Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - wymiana dmuchawy

ibica - |16 Kwi 2007|, 2007 22:06
Temat postu: wymiana dmuchawy
Mam problem z dmuchawą słychać że coś w tych bębenkach trzepoce może sie jakieś skrzydełko ułamało albo cóś ????? słychać to co jakiś czas raz na wolnych raz na szybkich obrotach , moje pytanie : jak sie do tego zabrać ????? chodzi mi o to że chciałbym to ustrojstwo jakos wyciągnąć i obejżeć , fajnie jakby był jakiś opis z obrazkami :) nie musi byc polski dodam że to wieloryb 2.9 z climatronic , i jeszcze jedno jak zlokalizować sprężarke od klimy stojąć z przodu auta z otwartą maską ???, i ostatnie gdzie w okolicy Zabrza najlepiej oddać fure do oględzin i napełnienia klimy ???
POZDRÓWKA
Michał

fiebik - |16 Kwi 2007|, 2007 22:15

http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=15258
tu sobie poczytaj i gdzies w tym temacie znajdziesz linki do opisów z obrazkami :one:
a tak wogóle to opcja szukaj w rączki parzy? :P

ibica - |16 Kwi 2007|, 2007 22:17

czesc nie parzy tylko juz mi rece opadały bo tyle tych postów znalazł a w żadnym nie mogłem się doczytać jak to zrobić :(
dzięki za linka juz oglądam

waldasol - |16 Kwi 2007|, 2007 22:33

ibica napisał/a:
słychać że coś w tych bębenkach trzepoce

jak tylko trzepocze to sobie odpuść wyjmowanie całości!!
otwórz wziernik do filtra przeciwpyłkowego, na górze obudowy dmuchawy, na cztery spinki jest, wyjmij filter - składa się z trzech części, weź odkurzacz, ustaw na maks ssania, i wyciągnij co się da z tamtąd. jeżeli dalej będzie trzepać to dopiero wtedy rozbieraj!!!

ibica - |16 Kwi 2007|, 2007 22:40

po obejzeniu tej strony UK to po wycieciu kawalka tej obudowy ta chyba nie takie skomplikowane ???
fiebik - |16 Kwi 2007|, 2007 22:52

ibica napisał/a:
po obejzeniu tej strony UK to po wycieciu kawalka tej obudowy ta chyba nie takie skomplikowane ???
nom, aczkolwiek przyjemne też nie jest. ja bym raczej nie zdecydował siena cięcie, tylko rozszczelnił bym klime i potem dał napełnić. bo by mnie serce za bardzo bolało chyba, żeby tak ciąć. ;)
ibica - |16 Kwi 2007|, 2007 23:00

pewnie masz racje bo ja i tak chciałbym ją napełnić bo niewiem ile tego tam jest , takze lepiej teraz niz po napełnieniu ale gdzie znajde taki fajny opis jak ten z cieciem zeby całą puche wyciągnąć ??
fiebik - |16 Kwi 2007|, 2007 23:10

ibica napisał/a:
ale gdzie znajde taki fajny opis jak ten z cieciem zeby całą puche wyciągnąć ??
będzie ciężko, ale ponoc ostatnio kolegawaldasol, walczył moze coś podpowie.
waldasol - |16 Kwi 2007|, 2007 23:35

no walczył, walczył, ale co tu podpowiedzieć? że cztery śrubki ze ścianki grodziowej trza wykręcić? i cztery od puszki mocujące do kasty na klucz 13? a potem ostrożnie wyjmować w stronę silnika lekko podważając i miotając na lewo i prawo? puszkę razem ze ścianką!! a jak już wsio na silniku będzie leżeć to rozpołowić puchę , trzymają spinki po bokach, śrubka w środku..... i coś jeszcze chyba , !? później ostrożnie wyrywamy wymiennik od klimy z dolnej części i mamy dolną puchę w łapach, a tam jest silnik dmuchania powietrza ku kabinie pilota :690: no i już!! a potem przed zamontowaniem trza podciąć dolną część ścianki aby węże, wąż od klimy nie zawracał du.... głowy przy montowaniu.... i to na tyle, mi zajmuje to ok 3-4h, ale zacząłbym od tego co nabazgrałem nieco wyżej :695:
miłej zabawy :):

WTOM - |17 Kwi 2007|, 2007 06:07

tylko jak by ktos próbował wyrwać z 2.0 16V lub z 2.3 to się może lekko zdziwić :690: bo należy pokrywę wałków rozrządu zwlec :P (mi udało się bez powyższego :one: )
ibica - |19 Kwi 2007|, 2007 20:56

no i zabrałem się :(
Ale co sie nakląłem :evil: :evil: :evil:
zabrałem się do tego bez odkręcania ścianki działowej od silnika ponieważ na niej mam w trzy d... przewodów i skrzynek ( chyba od instalacji gazowej , niewiem co to ) i nie chiałem sie zakręcić z tymi przewodami ( a powinienem :( )a wiec tak :
- odpiąłem i wyciągnąłem akuś ,
- poodpinałem wtyki w HCB i wykręciłem to ustrojstwo,
- odkręciłem to coś z lewej strony obudowy ( taki bebenek z blaszką :)
- przeciąłem tam gdzie trzeba z dwóch stron (n tak jak na zdjeciu )
no i teraz sie zaczęła zabawa :( !!!!!
pieprzone spinki które są miedzy ścianką działową a puszką , nie mogłem ich zlokalizować a potem odpiąć obawiam się że w moim przypadku to były spinki tzw jednorazówki poprostu gdzies strzeliły i NIMA :(
po rozpołowieniu tej obudowy gdy była już luźna za cholere nie mogłem tej połówki wyciągnąć ( ŚCIANKA DZIAŁOWA !!! )
ojciec ciągnął ścianke do przodu a ja targałem tą puszke w strone aku ale wentylatory i wycieraczki przeszkadzały KOSZMAR !!!!!!!!!!!!!!
ale udało się po wyciągnieciu wentylatora okazało się że jedno łożysko jest zajechane i jedna strona wentylatora nie trzyma osi i lata , znajomy ojca podjął się zrobienia nowej ala panewki
na drugi dzien czekało mnie składanie ( dla mnie gorsze od wyciągania )
jak juz usadowiłem tą połówke puszki na miejsce to pomyślałem że fanie że zapomniałem o klejeniu :( zrobiłem to na takim profesionalnym silikonie który staje się gumą
boje się tylko ze tych spinek juz nie ma , i tu pytanie czy to musi być taki szczelne ????
jest to dokręcone tą śrubą która jest w środku no i trzy chyba zatrzaski takie są , mało tego
podczas walki z wkładaniem na miejsce tej puszki pękła mi z tej strony gdzie jest to ustrojstwo podobne do pompki , ale to też pokleiłem
masakra z przykrecaniem tej śruby w środku ( wpadła mi do środka :( ) i od nowa wyciaganie !!!!!!!!!!!!!!
ale nie bede sie rozpisywał zrobiłem i juz
powiedzcie mi tylko co to jest ta pompka ????? jak pociągne ten precik co do środka auta idzie to słysze że jakieś klapki sie otwieraja
i jeszcze jedno okazało się że jednak mam filtr pyłkowy ( myslalem ze nie mam ) to co jest zaraz za tym filtrem to nagrzewnica ??? czy coś od klimy ??
pozdrawiam i nikomu nie życze tej roboty , radze wyciągnąć wycieraczki ta atrape pod szybą no i cholerna ścianke grodziową :)

fiebik - |19 Kwi 2007|, 2007 21:31

ibica napisał/a:
no i zabrałem się
Ale co sie nakląłem
no, a ostrzegałem przecież:
fiebik napisał/a:
nom, aczkolwiek przyjemne też nie jest.
:one:
irek - |19 Kwi 2007|, 2007 22:19

ibica napisał/a:
to co jest zaraz za tym filtrem to nagrzewnica ??? czy coś od klimy ??

tak to jest wymiennik klimy, nagrzewnica jest w innym miejscu

ibica - |19 Kwi 2007|, 2007 23:21

a co to ta pompka od strony aku ???
irek - |19 Kwi 2007|, 2007 23:32

ta pompka to od obiegu wew. zamknietego
ibica - |19 Kwi 2007|, 2007 23:35

dzieki właśnie tego jednego nie sprawdzałem :)
waldasol - |20 Kwi 2007|, 2007 21:42

irek napisał/a:
pompka to od obiegu wew. zamknietego

irek, jeżeli mnie pamięć nie myli to tam wychodzi wężyk do podciśnienia ,i w ten sposób zamyka obieg, ale zonk!! gdzie ten wężyk podpiąć. silnik 2.9 zwykły, w 2.0 16V
wiem , że na nadkolu są jakieś ustrojstwa, do których idzie kilka podciśnień, ale w omawianym 2.9 takowych nie ma!! klima wreszcie gdaka, ale nie myka obiegu, bo się wężyk kończy zaraz za ścianą grodziową!! :):

fiebik - |21 Kwi 2007|, 2007 00:22

waldasol napisał/a:
i w ten sposób zamyka obieg, ale zonk!! gdzie ten wężyk podpiąć. silnik 2.9 zwykły,
w wielorybie? jutro spojrze, mogę też obfotografować :one:
VIK - |21 Kwi 2007|, 2007 08:27

w 2,9 włazi ten wężyk w okolicach pod TPS, na króciec podciśnienia dolotu.
fiebik - |21 Kwi 2007|, 2007 11:31

VIK napisał/a:
w 2,9 włazi ten wężyk w okolicach pod TPS, na króciec podciśnienia dolotu.
tak, jeszcze przez trójniczek łączy się z innym wężykiem podciśnieniowym, ale widać, że docelowo dochodzi gdzieś pod krokówką, koło TPSa i stamtąd korzysta z podciśnienia na dolocie.
http://www.dutar.pl/~dutar/SCORPIO/FOTO/95'_2.9_V6_12V/IMG_0813.jpg
http://www.dutar.pl/~dutar/SCORPIO/FOTO/95'_2.9_V6_12V/IMG_0811.jpg
uwaga dużawe fotki po 2,40 MB. :one:

[ Dodano: 2007-04-21, 11:32 ]
trzeba skopiować sobie cały link, bo przez ten znaczek ' link nie działa z kliknięcia.

waldasol - |22 Kwi 2007|, 2007 22:43

dzięki za pomoc, i za foty też, jutro go mam na kanale to fotki porobię co tam podłubane :695:
i podłączę ten obieg, może zadziała :690:

[ Dodano: 2007-04-23, 21:36 ]
no i działa chopaki!!!
fotki jutro bo telefon padł!!
ale jakie jajka z tymi podciśnieniami :695:
chwilę się po łbie drapałem :690:
pod przepustnicą są dwa króćce, na kolektorze ssącym jeden + serwo, a to na wysokości serwa przerżnięte i wstawiony trójnik, to go wywaliłem, dałem czwórnik, podpiąłem ten od obiegu wewnętrznego, i jak w lewo pokręcę dmuchawę to się zamyka!!!

Struna - |24 Kwi 2007|, 2007 14:47

waldasol napisał/a:
i jak w lewo pokręcę dmuchawę to się zamyka!!!
no i tak ma to działać :one: