Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Mokra miska olejowa skrzyni automatycznej

andrzeji - |7 Kwi 2007|, 2007 16:28
Temat postu: Mokra miska olejowa skrzyni automatycznej
Znalazłem fajnego mechanika. Za wymianę oleju w silniku , filtra oleju, świec, filtra powietrza, filtra paliwa, płynu hamulcowego, płynu chłodniczego i płynu wspomagania ze mną w roli pomocnika wziął 100pln (ja kupiłem towar). Bardzo fajnie się gadało ale chyba coś nie poszło jak należy...

1. na bagnecie w silniku mam olej na 0,5 cm wyżej niż max (na zimnym) - czy mogę jeździć do wtorku zanim podjade do gościa odlać ?

2. jak patrzę pod spód to chyba na misce skrzyni automatycznej zbiera się jakiś płyn - nie jest to pocenie tylko normalnie krople się pojawiają (przed zmianami skrzynia była suchuteńka i wogóle jej nie ruszaliśmy

3. Przed wymianą pompa wspomy była sucha, a mokry był wąż gumowy od zbiorniczka płynu w dół. Teraz pompa jest mokra i kapie na osłonę silnika (nie są to jakieś kosmiczne ilości)

4. Płyn, który zalaliśmy we wspomaganiu (wypasiony dexIII) po przejechaniu 5 km od mecha do domu i po jednej nocy zszedł poniżej wartości minimum.

Czy możliwe jest, że PKT 4 wynika z pkt 2 i 3 czy może 2 i 3 nie mają ze sobą nic wspólnego ?

dzięki za pomoc

megalith - |7 Kwi 2007|, 2007 16:47

andrzeji napisał/a:
1. na bagnecie w silniku mam olej na 0,5 cm wyżej niż max (na zimnym) - czy mogę jeździć do wtorku zanim podjade do gościa odlać ?

Nie :)

andrzeji napisał/a:
2. jak patrzę pod spód to chyba na misce skrzyni automatycznej zbiera się jakiś płyn - nie jest to pocenie tylko normalnie krople się pojawiają (przed zmianami skrzynia była suchuteńka i wogóle jej nie ruszaliśmy

Sprawdź czy to olej silnikowy czy czerwony płyn ze skrzyni.

andrzeji napisał/a:
Przed wymianą pompa wspomy była sucha, a mokry był wąż gumowy od zbiorniczka płynu w dół. Teraz pompa jest mokra i kapie na osłonę silnika (nie są to jakieś kosmiczne ilości)

Słabo dokręcił, uszczelka źle założona (wymieniana wogle?)

andrzeji napisał/a:
4. Płyn, który zalaliśmy we wspomaganiu (wypasiony dexIII) po przejechaniu 5 km od mecha do domu i po jednej nocy zszedł poniżej wartości minimum.

Nie żaden wypasiony tylko taki jak ma być :) No i normalne że jak z pompy leje to będzie znikał.