| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - wsteczny bieg problem.
coswort - |15 Kwi 2007|, 2007 14:23 Temat postu: wsteczny bieg problem. witam koledzy mam scorpio z 95 2,9 V6 24.coswort.skrzynia automat i tu jest problem nagle zniknol mi wsteczny bieg i do przodu mam nawet bieg na N na wlaczanym silniku a na wylanczonym jest wtedy dopiero luz.jesli wiecie to pomozcie co mam zrobic i na jakie koszta liczyc.dziekuje.DAREK
Adam_2000 - |15 Kwi 2007|, 2007 14:31
Witaj
Podejrzewam, że to tylko usterka cięgna pomiędzy lewarkiem a skrzynią.
Wjedź na kanał i dokładnie wszystko sprawdź (potrzebna będzie pomoc 2-giej osoby).
coswort - |15 Kwi 2007|, 2007 14:35
kolego dziekuje bardzo bede musia tak sprawdzic.jak sprawdze to odpisze.
1Bodzio - |15 Kwi 2007|, 2007 20:46
Albo co gorsze to może być zespawanie (tarczki) sprzęgła Forward.
fiebik - |15 Kwi 2007|, 2007 20:58
| 1Bodzio napisał/a: | | Albo co gorsze to może być zespawanie (tarczki) sprzęgła Forward. | ty to umiesz kolege pocieszyć
ale przy "zespawaniu" tarczki na wyłączonym silniku trzymało by też chyba... ?
raczej zaczął bym jak już Adam_2000, wspomniał od sprawdzenia całego układu ciegien odpowiedzialnych za położenie wybieraka (no i standardowo poziomu oleju w skrzyni)
bigdaaddy - |15 Kwi 2007|, 2007 21:17
| Cytat: | | ale przy "zespawaniu" tarczki na wyłączonym silniku trzymało by też chyba... ? |
Nie trzymałoby, gdzyż konwerter wtedy nie przekazuje momentu.
fiebik - |15 Kwi 2007|, 2007 21:27
| bigdaaddy napisał/a: | | Nie trzymałoby, gdzyż konwerter wtedy nie przekazuje momentu. | Ooops prawda
No ale zacznijmy od prostszych rzeczy. coswort, na poczatku sprawdź stan oleju na rozgrzanym silniku (sprawdzamy w czasie pracy silnika po uprzednim parokrotnym przewajhowaniu wybierakiem przez wszystkie położenia) potem posprawdzaj czy masz pierwszy bieg w położebniu 1, dwójkę w położeniu 2, czy na D rusza z jedynki (program E lub S) na N piszesz, że ci ciągnie, ale z jakiego biegu? no i nie masz R, a zobacz czy wsteczny nie pojawi się gdzieś w położeniu pomiedzy R a P. no i czy na P skrzynia blokuje naped? potem na kanał pod samochód (lub podnośnik) i sprawdzać ciegna (i ich luzy) pomiedzy wybierakiem a skrzynią. Jeżeli tam wszystko jest OK, to niestety trzeba zacząć sie martwić.
Adam_2000 - |15 Kwi 2007|, 2007 21:36
Kurde, pany... przecie napisał :
| coswort napisał/a: | | nagle zniknol mi wsteczny bieg i do przodu... |
Tarczki nie "spawają" się nagle.
Gdyby padała elektryka, nie jechałby do przodu, ale wsteczny by był.
Ja obstawiam cięgna, bo tego nikt nigdy nie smaruje, a potem wypadają trzpienie itp...
1Bodzio - |15 Kwi 2007|, 2007 21:41
A jak ? W pewnym momencie sprzęglo już nie puści i efekt gotowy. Szczerze mówiąc to życzę racji Adamowi, ale przy spadnięciu cięgna to wybierak latałby lużno (tak sądzę).
coswort - |15 Kwi 2007|, 2007 22:12
dziekuje za te wiadomosci.olej jest oka a jutro podjade do mechanika i sprawdze reszte.wielkie dzieki.
|
|