| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - wentylator klimy
kat - |16 Kwi 2007|, 2007 19:18 Temat postu: wentylator klimy kiedy i jak zalacza sie wentylator klimy?bo wogole nie daje znaku zycia.Klima dziala,chlodzi,ale wentyl stoi.Po chwili chlodnica klimy jest goraca.Czy ma on jakis czujnik?jezeli tak to gdzie on jest ?sam wentylator sprawdzilem i jest sprawny
Dzieki za podpowiedz
Auto jak w podpisie
robin34 - |16 Kwi 2007|, 2007 23:39
wentylator jest wł na dwa sposoby od czujnikana chłodnicy lub czujnika na urządzeniu które nazywa sie presostat wrzuć nazwe w szukajke to dużo o tym było
kat - |17 Kwi 2007|, 2007 00:22
przejzalem wssystko co dotyczy klimy i zawiera slowo Presostat.Niestety zadnych konkretow,gdzie i czym to sie je.Jedno w takim razie juz wiem-wlacznik(czujnik) na chlodnicy,a teraz gdzie jest ten presostat?z tym czujnikiem-tego niestey nie umialem znalezc
Bede wdzieczny za podpowiedz
Marcin - |17 Kwi 2007|, 2007 06:48
| kat napisał/a: | | teraz gdzie jest ten presostat? |
Na takiej metalowej pionowej butelce przed chłodnicą.
kat - |17 Kwi 2007|, 2007 15:40
czyli tzw osuszacz?Akurat to jest nowka z fabryki,wiec pozostaje czujnik/wlacznik lub przekaznik lub bezpiecznik
Marcin - |17 Kwi 2007|, 2007 16:14
Osuszacz może nówka, ale jak z czujnikiem na nim?? Też nówka?
Struna - |17 Kwi 2007|, 2007 16:45
| kat napisał/a: | | bo wogole nie daje znaku zycia. | masz wtyczkę do której jest wpięty presostat, rozepnij i zewrzyj pionowe piny ze sobą, jedne pionowe włączają wentyl a drugie sprzęgło sprężarki. Jak zewrzesz właściwe to wiatrak powinien ruszyć.
Marcin - |17 Kwi 2007|, 2007 16:52
Gdzieś na forum wala sie temat jak toto zmostkować. Poszukaj w moich postach.
Struna - |17 Kwi 2007|, 2007 16:57
| Marcin napisał/a: | | Gdzieś na forum wala sie temat jak toto zmostkować. Poszukaj w moich postach. | dokładnie, jest foto nawet które piny. (dzięki Marcin by the way )
Marcin - |17 Kwi 2007|, 2007 17:16
n.m.z.c.
kat - |17 Kwi 2007|, 2007 22:45
dzieki za wszelkie podpowiedzi
Wentylator spialem na krotko do aku i dziala,potem sprawdzilem wtyczke na czujniku i kaszana-okazalo sie ze padl przekaznik i bezpiecznik.Na razie jest zrobiony i lata jak powinien.Temat mozna wrzucic do kosza lub zostawic dla potomnych
Dzieki
waldasol - |17 Kwi 2007|, 2007 23:20
a propo tegoż- mam pytanko: otóż 2.9 V6, zwykła klima , nie włączała się sprężarka, połączyłem na krótko do aku, i elektromagnes na sprężarce ok, odpaliłem silnik + wentylator i zimno, czyli ok... ale w małej skrzynce R 24 nie ma 12 volt na dużych stykach!! czyli skrzynka ma dosyć??
drugie pytanko: czy tam jakiś czujnik temperatury steruje sprężarką? czy lata ona non stop??
i stwierdzenie : to złącze przy osuszaczu- ma 4 styki, jak mostkuję ten gdzie jest +12volt ,do tego na dole po lewej działa went 1, do tego po prawej dziąła went 2....
tak musi być???
a jak już podpiąłem wsio, czyli podałem na R 24 "obce" 12V , to wentylatory latają bardzo gęsto!! czy tak jest w naturze????
Boni - |18 Kwi 2007|, 2007 08:51
Mam wrażenie, że nie, że coś pomieszane jest (może skrzynka klęka i przeskakują napięcia), ale nie do końca znam się na niuansach krokodyli.
waldasol - |19 Kwi 2007|, 2007 22:48
| Boni napisał/a: | | krokodyli. |
sorki, nie dopisałem że o wielorybka biega!!
ale doszedłem do sprawy, uwalona skrzynka mała, jak pacjent będzie miał czas, to się za to wezmę, na razie +12V wzięty z innego gniazda przekaźnika, i wszystko lata jak głupie, a wentylatory musząsię chyba gęsto włączać , bo schładzają chłodnicę klimy
grzegorzg - |14 Maj 2007|, 2007 10:19
Odgrzewam temat poniewaz mam podobny problem. I pytanie : czy wiatrak startuje od razu po włączeniu klimy czy po jakimś czasie? Problem wyszedł kiedy ktoś mi zwrócił uwagę,że nie staruje wentylator po włączeniu klimy która działała, i tu ciekawostka mimo spalonego bezpiecznika 35 w dodatkowej puszce w silniku . O ile to ma znaczenie to czynnik R 134.
Troczę poczytałem i z forum wynikaże wiatrak sterowany jest czujnikiem na parowniku czyli nie powinien startowac zaraz po właczeniu klimy. bardzo jednak prosze o weryfikację przez osoby doświadczone w tej materii.
kat - |14 Maj 2007|, 2007 20:11
wiatrak klimy nie startuje od razu.z reguly to 2-3 minuty od wlaczenia klimy.Jak nagrzewa sie chlodnica klimy(skraplacz).Potem jak klima dziala to wiatrak zalacza sie nawet co 1 minute-30 sekund.Jezeli nie masz wlaczonej klimy to ten wiatrak sluzy jako wspomaganie do wisco (jakby nie wydolilo)Wlacza sie przy 102 stopniach
grzegorzg - |15 Maj 2007|, 2007 08:57
No to sie porobiło. Zacząłem sprawdzac działanie wentylatora poprzez zwarcie czujników. Ten na chłodnicy ok zwarłem wiatrak ruszył. Potem ten na skraplaczu.Poniewaz nie znałem wyprowadzń zwierałem na chybił-trafił. Myślałem (pewnie za długo), że nie będzie problemu ale zaiskrzyło przy zworce i: klima już nie działa (kontrolka klimy tylko sią żarzy) i świeci sie kontrolka ABS! Przy okazji wiatrak mam do wymiany (a może czyszczenia) ponieważ okresowo się blokuje i w tym wypadku wali bezpiecznik ale nie ten opisany w skrzynce jako wentylator na chłodnicy (44) tylko ten od klimy(35) . Poniewaz wczesniej klima działała mimo spalonego bezpiecznika 35 więc chyba opis w skrzynce jest błędny! Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Czy wymiana/demontaż wentylatora jest trudna?
PS Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienie działania wiatraka
kat - |15 Maj 2007|, 2007 16:46
demontaz wentyla?
masz trzy srubki( z reguly zapieczone) jedna u gory wiatraka,druga po prawej na dole,trzecia po lewej z boku
odkrecacsz ,odpinasz wtyczke i to wsio
za ten wentyl odpowiada przekaznik R23 i bezpiecznik 44
jezeli masz opor na tym wentylatorze to nalezy wymienic,bo jego czas juz nadszedl
grzegorzg - |15 Maj 2007|, 2007 18:33
Tylko u mnie wali 35 (sprawdzone 2 razy) A gdzie ten opór?
PS Ford bywa dziwny np u mnie ośw tab rej jest z bezpiecznikiem prawej strony a nie lewej jak jest w opisie. Ale w "schematach" w opisie bezpieczników ten od wentylatora klimy jest 35 tak jak u mnie.
kat - |15 Maj 2007|, 2007 19:05
opór-mialem na mysli ze chwilowo ci sie blokuje wiatrak,wiec -wymiana.Byc moze przez to wali bezpiecznik.
Struna - |16 Maj 2007|, 2007 15:51
| grzegorzg napisał/a: | | Myślałem (pewnie za długo), że nie będzie problemu ale zaiskrzyło przy zworce i: klima już nie działa (kontrolka klimy tylko sią żarzy) | bezpieczniki poleciały, też taki kiedyś sobie spaliłem. Wentylem w Twoim aucie steruje czujnik ciśnienia na osuszaczu klimy.
grzegorzg - |18 Maj 2007|, 2007 15:13
Epopeja... poniewaz dziwne to było dla mnie (abs i kontrolka klima żarząca się stale) rozebrałem profilaktycznie prawą skrzynkę. Była dziewicza a nawet extra virgin. złozyłem z powrotem i objawy ustąpiły. Niestety nie mogłem uruchomić auta. Męczyłem sie dość długo zanim nie znalazłem uwalonego bezpiecznika od sterownika silnika ale uwalonego w tren sposób, ze za pierwszym podejściem nie zauważyłem (złośliwcom donoszę, że nie jestem ślepy... ) Pozostaje naprawić/wymienić wentyl.
[ Dodano: 2007-05-19, 18:39 ]
Rozebrałem wentylator i niestety silnik szrot. Czy może ktoś takowy posiada? Czy sam silnik pasuje może od innych modeli?
I jeszcze jedno czy w związku z tym, ze wentylator klimy się nie włączał mogła słabiej chłodzić?
Struna - |20 Maj 2007|, 2007 01:12
| grzegorzg napisał/a: | | I jeszcze jedno czy w związku z tym, ze wentylator klimy się nie włączał mogła słabiej chłodzić? | no oczywista sprawa.
Stefan - |20 Maj 2007|, 2007 01:15
Witam! Ja mam w planie jeszcze jeden dolozyc. Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |20 Maj 2007|, 2007 01:23
| Stefan napisał/a: | | Ja mam w planie jeszcze jeden dolozyc. | bez sensu, lepiej przerobić załączanie wentyla klimy pod włącznik klimy żeby chodził zawsze wtedy kiedy klima się włącza, wtedy jest najfajniej.
Stefan - |20 Maj 2007|, 2007 01:27
Witam! W gorace dni nie wystarcza szczegolnie gdy jest 1000 a nie 740 G czynnika.Jedyne wyjscie to przed chlodnica dostawic jeszcze jedno smigielko.Sprawdzone doswiadczalnie. Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |20 Maj 2007|, 2007 01:30
| Stefan napisał/a: | | W gorace dni nie wystarcza | przecież masz trzy to mało jeszcze ?
Stefan - |20 Maj 2007|, 2007 01:31
Witam! Jakie trzy?Dwa! Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |20 Maj 2007|, 2007 01:41
znaczy się nie masz dodatkowego do klimy ? no jak nie ma to faktycznie by można zapodać.
Stefan - |20 Maj 2007|, 2007 01:51
Witam! We Wielorybie sa tylko dwa za chlodnica.Przy +30 zewnetrznej one nie wyrabiaja i stad szczegolnie na postoju niezbedny jest jeszcze jeden przed chlodnica. Pozdrawiam.Stefan.
Marcin - |20 Maj 2007|, 2007 11:07
Oczaty poniekąd też... 2 wiatraki pracują pełną mocą non stop po załączeniu klimy.
Stefan - |20 Maj 2007|, 2007 20:14
Witam! W ubieglym roku mierzylem to wszystko(temperatury) i wyszlo ze zastosowanie dodatkowego wentylatora pozwala obnizyc temp. czynnika o okolo 10 stopni. Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |21 Maj 2007|, 2007 11:12
| Marcin napisał/a: | | Oczaty poniekąd też... 2 wiatraki pracują pełną mocą non stop po załączeniu klimy. | chyba nie pełną mocą, starują obydwa na pół gwizdka i w razie draki dopiero full power. | Speedo napisał/a: | | mondeo ma tak zrobione, odpalasz klime i wentyl non-stop chodzi | ja w MK1 też sobie tak zrobiłem, pół godziny roboty z browarkiem, kilka kabelków i przekaźnik.
|
|