| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - piszcząca dmuchawa-porażka
buku - |14 Kwi 2007|, 2007 19:57 Temat postu: piszcząca dmuchawa-porażka a więc wziąłem sie dzisiaj za usuniecie powodu piszczenia dmuchawy.Zdiąłem wycieraczki plastikowa osłonę, wyciągnąłem zespoł napędu wycieraczek , powyjmowałem wszystkie złącza , nawet zdjąłem ze środka jakiś chyba radiator z kawałkiem blachy i na tym moja koncepcja demontażu dmuchawy wzięła w łeb. Za chiny ludowe nie wiem jak zdjąc górna pokrywe dmuchawy żeby sie dostac do silnika .Jedyny plus 4 godzin roboty to to ze odkurzyłem ze środka około kilo liści i igliwia.poskładałem wszystko do kupy i......dmuchawa dalej piszczy.Moze ktoś mnie nakieruje krok po kroku jak to cholerstwo zdemontować.Acha i jeszcze jedno pytanie co to za ustrojstwo po lewej stronie dmuchawy patrząc z przodu auta ,działa na powietrze w srodku jest jakis tłok /poduszka a z przodu wychodzi suwak metalowy rurka powietrza przechodzi przez ściankę grodziowa a suwak idzie do środka samochodu ta niby pompka działa bo jak wciągnąc przez rukę powietrze to suwak sie chowa ale kręciłem pokrętłem od nawiewu we wszystkie strony i nie widze zeby sie wtedy przesuwał.
Kuzyn - |14 Kwi 2007|, 2007 20:07
Mnie też to czeka, to znaczy sprawdzenie silnika dmuchawy. Przy hamowaniu i na dziurach popiskuje mi. Musi wtedy dostawać jakiś większych obciążeń.
A może da się to jakoś naoliwić i wystarczy? Tylko czy da się tam łapy wsadzić? Jeszcze nie zabierałem się za to.
irek - |14 Kwi 2007|, 2007 23:26
ta cała obudowa składa się z 2 połówek i są strasznie mocno ze soba zespolone na zatrzaski, nie wiem czy to jest tak łatwo zdemontowac bez wyciągania całej obudowy
buku - |15 Kwi 2007|, 2007 00:00
własnie poblem w tym ze całej obudowy nie wyciągne bo mam klime i wcodzi w obudowe ten radiator od klimy....muszę to jakos rozpołowic..tyle ze nie wiem jak...
Marcin - |15 Kwi 2007|, 2007 00:02
Anglicy na swojej strone napisali co i jak trza ciachnąć.... poszukaj a znajdziesz.
fiebik - |15 Kwi 2007|, 2007 00:09
tu są fotkizopisem co jak trza ciąć bez rozszczelniania klimy
http://www.fordscorpio.co.uk/fanrepair.htm
a tu opis z naszego działu warsztat:
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=7633
buku - |15 Kwi 2007|, 2007 08:48
Dzięki febik tak właśnie powiedziałem wczoraj żonce że przegrałem bo teorii mi brakło ...teraz już teorię zanabyłem
waldasol - |15 Kwi 2007|, 2007 11:29
hmmmm, a ja ostatnio wymieniałem silnik dmuchawy i wyjmowałem całą puszkę razem z klimą i ścianką grodziową. było trochę ciężko bo nie rozbierałem wycieraczek ale da się wszystko zrobić , wymagana duża dawka spokoju,
fiebik - |15 Kwi 2007|, 2007 23:33
tak czy inaczej nie zazdroszczę roboty
Kuzyn - |29 Maj 2007|, 2007 22:37
Jestem dziś po wyciąganiu dmuchawy. Dzięki fotkom i opisowi nie jest to takie ciężkie jak myślałem. Nie ma się czego bać. Największy problem był z wyciągnięciem wyciętej osłony. Z 10-15minut główkowałem. Wychodzi po skosie do góry w stronę akumulatora. Założyłem tą samą drogą i zajęło mi to mniej niż minutę.
Cała robota od odkręcenia klem do przykręcenia klem zajęła mi 3,5 godziny (tyle się spóźniał zegarek w konsoli). W między czasie był obiadek, kibelek, szukanie śrubki, sprawdzenie poziomu elektrolitu
Jak na razie zrobiłem ze 30 km i nie zauważyłem żeby dmuchawa stawała. Na razie to jeszcze nie wiele znaczy ale wcześniej zawieszała mi się i podejrzewałem HBC. Pojeżdżę trochę to odpiszę. Może nasze stare poczciwe HBC nie dają rady z suchymi tulejami w dmuchawie. Może nie koniecznie trzeba je wymieniać (?)
Nie ma źle, więc nie straszcie ludzi co poniektórzy.
Rafał A.(antek) - |30 Maj 2007|, 2007 12:57
o ile tniesz obudowe...
Kuzyn - |30 Maj 2007|, 2007 22:17
| Cytat: | | o ile tniesz obudowe... |
Nie ma się co szczypać. Cięcie jest delikatne i uszczelnione silikonem.
Przejeździłem już ok 250km i nie zauważyłem żeby stawała dmuchawa, co wcześniej zdażało się bardzo często. Tak więc pierwsze co przed zakupem drogiego HBC, proponuję nasmarować tuleję w silniku dmuchawy i przeczyścić komutator.
|
|