| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Wyciek oleju
mortcw - |9 Kwi 2007|, 2007 14:09 Temat postu: Wyciek oleju Witam
Jechałem z kumplem z lotniska a tu nagle dym z pod maski - zatrzymalismy sie i widzimy za sobą smuge wylanego oleju o rzadkiej konsystencji koloru jasnożółtego po sprawdzeniu stanu oleju silnika i skrzyni biegów okazło sie ze to raczej skrzynia biegów z samochodem w tym czasie nic sie zlego nie działo jechal temp.silnika była w połowie zakresu.Zadzwonilem po pomoc ktora mnie sciagnela pod dom wlazlem pod scorupe i niestety nadal nie wiem co się stało wszystko jest tak zachlapane olejem że nie wiadomo skad ten wyciek najwiecej jest w okolicy sprzegla . Koles z pomocy stwierdził ze to albo którys z przewodów doprowadzajacych z skrzyni biegów do chłodnicy olej albo jakas pompa która tenze zapodaje . Przewody wygladaja na cale pompy zadnej nie widze . Gdyby ktos byl tak uprzejmy i wyjasnił mi jak to działa ewentualnie jak ustalic przyczynę .
Pozdrawiam
Mort
Stefan - |9 Kwi 2007|, 2007 14:29
Witam! Jedyna rada w tej sytuacji to odpalic i obserwowac.Oczywiscie najpierw uzupelnij olej zeby skrzyni nie uszkodzic. Pozdrawiam.Stefan.
mortcw - |9 Kwi 2007|, 2007 16:36
Zrobilem tak jak radziles przed tym wytarlem z grubsza slady po starym wycieku.Odpalilem silnik i przez pierwsze 2 minuty nic sie nie dzialo nastepnie uslyszalem dziwny ni to szum/zgrzyt i przestraszony zgasilem . Tak kilka razy bez zadnych widocznych wycieków.W koncu pomyslalem trudno najwyzej wybuchnie i zostawilem wlaczony na dluzej po okolo 5 minutach proporcjonalnie jak pozniej zauwazylem do temp. silnika zaczelo cieknac. Ze zdumieniem odkrylem ze to z rurki usytuowanej na gorze obudowy sprzegla ktora zwisala sobie bez zadnego zakonczenia . Moje pytanie brzmi co to u licha jest jakies odpowietrzenie a jesli tak to czy powinno miec jakis zawór na sobie ??
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-04-10, 23:47 ]
jasne again hujnia i mrok i znikad pomocy skad ja to znam
kuba - |11 Kwi 2007|, 2007 21:30
Się nie denerwuj tylko jeszcze raz obejrzy wszysko dokładnie. Poszukaj w necie schematów i na bank coś znajdziesz. Nikt tu nie da ci gotowej recepty na wszystkie bolączki twojego egzemplarza.
Stefan - |11 Kwi 2007|, 2007 21:37
Witam! | mortcw napisał/a: | | jasne again hujnia i mrok i znikad pomocy skad ja to znam | -no skad? Pozdrawiam.Stefan.
irek - |11 Kwi 2007|, 2007 22:52
hmm czyli leje CI się płyn hamulcowy
dałbyś fotkę bo teraz nie wiadomo która to rurka
mortcw - |12 Kwi 2007|, 2007 19:30
| irek napisał/a: | hmm czyli leje CI się płyn hamulcowy
dałbyś fotkę bo teraz nie wiadomo która to rurka |
Ech nie leje mi sie plyn hamuclowy tylko tak jak napisalem w pierwszym poscie olej z skrzyni biegow z rurki ktora wychodzi z gory korpusu sprzegla . Zdjecie to chyba trudno bedzie bo dostep do tego miejsca jak zreszta do wiekszosci rzeczy w tym samochodzie jest tragiczny.Ogólnie rurka zwisa sobie po korpusie sprzegla i nie konczy niczym wyglada jak ucieta . I teraz nie wiem czy mam szukac drugiego konca a raczej nie widze czy to jest jakis zawor bezpieczenstwa ???? znalezienie schematu calego ukladu graniczy chyba z cudem . Wyglada to tak jakby olej nie byl chlodzony moze to jest powod ???? Z tego co czytalem to moj egzemparz nie jest wyjatkowy jesli chodzi o skrzynie biegow . Wiec myslalem ze moze ktos wie jak to dziala ???
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-04-12, 22:57 ]
hmm chyba pojalem zasade funkcjonawania tego forum zostalo zalozone po to żeby Rafal mogl zareklamowac swoje uslugi Stefan sprzedac czesci a Struna zabanowac/kopnac kogos jak ma zly humor (a moze to tez jakis mechanik reklamujacy tutaj swoje uslugi ?). Jak nie wiadomo o co chodzi - chodzi o kasę Wszystko to pod przykrywką szczytnych idei niesienia pomocy Pisze o oleju w skrzyni biegow a koles ( MFST 2107 czy jakos tak postow ) mi sie pyta skad mie sie leje plyn hamulcowy skad to znam Stefan - wlasnie z tego forum !!! to sa przykaldy . To taki samoban bo opcji zeby sie samemu wypisac nie znalazlem .
Pozdrawiam
irek - |13 Kwi 2007|, 2007 00:19
| mortcw napisał/a: | | koloru jasnożółtego |
a to niby co olej żółty od skrzyni ??? bo jakos bardziej wygląda na płyn hamulcowy
po drugie piszesz że rurka zwisa po korpusie sprzęgła ? a do sprzęgła idzie rurka z płynem hamulcowym (w manualu)
w opisie masz ASB więc nie wiem czy mówisz teraz o manualu czy o ASB bo ASB jakoś nie ma korpusu obudowy sprzęgła, jak już to inaczej się to nazywa
wróżką nikt nie jest i , że leje się ze skrzyni to czy faktycznie masz ją na mysli
człowiek chce Ci jakoś pomóc a Ty się wypinasz , więc se jedz do serwisu bo faktycznie szkoda nerwów na Ciebie i Twoje auto
a najlepiej sprzedaj szrota na części
Kevin Xy - |13 Kwi 2007|, 2007 00:25
| irek napisał/a: | | a to niby co olej żółty od skrzyni ??? |
kiedys ktos wspomnial ze moze taki byc, miodowy
irek - |13 Kwi 2007|, 2007 00:28
| Kevin Xy napisał/a: | | kiedys ktos wspomnial ze moze taki byc, miodowy |
aa to zmienia postać rzeczy
Stefan - |13 Kwi 2007|, 2007 03:03
Witam! | mortcw napisał/a: | | pojalem zasade funkcjonawania tego forum zostalo zalozone po to żeby Rafal mogl zareklamowac swoje uslugi Stefan sprzedac czesci a Struna zabanowac/kopnac kogos jak ma zly humor (a moze to tez jakis mechanik reklamujacy tutaj swoje uslugi ?). Jak nie wiadomo o co chodzi - chodzi o kasę | -ciekawe spostrzezenia.Obrazac kolegow potrafisz a ze zdjeciem takie problemy? Pozdrawiam.Stefan.
Struna - |13 Kwi 2007|, 2007 13:42
| mortcw napisał/a: | | a moze to tez jakis mechanik reklamujacy tutaj swoje uslugi ? | zaręczam Ci że nie jestem mechanikiem
Struna - |13 Kwi 2007|, 2007 13:59
| Cytat: | niestety nasz przemiły kolega nas opuścił nie wiedzieć czemu | hmmm, może uczcijmy ten smutny fakt minutą ciszy
simon samit - |13 Kwi 2007|, 2007 15:24
a ja myslalem ze to fan klub scorpio o jak sie rozczarowalem Stefan dzieki za to ze naswietlilestesprawe wszystkim teraz wiem po co jest ta strona wiec mam do sprzedania skrzynie asb z pelnym osprzetem czyli wal chlodnica oleju i przewody i te drewniane wykonczenie i biegalka i wiele innych
siepiet - |13 Kwi 2007|, 2007 15:53
| Speedo napisał/a: | wydało się niestety nasz przemiły kolega nas opuścił nie wiedzieć czemu |
znalazł opcje "wypisz sie"?
Kevin Xy - |13 Kwi 2007|, 2007 16:01
a jet taka ??
siepiet - |13 Kwi 2007|, 2007 16:04
on znalazł
Joanna - |13 Kwi 2007|, 2007 16:18
| siepiet napisał/a: | | znalazł opcje "wypisz sie"? | hehehe pisze się podanie do władz wyższych i ma sie jak w banku
simon samit - |13 Kwi 2007|, 2007 17:03
siepiet zlozyles czy nie bo tu mam jakies waly a wymiarow nie wysylasz
Adam_2000 - |13 Kwi 2007|, 2007 17:09
| Cytat: | | niestety nasz przemiły kolega nas opuścił nie wiedzieć czemu |
Czemu, to wiadomo
A w tym opuszczeniu nas, to mu troszkę pomogłem
Jakoś tak siemi omskło i klikło
Kevin Xy - |13 Kwi 2007|, 2007 17:14
z wiekiem przychodzi wyrafinowanie i konsekwencja ??
do Speedo to by pewnie 99 klapsow wymierzyl i poprawil setnym
opses - |13 Maj 2007|, 2007 16:43
Witam wszystkich , mam podobny problem z wyciekiem oleju w skrzyni biegów automat, tylko u mnie wyleciało prawie wszystko w krótkim czasie . Opisze po kolei:pod czas jazdy przestał działać prędkościomierz, następnie po 200 km przy hamowaniu drgała cała buda jakby się klocki skończyły i póżniej bam wyciek oleju i biała smuga .Olej wyleciał między skrzynią a silnikiem , biegi wchodzą wszystkie.Może ktos coś zaradzi ,pozdrawiam .
[ Dodano: 2007-05-13, 16:55 ]
Dodam jeszcze, że wcześniej pod czas jazdy również buda drżała jakby po tarce jechać ,ale było to sporadycznie przy 60-90 km/h, także stukanie przy wrzucaniu wstecznego się pojawiało ,ale ostatnim razem często przy hamowaniu buda drżała.Wiele robię sam przy samochodzie , ale z tym chyba sobie nie poradzę . Powiedzcie mi ile mniej wiecej naprawa by kosztowała i co do wymiany.
Boni - |14 Maj 2007|, 2007 10:49
Wygląda co najmniej na zjechany wałek konwertera i jego panewkę, drżało i stukało, aż rozwaliło panewkę, wałek i uszczelnienie, wtedy olej poleciał. Tak czy owak trzeba skrzynię ściągać, wyjąć kontwerter i ocenić szkody, przy super szczęściu tylko panewka i uszczelniacz, przy normalnym szczęściu jeszcze konwerter do wymiany (parę stów za regenerowany), przy pechu to jeszcze więcej do naprawy, np. pompa, uszkodzone koło zamachowe, itp, a wtedy to już lepiej drugiej skrzyni szukać. Ale jeśli drgało od dawna, i waliło budą, to ja bym na szczęście nie liczył...
|
|