| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - wymiana dmuchawy
ibica - |16 Kwi 2007|, 2007 22:06 Temat postu: wymiana dmuchawy Mam problem z dmuchawą słychać że coś w tych bębenkach trzepoce może sie jakieś skrzydełko ułamało albo cóś ????? słychać to co jakiś czas raz na wolnych raz na szybkich obrotach , moje pytanie : jak sie do tego zabrać ????? chodzi mi o to że chciałbym to ustrojstwo jakos wyciągnąć i obejżeć , fajnie jakby był jakiś opis z obrazkami nie musi byc polski dodam że to wieloryb 2.9 z climatronic , i jeszcze jedno jak zlokalizować sprężarke od klimy stojąć z przodu auta z otwartą maską ???, i ostatnie gdzie w okolicy Zabrza najlepiej oddać fure do oględzin i napełnienia klimy ???
POZDRÓWKA
Michał
fiebik - |16 Kwi 2007|, 2007 22:15
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=15258
tu sobie poczytaj i gdzies w tym temacie znajdziesz linki do opisów z obrazkami
a tak wogóle to opcja szukaj w rączki parzy?
ibica - |16 Kwi 2007|, 2007 22:17
czesc nie parzy tylko juz mi rece opadały bo tyle tych postów znalazł a w żadnym nie mogłem się doczytać jak to zrobić
dzięki za linka juz oglądam
waldasol - |16 Kwi 2007|, 2007 22:33
| ibica napisał/a: | | słychać że coś w tych bębenkach trzepoce |
jak tylko trzepocze to sobie odpuść wyjmowanie całości!!
otwórz wziernik do filtra przeciwpyłkowego, na górze obudowy dmuchawy, na cztery spinki jest, wyjmij filter - składa się z trzech części, weź odkurzacz, ustaw na maks ssania, i wyciągnij co się da z tamtąd. jeżeli dalej będzie trzepać to dopiero wtedy rozbieraj!!!
ibica - |16 Kwi 2007|, 2007 22:40
po obejzeniu tej strony UK to po wycieciu kawalka tej obudowy ta chyba nie takie skomplikowane ???
fiebik - |16 Kwi 2007|, 2007 22:52
| ibica napisał/a: | | po obejzeniu tej strony UK to po wycieciu kawalka tej obudowy ta chyba nie takie skomplikowane ??? | nom, aczkolwiek przyjemne też nie jest. ja bym raczej nie zdecydował siena cięcie, tylko rozszczelnił bym klime i potem dał napełnić. bo by mnie serce za bardzo bolało chyba, żeby tak ciąć.
ibica - |16 Kwi 2007|, 2007 23:00
pewnie masz racje bo ja i tak chciałbym ją napełnić bo niewiem ile tego tam jest , takze lepiej teraz niz po napełnieniu ale gdzie znajde taki fajny opis jak ten z cieciem zeby całą puche wyciągnąć ??
fiebik - |16 Kwi 2007|, 2007 23:10
| ibica napisał/a: | | ale gdzie znajde taki fajny opis jak ten z cieciem zeby całą puche wyciągnąć ?? | będzie ciężko, ale ponoc ostatnio kolegawaldasol, walczył moze coś podpowie.
waldasol - |16 Kwi 2007|, 2007 23:35
no walczył, walczył, ale co tu podpowiedzieć? że cztery śrubki ze ścianki grodziowej trza wykręcić? i cztery od puszki mocujące do kasty na klucz 13? a potem ostrożnie wyjmować w stronę silnika lekko podważając i miotając na lewo i prawo? puszkę razem ze ścianką!! a jak już wsio na silniku będzie leżeć to rozpołowić puchę , trzymają spinki po bokach, śrubka w środku..... i coś jeszcze chyba , !? później ostrożnie wyrywamy wymiennik od klimy z dolnej części i mamy dolną puchę w łapach, a tam jest silnik dmuchania powietrza ku kabinie pilota no i już!! a potem przed zamontowaniem trza podciąć dolną część ścianki aby węże, wąż od klimy nie zawracał du.... głowy przy montowaniu.... i to na tyle, mi zajmuje to ok 3-4h, ale zacząłbym od tego co nabazgrałem nieco wyżej
miłej zabawy
WTOM - |17 Kwi 2007|, 2007 06:07
tylko jak by ktos próbował wyrwać z 2.0 16V lub z 2.3 to się może lekko zdziwić bo należy pokrywę wałków rozrządu zwlec (mi udało się bez powyższego )
ibica - |19 Kwi 2007|, 2007 20:56
no i zabrałem się
Ale co sie nakląłem
zabrałem się do tego bez odkręcania ścianki działowej od silnika ponieważ na niej mam w trzy d... przewodów i skrzynek ( chyba od instalacji gazowej , niewiem co to ) i nie chiałem sie zakręcić z tymi przewodami ( a powinienem )a wiec tak :
- odpiąłem i wyciągnąłem akuś ,
- poodpinałem wtyki w HCB i wykręciłem to ustrojstwo,
- odkręciłem to coś z lewej strony obudowy ( taki bebenek z blaszką
- przeciąłem tam gdzie trzeba z dwóch stron (n tak jak na zdjeciu )
no i teraz sie zaczęła zabawa !!!!!
pieprzone spinki które są miedzy ścianką działową a puszką , nie mogłem ich zlokalizować a potem odpiąć obawiam się że w moim przypadku to były spinki tzw jednorazówki poprostu gdzies strzeliły i NIMA
po rozpołowieniu tej obudowy gdy była już luźna za cholere nie mogłem tej połówki wyciągnąć ( ŚCIANKA DZIAŁOWA !!! )
ojciec ciągnął ścianke do przodu a ja targałem tą puszke w strone aku ale wentylatory i wycieraczki przeszkadzały KOSZMAR !!!!!!!!!!!!!!
ale udało się po wyciągnieciu wentylatora okazało się że jedno łożysko jest zajechane i jedna strona wentylatora nie trzyma osi i lata , znajomy ojca podjął się zrobienia nowej ala panewki
na drugi dzien czekało mnie składanie ( dla mnie gorsze od wyciągania )
jak juz usadowiłem tą połówke puszki na miejsce to pomyślałem że fanie że zapomniałem o klejeniu zrobiłem to na takim profesionalnym silikonie który staje się gumą
boje się tylko ze tych spinek juz nie ma , i tu pytanie czy to musi być taki szczelne ????
jest to dokręcone tą śrubą która jest w środku no i trzy chyba zatrzaski takie są , mało tego
podczas walki z wkładaniem na miejsce tej puszki pękła mi z tej strony gdzie jest to ustrojstwo podobne do pompki , ale to też pokleiłem
masakra z przykrecaniem tej śruby w środku ( wpadła mi do środka ) i od nowa wyciaganie !!!!!!!!!!!!!!
ale nie bede sie rozpisywał zrobiłem i juz
powiedzcie mi tylko co to jest ta pompka ????? jak pociągne ten precik co do środka auta idzie to słysze że jakieś klapki sie otwieraja
i jeszcze jedno okazało się że jednak mam filtr pyłkowy ( myslalem ze nie mam ) to co jest zaraz za tym filtrem to nagrzewnica ??? czy coś od klimy ??
pozdrawiam i nikomu nie życze tej roboty , radze wyciągnąć wycieraczki ta atrape pod szybą no i cholerna ścianke grodziową
fiebik - |19 Kwi 2007|, 2007 21:31
| ibica napisał/a: | no i zabrałem się
Ale co sie nakląłem | no, a ostrzegałem przecież:
| fiebik napisał/a: | | nom, aczkolwiek przyjemne też nie jest. |
irek - |19 Kwi 2007|, 2007 22:19
| ibica napisał/a: | | to co jest zaraz za tym filtrem to nagrzewnica ??? czy coś od klimy ?? |
tak to jest wymiennik klimy, nagrzewnica jest w innym miejscu
ibica - |19 Kwi 2007|, 2007 23:21
a co to ta pompka od strony aku ???
irek - |19 Kwi 2007|, 2007 23:32
ta pompka to od obiegu wew. zamknietego
ibica - |19 Kwi 2007|, 2007 23:35
dzieki właśnie tego jednego nie sprawdzałem
waldasol - |20 Kwi 2007|, 2007 21:42
| irek napisał/a: | | pompka to od obiegu wew. zamknietego |
irek, jeżeli mnie pamięć nie myli to tam wychodzi wężyk do podciśnienia ,i w ten sposób zamyka obieg, ale zonk!! gdzie ten wężyk podpiąć. silnik 2.9 zwykły, w 2.0 16V
wiem , że na nadkolu są jakieś ustrojstwa, do których idzie kilka podciśnień, ale w omawianym 2.9 takowych nie ma!! klima wreszcie gdaka, ale nie myka obiegu, bo się wężyk kończy zaraz za ścianą grodziową!!
fiebik - |21 Kwi 2007|, 2007 00:22
| waldasol napisał/a: | | i w ten sposób zamyka obieg, ale zonk!! gdzie ten wężyk podpiąć. silnik 2.9 zwykły, | w wielorybie? jutro spojrze, mogę też obfotografować
VIK - |21 Kwi 2007|, 2007 08:27
w 2,9 włazi ten wężyk w okolicach pod TPS, na króciec podciśnienia dolotu.
fiebik - |21 Kwi 2007|, 2007 11:31
| VIK napisał/a: | | w 2,9 włazi ten wężyk w okolicach pod TPS, na króciec podciśnienia dolotu. | tak, jeszcze przez trójniczek łączy się z innym wężykiem podciśnieniowym, ale widać, że docelowo dochodzi gdzieś pod krokówką, koło TPSa i stamtąd korzysta z podciśnienia na dolocie.
http://www.dutar.pl/~dutar/SCORPIO/FOTO/95'_2.9_V6_12V/IMG_0813.jpg
http://www.dutar.pl/~dutar/SCORPIO/FOTO/95'_2.9_V6_12V/IMG_0811.jpg
uwaga dużawe fotki po 2,40 MB.
[ Dodano: 2007-04-21, 11:32 ]
trzeba skopiować sobie cały link, bo przez ten znaczek ' link nie działa z kliknięcia.
waldasol - |22 Kwi 2007|, 2007 22:43
dzięki za pomoc, i za foty też, jutro go mam na kanale to fotki porobię co tam podłubane
i podłączę ten obieg, może zadziała
[ Dodano: 2007-04-23, 21:36 ]
no i działa chopaki!!!
fotki jutro bo telefon padł!!
ale jakie jajka z tymi podciśnieniami
chwilę się po łbie drapałem
pod przepustnicą są dwa króćce, na kolektorze ssącym jeden + serwo, a to na wysokości serwa przerżnięte i wstawiony trójnik, to go wywaliłem, dałem czwórnik, podpiąłem ten od obiegu wewnętrznego, i jak w lewo pokręcę dmuchawę to się zamyka!!!
Struna - |24 Kwi 2007|, 2007 14:47
| waldasol napisał/a: | | i jak w lewo pokręcę dmuchawę to się zamyka!!! | no i tak ma to działać
|
|