co nie wytrzymało 1000km.
pitusiek - |19 Kwi 2007|, 2007 10:07
hmmm w sumie masz racje boni. Musze pojechac gdzieś na kanał i to oblukać.
[ Dodano: 2007-04-19, 10:46 ]
Byłem u diagnosty na kanale i nigdzie nie ma luzów. Wszystko jest sztywne, nic tam nie stuka. Wali juz mnie to bede jezdzil tak dlugo az cos sie zrypie, bo tak to ja pol auta wymienie a i tak sie stuków nie pozbęde. Pozdro
Boni - |19 Kwi 2007|, 2007 10:56
To też jest wyjście. Jak się zacząć przejmować każdym stuknięciem, to wymienisz części za cenę dwu wielorybów ja co prawda też spędziłem przedwczoraj 3h pod samochodem (wymiana amory tył), ale to już nie było stukanie, to było (tu pozdrowienia dla cenzorów ), w środku mi jakoś nie przeszkadzało, tyle że przyszła wiosna, przejechałem się z otwartymi oknami i ta perkusja z tyłu lekko mnie zdziwiła
marcys - |19 Kwi 2007|, 2007 11:23
nie wiem jak ci sprawdzali ta poduszke ale wjedz sobie na kanal i podnos szybko skrzynie do gory. mi niby nic nie wykryli ale jak ich pilnowalem przy drugim sprawdzaniu to sie okazalo ze skrzynia wali o podwozie
pitusiek - |19 Kwi 2007|, 2007 12:09
Kurde chyba bede musiał pojechac gdzie na kanał samemu i sprawdzic sam.
marcys - |19 Kwi 2007|, 2007 12:40
obadaj samemu a poniewaz to wyglada na poduszke (mialem to samo). nowa 50 zeta.
wybierak sluchac przy zmianach biegów. moj stuka od pol roku a z szykodzona poduszka wytrzymalem miesiac.
pitusiek - |19 Kwi 2007|, 2007 13:14
Marcyś ale jak to sprawdzić dokladnie, bo on poruszal i powiedzial ze jest niby ok.
marcys - |19 Kwi 2007|, 2007 13:20
szarpiesz tym na chama z calej sily. silny koles dopiero dwurącz dal rade zrobic lekki stuk (podnoszać skrzynie od strony wału). w czasie jazdy walilo 5 x mocniej. przy ruszaniu i puszczaniu gazu na biegu.
Boni - |19 Kwi 2007|, 2007 13:23
Niby jak "poruszał"? Skrzynia z silnikiem i resztą waży jakieś kilkaset kilo, jak facio myśli że popchnie skrzynię ręką i zobaczy że popękana jest poduszka w belce to niech się popchnie w ceber. Tam trzeba albo dużą dźwignią podziałać (łom w dłoń) albo odkręcić poduszkę (bardzo proste) i obejrzeć w rękach, wtedy jak jest nienaprężona przez ciężar lepiej widać, szczególnie od góry; albo przyjrzeć się skrzyni nad belką, kiedyś też patrzyłem i ciągałem się w OHCu z łomkiem i wydawało mi się że poducha jest ok, ale w końcu zauważyłem że korpus zasyfionej skrzyni nad belką się jakoś podejrzanie błyszczy, a on błyszczał bo aluminium skrzyni waliło przez parę miesięcy w tę stalową półkę koło poduszki.
mmmk - |19 Kwi 2007|, 2007 13:33
jak ja mialem zuzyta poduszke od skrzyni to se nia ruszalem jak chcialem. po wymianie tez sie rusza ale w duzo mniejszym zakresie i jakos tak sztywniej jest
pitusiek - |19 Kwi 2007|, 2007 13:33
| marcys napisał/a: | | szarpiesz tym na chama z calej sily. silny koles dopiero dwurącz dal rade zrobic lekki stuk (podnoszać skrzynie od strony wału). w czasie jazdy walilo 5 x mocniej. przy ruszaniu i puszczaniu gazu na biegu. |
Dokładnie wali jak daje i puszczam gaz, ale stuki są też slyszalne podczas jazdy po jakims nierownym terenie. Czasem stu slychac jak odpalam auto.
Struna - |19 Kwi 2007|, 2007 14:03
| pitusiek napisał/a: | | Dokładnie wali jak daje i puszczam gaz, ale stuki są też slyszalne podczas jazdy po jakims nierownym terenie. Czasem stu slychac jak odpalam auto. | no to poducha jest bardzo dobrym podejrzeniem.
pitusiek - |19 Kwi 2007|, 2007 14:07
To nie wiem jak trzeba uzyc tyle sil zeby nia poruszac i zeby cos stuklo to jak silnik chodzi to tak latwo sobie nia stuka????
Struna - |19 Kwi 2007|, 2007 14:08
| pitusiek napisał/a: | | jak silnik chodzi to tak latwo sobie nia stuka???? | no przecież silnik jakby nie było drga i swoje waży więc i bezwładność ma sporą to może tłuc.
pitusiek - |19 Kwi 2007|, 2007 14:11
te stuki pojawiły sie dokladnie po zamontowaniu skrzyni, gdzy wymienialem simering. Na poczatku slabo a teraz co gazu dam albo puszcze to jest stuk.
Boni - |19 Kwi 2007|, 2007 14:18
Ty masz automat czy ręczną? Bo może jeszcze być coś z wałem (przegubem), ale na moje oko to raczej poducha.
pitusiek - |19 Kwi 2007|, 2007 14:27
mam automata.
Boni - |19 Kwi 2007|, 2007 15:05
Jak masz automata, to wał i wszystkie przeguby trochę bardziej prawdopodobne ( automata "łapią" tak naprawdę hamulce tyłu, więc czasem coś puknie pod starym samochodem), ale tego byś raczej nie słyszał na wybojach, tylko przy ruszaniu i stawania itp, więc jednak raczej poducha, może jeszcze wydech. Ogólnie, trzeba siłowo, najlepiej samemu, przejrzeć dół. I to naprawdę siłowo, nie ma się co (pozdrowienia dla cenzorów ), wóz ma DMC 2 tony, a jak coś urwać to lepiej w garażu niż na drodze.
|
|